Yeni Nefes Yüzde 15 Faizle Geliyor

TOBB ile üye oda ve borsaların bankalardaki mevduatlarının faiz ve kâr payı geliri karşılığında, indirimli oranlarda kredi kullandırılması esasına dayanan nefes kredisinde şartlar netleşiyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği( TOBB) ile üye oda ve borsaların bankalardaki mevduatlarının faiz ve kâr payı geliri karşılığında, üyelere indirimli oranlarda kredi kullandırılması esasına dayanan nefes kredisinde şartlar netleşiyor.

Faizin yüzde 15-18 aralığında olması beklenen nefes kredisinin 1 Haziran’dan itibaren kullanılmaya başlanacağı kaydediliyor.

COVID-19’un ekonomik hayata ve istihdama yönelik olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla işletmelere finansman desteği sürüyor.

Hüsiyen Gökçen'in haberine göre Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 2020 yılı Mart ayından bir ay sonra başlatılan, ana aktörün TOBB olduğu nefes kredisi desteği, yeniden başlatılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Mart’taki kabine toplantısının ardından detaylarını Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklayacağını söylediği nefes kredisinde hazırlıklar tamamlanmak üzere.

Nefes kredisinde faiz yüzde 15-18 aralığında belirlenecek. Daha doğrusu krediyi kullanan firmaya maliyet bu oranda olacak. Piyasa faizi ile belirlenecek faiz oranı arasındaki fark ise TOBB ve üye oda/borsaların mevduatlarına alacakları faizden mahsup edilecek.

Yani TOBB ve odalar, üyelere sağlanan faiz indirimi kadar daha az faiz geliri elde etmiş olacaklar.

OBB ve odaların bankalardaki kaynaklarının belirli bir katına kadar kullandırılabilecek kredinin toplam hacmi, oda ve borsaların bunun için ayırabilecekleri kaynakları merkeze bildirmelerinden sonra belli olacak. Nefes kredisinde Kredi Garanti Fonu(KGF) ile Hazine de garantör olarak görev alacak.

Belirli bir dönem ödemesiz olacak kredilerin, ilk taksit ödemesi ise büyük olasılıkla 2022 yılında başlayacak.

Bakmadan Geçme