Ayrımcılığa Karşı Ka-ba-re

Ankara'da yüzün üzerinde işletmenin ve binlerce çalışanın katılımıyla kurulan Kafe-Bar-Restoran Çalışanları ve İşletmecileri Dayanışma Platformu, (KA-BA-RE) yaşadıkları sorunları kamuoyuna ve hükümete duyurabilmek için çeşitli eylemler yapma kararı aldı.

Ankara'nın merkezi Kızılay çevresindeki işletmelerin ve çalışanların pandeminin öncesinde de sorunlar yaşadığını ve örgütlenme çalışmaları yürüttüğünü belirten KA-BA-RE platformundan işletmeci Oğulcan Aşkın, salgın döneminde işletmelerin kapalı olmasıyla “nefes alamaz” duruma geldiklerini belirtti ve platformun kuruluş amacını şöyle anlattı: “Bu platformun kurulmasının sebebi yaşadığımız özlük hakkı ihlalini duyurabilmek, hükümet birçok yeri açabiliyorken bizim işyerlerimizi açmamasından kaynaklı yaşadığımız problemlere karşı bir kamuoyu oluşturabilmek. Bize karşı yapılan haksızlıklar var ve süreç ilerledikçe sosyolojik, psikolojik ve ekonomik olarak çöküntü yaşanıyor. Amacımız kamuoyu oluşturabilmek, hakkımızı arayabilmek, Meclis'e gidip sesimizi çıkarabilmek ve bir şekilde sesimizi duyurabilmek. Çünkü biz derdimizi anlatmazsak insanlar halimizi anlamaz. Bizim kapalı olduğumuzu insanlar biliyorlar ama hangi problemleri yaşadığımızı bilmiyorlar. Bu problemler de gün geçtikçe hayati duruma gelmiş durumda.”

Duvar Gazetesinden Serkan Alan'ın haberine göre Oğulcan Aşkın yaşadıkları zorlukların sadece ekonomik olmadığını, birçok farklı sorunla birlikte intihar eden emekçi sayısının her geçen gün arttığını belirtti, “Ekonomik sıkıntılarımız az değil ama çok net bir ayrımcılık var. Hükümet tarafından yapılan mekân statüsü ayrımcılığı söz konusu. Oteller, otellerin barları, konferans salonları, AVM'ler, kayak merkezleri, spor merkezleri açıkken sanki hastalığın sebebi bizim mekanlarımız gibi davranılıyor olması, bu yüzden kapalı tutuluyor olmamız, buna rağmen bir sürü özlük hakkımızın ihlali söz konusu” dedi.

Alkol satış ruhsatı ödemelerinin pandemide de devam etmesinden kiraların ödeme zorunluluğuna kadar birçok ekonomik yükümlülük altında olduklarını ve taleplerinin hükümet tarafından kabul edilmediğini belirten Oğulcan Aşkın, şöyle devam etti: “Bizim derdimiz ekonomik sorunların yanında, yok sayılıyor da olmamız. Mekanların yeniden açılmasını tabii ki talep ediyoruz ama toplum sağlığı bizim için çok önemli. Bunu yadsıyarak mekanımızı açın diyemeyiz. Çünkü biz AVM sahipleri değiliz. ‘Açmıyorsan da sahip çık' diyoruz. Ya kapatma ya da sahip çık.

Bakmadan Geçme