ANKESOB'da İstifa Krizi Sürüyor: Olağanüstü Kongre Gündemde

.Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde (ANKESOB) yaşanan istifa krizi, iki ay geçmesine rağmen çözüme kavuşmadı. Federasyon Başkanlığı'na seçilen Mehmet Yiğiner, ANKESOB Başkanlığı'nı devretmesine rağmen yönetim kurulu üyeliğinde kalmaya devam ediyor

Mehmet Yiğiner, yapılan seçimle başkanlık görevini başkanvekili Hüseyin Ar'a devretti. Ancak bu devir, tartışmaların fitilini ateşledi. Yiğiner'in hukukçuları, kanunda açıkça istifa etmesini gerektiren bir hüküm bulunmadığını savunarak, yönetim kurulu üyeliğinde kalmakta ısrar ediyor ve Ulus'taki meşhur taş binadaki makamını terk etmiyor. Yiğiner'in ANKESOB'da kullandığı makam aracının, TŞOF tarafından satın aldırıldığına dair iddialar ise henüz yalanlanmadı.

Kanun Değişikliği Umudu

Yiğiner'in istifa etmemekte direnmesinin ardında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yapılması planlanan bir kanun değişikliği yatıyor. TBMM'ye gelecek bir torba yasa ile 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nda değişiklik yapılması bekleniyor. Kanunun 54. maddesi, mevcut süreci açıkça tanımlıyor:


5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun ilgili maddesi şöyle:
Başkan, temsil ve ilzam:

MADDE 54 — Oda, birlik, federasyon başkanı ve Konfederasyon genel başkanı, genel kurul tarafından tek dereceli olarak seçilir; bunlar aynı zamanda ilgili esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşunun yönetim kurulu üyesi ve başkanıdır. Genel başkan veya başkanın herhangi bir sebeple görevinden ayrılması durumunda, yönetim kurulu kalan süreyi tamamlamak üzere kendi aralarından birisini başkan olarak seçer. Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri kendi aralarından bir başkan vekili seçer."

Organlarda görev alma yasağı

Madde 51- Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarında denetim ve disiplin kurulu üyeliği bulunanların, aynı kuruluşun yönetim kurulunda görev almaları yasak olduğu gibi, bu kişilerin eşleri, üstsoy, altsoy ve ikinci derecedeki kan hısımlarının da aynı dönemde, bu kuruluşun yönetim, denetim ve disiplin kurullarında görev almaları yasaktır. Farklı mesleklerde faaliyet göstermelerinden dolayı birden fazla odaya kaydı olan esnaf ve sanatkârlar ancak bir odanın yönetim veya denetim kurulunda görev alabilirler. Bu kişiler, odalarda birden fazla yetkili organ üyeliği görevi alamazlar. Ayrıca, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarından herhangi birisinde yönetim, denetim veya disiplin kurulu üyeliği bulunanlar, diğer esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının yönetim, denetim veya disiplin kurullarının en fazla ikisinde daha üye olarak yer alabilirler. Bu kişiler uhdelerinde üç görevden ziyade üyelik bulunduramazlar. Aynı kişi birlik ve federasyon başkanı olamaz.

Mehmet Yiğiner'in Görevleri

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı

Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı

Ankara Şoförler Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı

Sınırlı Sorumlu Ankara Şoförler, Minibüsçüler, Kamyoncular ve Bilumum Nakil Vasıtaları Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı

ANKESOB Yönetim Kurulu Üyesi

Olağanüstü Kongreye Gidiliyor mu?

ANKESOB'da yaşanan bu olaylar karşısında taraflar henüz net bir adım atmış değil. Ticaret Bakanlığı, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü'nden konuyla ilgili savunma istedi. ANKESOB, bu süreçte Bakanlık genel müdürüne ilginç bir ziyarette bulundu. Ticaret Bakanlığı olayı zamana yayarken, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken sessizliğini koruyor. Palandöken'in, TESK Genel Kurulu'nda rakibi olan Mehmet Yiğiner'e karşı nasıl bir tavır takınacağı merak konusu. Aynı şekilde ANKESOB'a bağlı esnaf odalarından da bir tepki gelmedi.

Esnaf Başkanları Zirveye Hazırlanıyor

Bu tartışmaların yaşandığı sırada, ANKESOB'un Ticaret Bakanlığı kararıyla olağanüstü genel kurula götürülebileceği konuşulmaya başlandı. Kanunun ilgili maddesi şu şekilde:

Olağanüstü genel kurul toplantıları

Madde 44-

Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının genel kurulları; a) Yönetim kurulu üye tam sayısının çoğunluğunun kararı ile yönetim kurulu tarafından, b) Genel kurul üyelerinin (…)[1] noterce tasdik edilmiş imzası ile düzenlenecek tutanak ve gündemle noter kanalıyla yapılacak başvuru üzerine, alınacak kararla yönetim kurulu tarafından,[2] c) Denetim kurulu tarafından, d) Haklı ve geçerli sebeplerin varlığı halinde Bakanlık tarafından, Olağanüstü olarak toplantıya çağırılır. Toplantı, çağrısında belirlenen gündemle yapılır. Olağanüstü toplantılarda belirlenen gündem dışında görüşme yapılamaz. Bakanlık çağrısı hariç, yapılacak olağanüstü genel kurul toplantısı hazırlık çalışmaları yönetim kurulunca yürütülür. Yönetim kurulunun bu görevi yerine getirmemesi halinde ise, olağanüstü genel kurul toplantısı hazırlık çalışmalarının nasıl ve kimler tarafından yürütüleceği Bakanlık tarafından belirlenir.

ANKESOB'un yeni başkanı Hüseyin Ar, uzun süredir bir araya gelmeyen 111 esnaf ve sanatkar odası başkanını toplama kararı aldı. Yayınlanacak genelge ile 4-5 Ekim 2024 tarihlerinde Afyon'un Sandıklı ilçesindeki Park Otel'de bir zirve düzenlenmesi planlanıyor.

esnafhabertv

Bakmadan Geçme