5 Vali Adım Attı, Esnaf Bir Nefas Aldı

Esnaf temsilcilerinin, sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması kapsamında zincir marketlerde gıda dışı ürün satışının haksız rekabete sebep olduğu gerekçesiyle yasaklanması yönündeki talepleri bazı illerde sonuç getirdi. Şimdilik 4 il valisi zincir marketlere kısıtlama getirdi. Ancak marketlerin tam kapanma sürecinde ayakkabı, kırtasiye, züccaciye, hırdavat ve giyecek satışı yapamamasına karşı esnafında kapalı olması satış sevinci kursakta bıraktı.

Antalya, Diyarbakır, Kayseri, Niğde ve Karaman’da İl Hıfzısıhha Kurulları, kısıtlamanın olduğu dönemde marketlerin; ayakkabı, kırtasiye, züccaciye, hırdavat ve giyecek satışı yapan reyonlarını satışa kapattı.

Son yıllarda mahalle aralarına kadar yayılan zincir marketlerin sattıkları ürün çeşitliliğini artırmaları ile birlikte küçük esnafın rekabet şansın ortadan kaldırdığına yönelik eleştiriler, pandemi sebebiyle uygulanan kısıtlamalarda iyice pik noktaya ulaşmıştı. Pandemi döneminde zaten cirosu büyük ölçüde azalan esnafın kapalı olduğu süre boyunca, marketlerin tekstil, züccaciye, hırdavat gibi ürünleri satmasına tepki gösteren esnaf, bağlı bulunduğu odalara yoğun baskı yaparak bu konuda önlem alınmasını istiyordu.

Esnafın ve esnaf temsilcilerinin bu yöndeki girişimi sonuç verdi.

Antalya, Diyarbakır, Kayseri, Niğde ve Karaman’da valilikler, 29 Nisan ile 17 Mayıs tarihleri arasında; ayakkabı, kırtasiye, züccaciye, hırdavat ve giyecek satışı yapan reyonlarının satışa kapatılmasını kararlaştırdılar.

Bunun üzerinde bir çok ildeki esnaf temsilcileri, valiliklere başvurarak yasaklamanın kendi illerinde de uygulanmasını istediler.Dünya Gazetesi'inden Hüseyin Gökçe konuyla ilgili yetkileler ile görüştü. 

Baran: Ciro kaybı kalıcı hale gelmemeliB

TOBB Ticaret Odaları Konsey Başkanı da olan ATO Başkanı Gürsel Baran, küçük işletmelerin 17 gün süreyle mahrum kalacakları ciroların, kalıcı kayba dönüşmemesi gerektiğini bildirdi.

Kapanma süresi boyunca zincir marketlerde, ayakkabı, kırtasiye, züccaciye, hırdavat ve giyecek satışı reyonlarının kaldırılmasına ilişkin kararının, bu alanlarda faaliyet gösteren küçük işletmeler için çok büyük bir gelişme olduğunu belirten Baran, “Üyelerimizden gelen görüş ve öneriler doğrultusunda zincir marketlere ve yetkililere çağrıda bulunarak kapanmaların olduğu günlerde gıda dışı ürün satışı yapılmaması çağrısında bulunmuştuk. Bazı illerimizde İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulları’nın bu yönde karar almaları da küçük işletmelerimiz açısından büyük bir gelişme olmuştur” dedi.

 

Bakmadan Geçme