5 müteahhit esnaf ve vatandaşın sırtında kambur

Muhalefet, 'beşli çete' dedikleri 5 müteahhidin esnafın ve vatandaşın sırtında büyük kambur olduğunu savunuyor.

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, "Biz bugün kamu-özel iş birliği projelerinin neden ekonomimiz üzerinde bu kadar büyük kara delik oluşturduğunu konuşuyorsak bu aslında bizim ekonomimizin AK PARTİ iktidarı tarafından ne kadar kötü ve yanlış yönetildiğinin sonucu olarak, özellikle ekonomimizde esnaflarımızın cebinde, pandemi döneminde işçimizin, çiftçimizin cebinde açtığı deliklerin kapatılamamasından dolayı bunları konuşuyoruz" dedi. 

Emecan, TBMM Genel Kuruluna hitap ederken "beşli çete" dedikleri 5 müteahhidin esnafın ve vatandaşın sırtında büyük kambur olduğunu savundu.

"Şimdi, biraz önce bahsedildiği gibi, “Bütün dünyada uygulanan bir yöntem.” dedi kamu-özel iş birliği projeleriyle ilgili çalışmalara. Evet, doğru; uygulanan bir yöntem yap-işlet-devret yöntemi ama herhâlde dünyada en kötü uygulandığı ülke Türkiye olmuştur." diyen Emecan, şöyle devam etti:

"Çünkü Türkiye’de uygulanırken bu KÖİ modeli özellikle “5’li çete” dediğimiz 5 müteahhit üzerinden bu projeler yürütülmüştür, çok uzun sürelerde işletme hakkı devirleri, döviz üzerinden anlaşmalar, köprü ve tünellerde yüksek miktarda geçiş ücretleri, araç geçişi sayıları, havalimanlarında yolcu sayıları gibi uygulamalarla aslında müteahhitlerin cebine hazine garantili çok büyük paralar aktarılmıştır. Hazine garantisi de ne demek? Aslında vatandaşın ödediği verginin bu 5’li çeteye, müteahhitlere aktarılması demektir değerli arkadaşlar. Şimdi, buradan baktığımızda zaten doların da şöyle bir rakamına baktığımızda -özellikle onu da çıkardım konuşmaya gelirken- Kasım 2016’da 3,40 iken dolar kuru şimdi 7,80 olmuş ve Ulaştırma Bakanlığının bütçe görüşmelerinde Ulaştırma Bakanı kendi ağzıyla itiraf etti: “Evet, bizim bu model, maalesef, işte bu dövizdeki artıştan dolayı çok büyük garantiler ödeme zorunluluğu getirmiştir.” diye kendi ağzıyla bunu itiraf etti. Aslında yapılan bu uygulama işte esnafımıza, işçimize, çiftçimize ciddi anlamda yük bindirmiştir. Bugün biz bunu konuşuyoruz. 1 milyon 300 bin esnafımız var bugün çok büyük sıkıntı yaşayan. Onlara ne yapıldı? Kredi verildi, sonra da kredi borçları daha yüksek faizlerle ötelendi. 700 bin tane kahve kapalı, 170 bin komi, garson işsiz durumda, restoranlar kapalı ama bu arada AK PARTİ kongreleri lebalep dolu bir şekilde maalesef yapılıyor. Siftah yapmadan dükkanını kapatan esnaf var. Esnafların yanında işsiz kaldığı için sokakta başka işler yapan, yumurta satan, sebze meyve satan, iş yeri kapalı olduğu için…"

Bakmadan Geçme