Adana Esnafı: Borcu Borçla Kapatıyoruz, Bağ-Kur'umuzu Ödeyemiyoruz
Düşen alım gücü ve pandemi aylarında hükümetin desteksiz bıraktığı esnaf, borçlarını sürekli ertelediğini ve BAĞKUR primlerini ödeyemeyecek duruma geldiğini anlattı.
Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Akdeniz Mahallesi’nde esnaf, derinleşen ekonomik kriz nedeniyle yaşam koşullarının ağırlaştığını söyledi. Kendilerinden “yarım kilo deterjan” talep eden yurttaşların olduğunu söyleyen bir esnaf, “Asgari ücrete yüzde 21, kahvaltılıklara yüzde 60 zam geldi” dedi. Düşen alım gücü ve pandemi aylarında hükümetin desteksiz bıraktığı esnaf, borçlarını sürekli ertelediğini ve BAĞKUR primlerini ödeyemeyecek duruma geldiğini anlattı.
Gülcan Avcı , Volkan Pekal'ın haberine göre Asgari ücrete 2021 yılı için yüzde 21 zam yapıldığını hatırlatan bir esnaf, sadece kahvaltılık ürün grubuna yıl başından beri yüzde 25 ve yüzde 35 olmak üzere toplam yüzde 60 zam geldiğini ifade etti. Esnaf, “Yüzde 70’e kadar zamlar geldi. Vatandaşın alım gücü yok. Müşterilerin yüzde 60-65’i kredi kartı kullanıyor. 5 liralık peynir isteyen var. ‘Yarım kilo deterjan ver’ diyen var. Yevmiye ile gündelik işlerde çalışan biri bir gün çalışmasa aç.
O yüzden kısmak zorundalar. Pandemide insanlara bin lira yardım yaptılar. Burada iki-üç poşet eşya alsan bin lira” dedi. Kârlarının düştüğünü ifade eden esnafı, “Kazancımız günden güne eriyor. Mesela 75 kuruşa aldığımız bir şeyi 1 liraya sattığımız zaman yüzde 25’i bize kalıyordu. Aynı ürün şu an 1.5 lira oldu.
Ama bizim satışımız 1.8 lira. Fazla para bağlıyoruz ama kâr marjımız düşüyor. Sonra en büyük sorun elektrik zamları. Bir market aylık 5 bin lira elektrik parası ödüyor” dedi.
Pandemi sürecinde yaptıkları borçların en büyük sorunları olduğunu ifade eden restoran işletmecisi Nevzat Yüksekbaş, “Bu süreçte müşteriler para harcamaktan çekindi. Kullandığımız bütün malzemelerin fiyatı yüzde yüz arttı.
Kullandığımız temel malzeme unun 25 kiloluk çuval fiyatı 55 liradan 105 liraya kadar çıktı. Ayçiçek yağı 35 liradan 78 liraya çıktı. Peynir yüzde 50 zamlandı. Et ürünlerinde fiyat arttı. Bunun üzerine elektriğe yüzde 15 zam geldi. Bizim ürünlerimize yapacağımız zam ise minimum düzeyde.
30 liralık pizzayı 35, 18 liralık pizzayı 20 lira, 25 liralık pizzayı da 28 liraya çekebildik. Esnafa tek seferlik verilen 2 bin-3 bin liralarla bu kayıpları telafi edemezler. Kendimizi kenara itilmiş hissediyoruz. Bazı ürünleri veren firmalara hala borçlarımız var. Masrafların altından kalkmakta zorluk çekiyoruz” dedi.