10 milyon insanın geçimini sağlayan esnaf çözüm bekliyor!

Üreten, satın alan ve satan konumunda olan esnaf ve sanatkarın pandemi sürecinde vurgun yediğini ve sorun yaşayan mesleklerin başında geldiğini belirten CHP'li Bayır, 10 milyon kişinin geçimine katkı sağlayan Esnaf ve Sanatkarın yaşadığı sorunların araştırılmasını istedi.

 

Üreten, satın alan ve satan konumunda olan Esnaf ve sanatkarın Pandemi sürecinde vurgun yediğini ve sorun yaşayan mesleklerin başında geldiğini belirten CHP’li Bayır, 10 milyon kişinin geçimine katkı sağlayan Esnaf ve Sanatkarın yaşadığı sorunların araştırılmasını istedi.

 

izgazete.net'in haberine göre, Kovid-19 süresi boyunca, esnaf ve sanatkârlarımızın yaşadığı sorunların tespit edilmesi ve acil olarak alınması gerek önlemleri meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, konuyla ilgili bir komisyon kurularak sorunlarının araştırılmasını istedi.

YAKLAŞIK 2 MİLYON ESNAF SORUN YAŞIYOR
Türkiye’nin en büyük ve en önemli sosyo-ekonomik kesimi olan esnaf ve sanatkârların, pandemi süresi boyunca sorun yaşayan mesleklerin başında geldiğini belirten Bayır, Türkiye genelinde 2020 eylül ayı sonu itibariyle 1 milyon 965 bin 846 esnafın, 2 milyon 118 bin 593 işyerinde faaliyet gösterdiğini anımsattı.

ESNAF 10 MİLYON İNSANIN GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Hem üreten hem satın alan hem de satan konumunda olan Esnaf ve Sanatkarların, yaklaşık 10 milyon kişinin geçimine katkı sağladığına dikkat çeken CHP’li Bayır, ekonominin en önemli direği ve toplumun çimentosu olduklarını vurguladı. Bayır, Esnaflara ilişkin olumlu ve olumsuz gelişmelerin başta ülke ekonomisi olmak üzere sosyal yaşam, istikrar ve huzur açısından son derece önem taşıdığını belirtti.

ESNAF VURGUN YEDİ

Bayır meclis başkanlığına sunduğu araştırma önergesinde, esnaf ve sanatkarların yaşadığı sorunları sıralayarak şu bilgileri paylaştı:

“Yerel ve merkezi karar vericilerin bu önemin gerektirdiği yaklaşımları sergilemeleri, salgın süresince ihtiyaç duyulan önlemleri hızla hayata geçirmeleri zorunluluğu bulunmaktadır. Covid sürecinde, üreten, satın alan, satan yani ekonominin tüm boyutlarında kılcal damarlara kadar nüfuz eden esnaf ve sanatkârları adeta vurguna uğrattı.

-Taksitle/krediyle minibüsünü yenileyen servisçilerimiz, malları elinde kalan kitap ve kırtasiyecilerimiz,

-Kiralarını ödeyemeyecek duruma düşen büfeci ve kantincilerimiz,

-Gelirinin büyük bir bölümünü kira için, çalıştırdığı personel için kullanan kahvehane, kafeterya, lokanta ve restoran işletmecilerimiz,
-Ekmeğini çıkaramayan berber ve kuaförlerimiz,
-Satışları neredeyse sıfırlanan çiçekçilerimiz,
-Duraklara mahkûm kalan taksicilerimiz ve boş gidip-gelen minibüsçülerimiz ve daha çok sayıda esnaf ve sanatkârlık faaliyetlerimiz; ya durdu ya da çok çok yavaşladı.

Binlerce esnaf-sanatkâr ve çalışanları mağdur, başı öne eğik, gele tutunabilmek için; bir el, bir yol, bir yöntem beklemektedir. Bu nedenle, esnaf ve sanatkârlarımızın yaşadığı sorunlar araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için Araştırma Komisyonu kurulması yerinde olacaktır.”

Bakmadan Geçme