• Haberler
  • Ekonomi
  • Yüzde 3.5 Kâr Marjı Olan Ürün İçin Yüzde 4 Komisyon Ödüyor

Yüzde 3.5 Kâr Marjı Olan Ürün İçin Yüzde 4 Komisyon Ödüyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, banka komisyonlarının yüzde 2'ye kadar düştüğünü belirterek, esnaftan şikâyetçi olunmasını istedi. Ancak esnaf, komisyon oranlarının hâlâ yüzde 4 seviyesinde olduğunu ifade ediyor.

Bakanlık komisyon oranlarının düştüğünü açıklasa da, esnaf tam tersini söylüyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), kamu bankalarını yüksek komisyonları düşürmek için öncülük etmeye çağırdı. "Yüzde 3.5 kâr marjı olan ürün için yüzde 4 komisyon ödüyoruz" diyen esnaf, kartlı alışverişlerdeki komisyon oranlarının en büyük sorunlarından biri olduğunu belirtiyor.

Kartlı Alışverişte Komisyonlar Zirve Yaptı
Bankalar ve zincir marketler, kredi kartı ile yapılan alışverişlerde yüzde 4’ü bulan komisyonlardan kazanç sağlarken, esnaf bu oranlardan büyük zarar görüyor. Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre, yükselen enflasyonla birlikte yurttaş, cebinde nakit taşımak yerine kredi kartı kullanmayı tercih ediyor. Ancak artan komisyon oranları ve 45 güne kadar uzayan banka vadeleri, esnafı ciddi bir çıkmaza sokmuş durumda.

Nakit Taşımaktan Kaçan Yurttaş Kredi Kartına Yöneliyor
Paranın değersizleşmesi, yurttaşı yanlarında sürekli nakit taşımaktan vazgeçirdi. 2020 yılında 75 milyon olan kredi kartı sayısı, 2024 yılı itibarıyla 125.9 milyona ulaştı. Bu artışa paralel olarak, kredi kartıyla yapılan alışverişler yüzde 89 oranında arttı. Ancak esnaf, bu süreçte bankalara ödedikleri komisyon oranlarının yüzde 0.60’tan yüzde 4’e yükseldiğini belirterek, kâr marjlarının komisyonlar karşısında eridiğini vurguluyor.

Esnafa Cezalar Kapıda: 200 Bin TL’ye Kadar Yükseldi
Esnaf, artan komisyon yükünü müşterilere yansıtmak zorunda kaldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bu uygulamanın yasadışı olduğunu belirterek, esnafa ağır cezalar kesmeye başladı. Kredi kartı kullanımında komisyon farkını tüketiciye yansıtan esnafa 200 bin TL’ye kadar ceza verilebileceği açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, banka komisyonlarının yüzde 2’ye kadar düştüğünü belirterek, esnaftan şikâyetçi olunmasını istedi. Ancak esnaf, komisyon oranlarının hâlâ yüzde 4 seviyesinde olduğunu ifade ediyor.

Palandöken: 'Kamu Bankaları Öncü Olsun'
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın kart komisyonlarından ağır zararlar gördüğünü ve kamu bankalarının bu konuda öncülük yapması gerektiğini söyledi. Palandöken, “Kartlı alışverişlerde en çok kazanan bankalar oluyor. Temel tüketim maddelerinde zaten düşük olan kâr marjımızla bankalara yüzde 4 komisyon ödüyoruz” dedi. TESK, bankalardan daha düşük komisyon oranları ve daha uygun pos cihazı maliyetleri talep ediyor.

Yavuz Tekçe: 'Bu Sistem Güçlülerin İşine Yarıyor'
İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkan Vekili Yavuz Tekçe de, esnafın zor durumda olduğunu belirterek, “Esnaf kendi sorumluluğunda olmayan bu yüksek komisyonu tüketiciye yansıtmak zorunda kalıyor. Bu durumda en küçük alışverişte bile tüketiciler zincir marketlere yöneliyor. Bankalar ve zincir marketler bu süreçte her zaman kazanan taraf oluyor” diye konuştu.

Bakmadan Geçme