• Haberler
  • Yaşam
  • Yıkım kararı alınan pasajın esnafının imdat çığlığı

Yıkım kararı alınan pasajın esnafının imdat çığlığı

Diyarbakır Sur'da kamulaştırma sonucu hakkında yıkım kararı alınan Mehmethan Pasajı'nın esnafı için siyasi partiler ortak basın açıklaması yaptı.

Diyarbakır Sur'da kamulaştırma sonucu hakkında yıkım kararı alınan Mehmethan Pasajı'nın esnafı için siyasi partiler ortak basın açıklaması düzenledi.

Evrensel gazetesinin haberine göre, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde kamulaştırma sonucu yıkım kararı alınan Mehmethan Pasajı esnafına dair siyasi partiler tarafından ortak basın açıklaması yapıldı. CHP, HDP, DEVA ve Gelecek Partisinin katılımıyla yapılan açıklamada, yıkım kararının durdurulması çağrısında bulundu.

'Birilerine peşkeş mi çekilecek?'

Açıklamayı okuyan CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özer, pasaj esnafının yaşadığı mağduriyete dikkat çekerek pasaj hakkında verilen yıkım kararının gerekçesini sordu.

Özer, "Daha öncelikli yerler varken neden Mehmet Han Pasajı alele kamulaştırılıp tapu devri yapıldı? Pasajın yerine ne yapılacak? Hangi kamu yararına sağlanacak? Soruyoruz. Rant odaklı birilerine peşkeş mi çekilecek? 28 aylık ecrimsil bedellerini ödemiş olmasına rağmen elektrik ve suyu kesilen esnafın bir önce pasajı boşaltmaya zorlanması, cezalandırılması neden? Pandemi ile zor günler geçiren esnafımızın dükkanlarından zorla çıkarılarak açlığa mahkum edilmek isteniyor. Yetkililer bir an önce bu yanlış vazgeçip esnafımızla anlaşarak kalıcı bulmalı" dedi.

Özer’in ardından konuşan pasaj esnafından Mesut Azizoğlu, pandemi sürecinde yaşadıkları mağduriyeti dile getirerek pasajın yıkım kararının vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Azizoğlu, "Bizim esnaf olarak gidecek yerimiz yok, buranın bize satılması ya da kiralanmasının istiyoruz" dedi.

'Hafızayı çökertmek istiyorlar'

HDP Milletvekili Semra Güzel, pasajın yıkım kararıyla yapılmak istenenin kentin hafızasını yok etmek olduğunu söyleyerek pasaj ile ilgili hukuki sürecin de takip olacaklarını belirtti.

Güzel, "Kentin dokusu hafızasıyla oynanmak isteniyor. Burada yapılmak istenen hafızayı yok etmek. Burası ne için yıkılıyor bilemiyoruz. Esnaf çıkarılarak mağdur edilmek isteniyor. Sadece bu binanın yıkılması için girişimlerde bulunuluyor. Esnafımızın yanındayız, hukuki surecin takipçisi olacağız “dedi.

Son olarak konuşan DEVA Partisi İl Başkanı Cihan Üslen, Türkiye’de uzun zamandır çıkan kamulaştırma kararlarının kamu aleyhine olduğunu ifade ederek "Kamuya açık şeffaf bilgilendirme yapmak zorundadırlar. Kamu bilgilendirilmiyor ve muhattap dahi alınmak istenmiyor. Esnafımızın yanındayız. Yarım yüzyıllık bir binadan bahsediyoruz. Medeni insanlar bu binaları ayakta tutmaya çalışırken biz yıkmakla uğraşıyoruz. Biz yarına bir şeyler kalsın istiyoruz. Sur'da yaşanan olayları hatırlıyoruz. Bir sürü tarihi mekan ve hafıza yok oldu. Buradaki esnafı pandemi sürecinde sokağa atamazsınız” diye konuştu. 

Bakmadan Geçme