Yüz binlerce esnafa 7, bir avuç kişiye 21 milyar!

Kılıçdaroğlu: 'Yüzbinlerce esnafa 7 milyar lira para ödeniyor, 1 yıl süreyle 7 milyar lira para ödeniyor. Bu kamu-özel işbirliği dolayısıyla ödenen para tam bunun 3 katı bir avuç kişiye ödenen para 3 katı'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yüzbinlerce esnafa 7 milyar lira para ödeniyor, 1 yıl süreyle 7 milyar lira para ödeniyor. Bu kamu-özel işbirliği dolayısıyla ödenen para tam bunun 3 katı; bir avuç kişiye ödenen para 3 katı” dedi.

 Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Dostlarımızla birlikte iktidar olduğumuzda, bu 7 madde hızla yerine getirilecek” diyen CHP liderinin dile getirdiği maddelerden üçü direkt esnaf ve ekonomiyle alakalıydı.

İşte o maddeler:

“- Esnafın pandemi döneminde aldığı kredilerin faizlerini sileceğiz. Anaparayı da Türkiye Esnaf Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) ile oturup konuşacak ve takside bağlayacağız.
- Bir kararname ile esnafın stopaj vergisi kaldıracağız.

- Çiftçilerin bankalardan veya Tarım Kredi Kooperatiflerinden çektikleri kredilerin faizlerini tamamen sıfırlayacak, çiftçilerin alacağı olan 210 milyar liradan mahsup edeceğiz.”

Esnafa düşük faizli kredi verdin diye biz karşı mı çıktık?

Esnafın sorunlarını gündeme taşıyan Kılıçdaroğlu iktidara yüklendi.

Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

“Oturup sarayda hava atacağına, 10 milyonu aşkın işsiz var bu ülkede, 10 milyonu aşkın işsiz, bu işsizlerin sorununu çözsene! Sen işsizlik sorununu çözdün de biz karşı mı çıktık? Fabrika kurdun da biz karşı mı çıktık? Tarlalar ekildi de biz karşı mı çıktık? Çiftçiye düşük faizli kredi verdin de biz karşı mı çıktık? Esnafa düşük faizli kredi verdin diye biz karşı mı çıktık? Hepsini söyledik, bunları yapmak zorundasın dedik, yapmadın. Biz doğruları söylediğimiz için rahatsız oluyorlar. Niçin doğruları söylüyorsun diye her gün ama her gün hakarete varan konuşmalar dinliyoruz, her gün...”

Bir avuç kişiye esnafın 3 katını veriyorlar

“Aynı şekilde bir rakam vereyim, daha doğrusu birden fazla rakam vereyim. Binlerce esnafımız var. 25 bin 522 müzisyen var, geçinemiyor. 806 bin 871 basit usulde defter tutan esnafımız var. 32 bin 567 salgından etkilenen esnafımız var. Onların dışında işyeri kirada olan esnafımız var, bunun da rakamı tam bilinmiyor. Lokanta, kafe ve restoran işleten kişiler var. Bunların her birisine 3 ay süreyle ayda bin lira verilecek. Stopajı falan, hepsini dahil edin; bütün, yüzbinlerce esnafa 7 milyar lira para ödeniyor, 1 yıl süreyle 7 milyar lira para ödeniyor. Bu kamu-özel işbirliği dolayısıyla ödenen para tam bunun 3 katı; bir avuç kişiye ödenen para 3 katı. Sadece 2021 yılı bütçesine konulan ve ödenmesi gereken para 30 milyar lira. 7 milyar nerede, 30 milyar nerede? Faiz, bir aylık faiz 21 milyar liraydı. Tam 3 katı. Neyin 3 katı? Yüzbinlerce esnafa ödenecek paranın 3 katı. Bu mudur adalet? Biz gidiyoruz, esnafı dinliyoruz, esnafla konuşuyoruz ama bunları anlatmaktan da kendimi alamıyorum.”

Bakmadan Geçme