Bankalara Yeni Faiz Pası...BDDK'dan 60 Ay Yapılandırma

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını yapılandırmaya yönelik önemli düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemeler, borçlulara daha uzun vadelerde ödeme imkanı sunarken, kredi kartı faiz oranlarında da yeni bir yapı oluşturdu.

İmkanı ve Kredi Kartı Faiz Oranlarında Yeni Düzenlemeler

Kredi Kartı Borçlarına 60 Aya Kadar Yapılandırma

BDDK, kredi kartı borcunu ödemekte zorlanan bireysel kullanıcılar için borçlarını 60 aya kadar yapılandırma hakkı tanıdı. Buna göre, asgari ödeme tutarını ödeyemeyenler, kredi kartı borç bakiyelerini bu süre içinde taksitlendirebilecekler. Yapılandırma sürecinde, her aya düşen taksit tutarı asgari ödeme tutarına eklenecek. Ancak, borcun en az yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılamayacak.

İhtiyaç Kredilerinde 60 Ay Yapılandırma İmkanı

İhtiyaç kredisi borçları için de önemli bir düzenleme getirildi. Anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi durumunda, borçlar ilave kredi olmaksızın 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Borçluların bu haktan yararlanabilmesi için yapılandırma başvurularını 1 yıl içinde yapmaları gerekiyor.

Asgari Ödeme Oranlarında Değişiklik

BDDK ayrıca, kredi kartlarında asgari ödeme oranlarında değişiklik yaptı. Asgari ödeme tutarı, kredi kartı borcunun yüzde 20'si olarak belirlenirken, bu oran 50 bin lira üzerindeki borçlar için yüzde 40'a çıkarıldı. 50 bin liranın altındaki borçlar için mevcut uygulama devam edecek.

TCMB'den Faiz Oranlarına Yeni Düzenleme

TCMB, kredi kartı yapılandırmalarında uygulanacak azami faiz oranını referans faiz olan yüzde 3,11 ile sınırlandırdı. Ayrıca, kredi kartlarıyla nakit çekimlerde uygulanacak faiz oranı ise yüzde 5 olarak korundu.

Yeni Oranlar 1 Kasım'da Yürürlüğe Girecek

Bu kapsamda, TCMB tarafından belirlenecek azami faiz oranları 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek. Referans oranın aynı kalması halinde, dönem borcu 25 bin liranın altındaki kredi kartları için azami faiz oranı yüzde 3,50, 25 bin ila 150 bin lira arasındaki borçlar için yüzde 4,25, 150 bin lira üzerindeki borçlar için ise yüzde 4,75 olacak.

Hoton Haber Ajansı

Bakmadan Geçme