• Haberler
  • Ticaret
  • Yerel Yönetimlerin Lokanta Merakının Faturası Esnafa

Yerel Yönetimlerin Lokanta Merakının Faturası Esnafa

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile başlayan, vatandaşın uygun fiyatlarla yararlandığı 'Kent Lokantası' modelini, AK Partili Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve DEM Parti Batman ve Siirt Belediyeleri de hayata geçirdi. Amaç dar gelirlinin, yoksulun, öğrencinin, emeklinin, işçinin karnını doyurmasına imkân sağlamak, halka dokunmak ve biraz da rakip belediyeden geri kalmamak! Buraya kadar olan kısmı güzel… Peki ya esnaf? İşte bu işin can sıkıcı olan tarafı… Esnaf bu durumdan mustarip!

HALKI GÜLDÜRDÜ, ESNAFI AĞLATTI! NEDİR BU KENT LOKANTALARI!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı Kent Lokantaları zincirine Ak Partili Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ‘Haydi Sofraya’ lokantası ile katıldı. DEM Parti ise Siirt ve Batman’da iki ‘Halk Lokantası’ açtı. Peki hangi lokanta en ucuz?

Yerel Yönetimlerin Lokanta Merakının Faturası Esnafa

En Ucuz Yemek İBB’den!

İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin Kent Lokantalarında 4 çeşit yemek 40 TL… Ödemenin, nakit veya İstanbul kart ile yapılması durumunda 4 çeşit yemek 35 TL’ye iniyor. 

Kent Lokantaları İstanbul’un 14 farklı bölgesinde hizmet veriyor.

CHP’li Belediyeler de bu kervana katıldı. İzmir, Bursa, Gaziantep, Eskişehir olmak üzere ülkenin birçok noktada halka ucuz yemek hizmeti sunulmaya başlandı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bursa da bir Semt Lokantası açılışında, İBB’nin başlattığı Kent Lokantası uygulamasını, parti politikası haline getireceklerini, CHP’nin aldığı tüm belediyelerde Kent Lokantaları açarak vatandaşa ucuz yemek hizmeti vereceklerini duyurdu. 

AK Parti Kaç TL’ye Sofraya Davet Ediyor?

AK Partili Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de ‘Haydi Sofraya’ sloganıyla 4. lokanta şubesini açtı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, açmayı planladıkları 3 lokantanın daha müjdeli haberini Gaziantep halkına duyurdu.

 Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada: 

"Az önce ziyaret ettim, halkımızın memnuniyeti üst seviyede, ben de mutlu oldum. Müjdeyi buradan vereyim; önümüzdeki günlerde 3 Haydi Sofraya daha açacağız. Şimdiden afiyet, bal, şeker olsun" yazdı.

Yerel Yönetimlerin Lokanta Merakının Faturası Esnafa

DEM’in Halk Lokantası: 100 TL!

DEM Parti Batman ve Siirt Belediyeleri de ‘Halk Lokantası’ açtı.

Halk Lokantasında 3 çeşit yemek 100 TL’ ye satılmaya başladı. Yemekler hem çeşit olarak az hem de fiyat olarak pahalı.

DEM Parti, AK Parti belediyelerine kıyasla yemek çeşidini azalttı ve yemekleri halka en pahalıya sunan parti oldu.

Esnaf ve Esnaf Odaları Şikayetçi!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile başlayan, vatandaşın uygun fiyatlarla yararlandığı “Kent Lokantası” modelini, AK Partili Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve DEM Parti Batman ve Siirt Belediyeleri de hayata geçirdi. Amaç; dar gelirlinin, yoksulun, öğrencinin, emeklinin, işçinin karnını doyurmasına imkân sağlamak, halka dokunmak ve biraz da rakip belediyeden geri kalmamak! Buraya kadar olan kısmı güzel… Peki ya esnaf? İşte bu işin can sıkıcı olan tarafı… Esnaf bu durumdan mustarip!

Belediyeler, “Halk istiyor, biz yapıyoruz” hizmet düşüncesiyle açtıkları lokantaları savunurken, oda ve birlik başkanları, “Peki, esnaf ne olacak?” diyerek yaşanan rahatsızlığı gündemde tutuyor.

Lokanta ve Kebapçı Esnafı Üzerindeki Olumsuz Etkiler:

1.         Müşteri Kaybı: Parti etkinlikleri, diğer kebapçı esnafının müşteri kaybına neden olabilir. Belirli lokantalara yönelen müşteriler, diğer esnafların gelirlerini düşürebilir.

2.         Belediye İmkanlarıyla Rekabet: Belediyelerin desteklediği bazı lokantalar, sübvanse edilmiş fiyatlarla daha ucuza hizmet veriyor. Özel sektör esnafı, yüksek maliyetlerle çalışmak zorunda kalıyor.

3.         İstihdam Daralması: Müşteri kaybı ve maliyet baskısı nedeniyle iş yapamayan kebapçı esnafı, işten çıkartmalar ve kepenk kapatmalarla karşı karşıya kalıyor.

4.         Rekabet Eşitsizliği: Devlet imkanlarıyla sübvanse edilen lokantalar, özel sektörle haksız rekabete neden olarak, eşitlik ilkesini ihlal ediyor.

Gaziantep:

Dünyada yaşanan yüksek enflasyon, ekonomik kriz sonrası artan fiyatlar nedeniyle zaten müşterisinin büyük bölümünü kaybeden esnafın ilk tepkisini Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım verdi:

 “Sizler iyi niyetle vatandaşa destek olmak adına belediye bütçeleriyle ucuz fiyata yemek satıp, zararınızı da ‘kamu zararı’ yazıp, yine vatandaşa ödetebiliyorsunuz. Peki, sizinle rekabet etmek durumunda kalan esnaf zararını nereye yazacak?’’

 Ardından Gaziantep Esnaf Odaları Birliği Başkanı İsmet Özcan’ın tepkisi ise şöyle oldu:

“Her ne kadar alan memnun, satan memnunmuş gibi görünse de bu işin bir tek kaybedeni bulunuyor. Bu işin alamayan-satamayan ve hiç de hoşnut olmayan tarafı… Esnaf. Bu uygulama, kısa vadede vatandaşın işine yarayabilir, yükünü hafifletebilir. Belediyeler de halka hizmet götürmenin hazzını yaşayabilir. Ancak uzun vadede esnaf açısından bakıldığında sonuçlarını kestirmek güç değil. Sorun yalnızca Gaziantep’in meselesi de değil üstelik.”

İşte il il esnaf ve esnaf başkanlarının tepkileri:

Bursa:

CHP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi, Semt ve Halk Lokantaları adıyla esnaf lokantalarına karşı başlattığı haksız rekabete karşı, esnaf dertli olmasına rağmen belediyelerin hışmına uğramamak için sesini yükseltemiyor. BESOB ile Bursa Lokantacılar Kebapçılar, Köfteciler ve Benzerleri Esnaf Odası bu konuda bir açıklama yapmıyor. Muhabirlerin esnaf lokantalarıyla yaptığı röportajlarda, CHP’li Belediyelerin haksız rekabetinin, kendilerini zor durumda bıraktığını söylüyorlar. Adını vermek istemeyen bir esnaf, “Ekonomik sebeplerle maliyetlerin aşırı yükselmesinden, kiraların ve vergilerin artmasından dolayı zaten zor durumdayız. Belediyeler ne kira ödüyor, ne vergi, ne de SGK. Devlet veya belediyeler biz esnafa destek versinler, biz de o fiyatlarda vatandaşa ucuz yemekler çıkarırız. Uygulama daha da büyüyerek devam ederse kış ayına kalmadan yüzlerce esnaf lokantası kepenk kapatabilir” dedi.

İzmir:

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesinde de esnaf aynı konudan muzdarip. İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, Kent Lokantası ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Belediyenin, yoksullar için böyle bir yaklaşımda bulması gerçekten doğrudur. Fakat esnaf penceresinden bakarsanız, bu sosyal proje, o bölgedeki lokantacı esnafının zararınadır. Zaten para kazanamıyoruz, belediyenin lokantası sayesinde büsbütün tükeniriz. Bu durum lokantacı esnafını fazlasıyla üzüyor. Kemeraltı’na açılan Kent Lokantası’nda yemek yiyenlerin hepsi keşke gariban olsa, tek laf etmem. Normal bir esnaf lokantasında yemek yiyecek ekonomik gücü olduğu halde, daha ucuza yemek yemek isteyenler de oraya gidecek. Nitekim gidiyor da. Çarşının esnafı orada yemek yiyor, daha ne diyeyim?” 4 çeşit yemeğin 50 liraya mal edilmesinin bile mümkün olmadığını, bu fiyata tüketiciye ulaştırılmasının zarara yol açacağını belirten Başkan Doğan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Neden şehrin merkezinde, kalbinde lokanta açıyorsun? Zaten esnafımızın işi kötü, bize zarar vermeyin lütfen. Yine bana sorsalardı, fakir fukarayı kayıt altına alalım, günlük yemek istihkakını bir elektronik karta yükleyelim, o yoksul yurttaşımız gelsin esnafın lokantasından yemek yesin, derdim. Bugün dört çeşit yemekten oluşan tabldot 150 lira, 120 lira. Esnaf olarak biz 90 liraya, 80 liraya verirdik yemeği. Çünkü 50 liraya olmaz, 50 liraya 4 çeşit yemek vermek mümkün değil. Belediye böylece hem yoksula hem esnafa katkı koymuş olurdu. Bizim de bu sosyal projede bir tuzumuz olurdu”

Kilis:

CHP’li Kilis Belediye başkanının sosyal medya hesapları üzerinden Kent Lokantası açılışı çalışmalarına devam ettiğini dile gitmesinin ardından, esnaflardan açıklamalar gelmeye başladı. Kilis’te esnaflık yapan Erol Erkoç: “Kilis’in küçük bir şehir olduğunu büyük şehirler ile karıştırılmaması gerektiğini vurgulayarak esnaf zaten iş yapamıyor Kent Lokantası marifetiyle esnaflar belki de kepenk kapatacaktır” dedi.

Bakmadan Geçme