Oğuz Güler

Şimşek, Muhalefetin Yapamadığını

Oğuz Güler

26 Ağustos yazımda “Sn. Cevdet Yılmaz, var mısınız iddiaya?” demiştim.

Değerli okurlar, 26.08.2024 tarihli yazımda hangi başlığı attığımı hatırlatmak istiyorum: “Sn. Cevdet Yılmaz, var mısınız iddiaya?” demişim. Üzerinden iki hafta geçmeden, iki gün önce enflasyon tahmini %33’ten %41,5’e yükseltildi. Aradaki fark 8,5 puan ve bunu 33’e böldüğümüzde %25,7’lik bir yanılma oranı ortaya çıkıyor. Bu yanılma oranı oldukça yüksek ve ciddi bir durum. Sahada olduğumuzdan gidişatı görebiliyorum, ama tüm veriler elinde olanlar neden bu denli büyük bir hata yapıyorlar? Şimdi, defans zekalılar desem sitemizin formatına yakışmaz. Tekrar ediyorum, OVP (Orta Vadeli Program) doğru kabul edilse bile, geçinemeyenler için ne yapılacağı esas meseledir.

O yazımda iddia konusu için neler yazmışım, bakın: “Sn. Yılmaz, meyve ve sebze fiyatlarının düşmesi nedeniyle Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında enflasyonun düşeceğini öngörüyorum. Ancak, bu düşüşün Ekim ayında yatay olacağını, sonrasında ise özellikle Ağustos rakamlarının çok üstüne çıkacağını düşünüyorum. Var mısınız bu söylemlerim için iddiaya? Kasım ayına kadar, ilkbahar aylarına göre enflasyon düşecek, ama Kasım ve Aralık ayında ‘davul tozu, minare gölgesi’ veya ‘pinpon topu’ hesaba katılmazsa, enflasyonu düşürmede hükümet zorlanacak. Yılbaşında asgari ücretliye verilmeyen ve tüm çalışanlar ile emeklilere zam verilince, üç harfli mağazalar bunu fırsat bilerek ürünlerini ‘katmerli acı bibere’ çevirecek ve bu durum Mr. Şimşek ile Ticaret ve Tarım Bakanlarının başarısızlığını ortaya çıkaracaktır. Mr. Şimşek, ülkenin içeride kalan dövizini Carry trade ve swap piyasalara verdiği yüksek döviz faizi yüzünden ülkemizi ekonomik olarak zor duruma sokacaktır.”

Evet, bu durumu yeni gören hükümet enflasyon tahminini %26 artırmak zorunda kaldı. Enflasyon tahminini %33’ten %41,5’e çıkararak beni doğruladılar. Bu üç harflilerle mücadele, onlara ölümü gösterip sıtmaya razı etmekten geçiyor. Ya sizlerin %51’ini kamulaştırırım ya da kendi üretiminizi artırarak fiyatları minimum karla bu dönemi geçirmemiz için gereğini yapın derim. Aşağıda, beni doğrulayan basından alınan metinleri okumanızı tavsiye ederim…

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 enflasyon tahminini yüzde 33’ten yüzde 41,5’e, 2025 yılı için ise yüzde 15,2’den yüzde 17,5’e yükseltti. Büyüme tahminleri ise, 2024 yılı için yüzde 4’ten yüzde 3,5’e, 2025 yılı için yüzde 4,5’ten yüzde 4’e düşürüldü. OVP’de 2024 yılı için enflasyon hedefi 8,5 puan arttı, büyüme hedefleri ise tüm yıllarda 0,5 puan düştü. Bu rakamların hepsi atmasyon. Bu atmasyonluk, süper ileri zekâlı bürokratların işi. Bilgi eksikliği yüzünden politikacılarla istedikleri gibi oynuyorlar. İktidarda ise işi bilen olmadığından her hamleye malak malak “he” diyorlar. Politikacılar çözüm bulmazsanız malaklar bulur! 2024 büyümesinin son çeyrekte durgunluk olacağını, %3,2-3,3 seviyelerinde olacağını iddia ediyorum.

Sonuç olarak, 22 yılın sonunda çapsız bürokratlara meydan bırakılır ve partide ekonomi vizyonu olan bakan ve vekiller de beyaz kıvrımlı yapı olmadığı için bu sonuçlar ortaya çıkıyor. Sn. Şimşek ülkemizi sıkıntıya sokmak ve iktidarı düşürmek için muhalefetin yapamadığını yapıyor. Ben, bana ait 3-4 olguyu açıklar ve ülkeyi bataktan önce psikolojik, sonra fiziken çıkartırım, ey dükkânımda aylık bin liraya çalıştırmayacağım akıllı bürokratlar.

Yazarın Diğer Yazıları