Çıldır Gölü çevresindeki esnaf can çekişiyor

Kış aylarında tamamen donan Çıldır Gölü, muhteşem doğal güzelliğiyle göz kamaştırıyor. Ancak yeterli tanıtım gerçekleştirilmediği için turistlerin ilgi odağı olmaktan epeyce uzak.

Kars ve Ardahan sınırında bulunan Çıldır Gölü sahipsizlik nedeniyle can çekişiyor. Göl, doğal güzelliğiyle bölge için önemli bir turizm merkezi olabilecekken; esnaf ise yetkililerin göl için yeterince tanıtım yapmamasından şikayetçi.

Evrensel gazetesinin haberine göre, kış aylarında tamamen donan Çıldır Gölü, muhteşem doğal güzelliğiyle göz kamaştırıyor. Ancak yeterli tanıtım gerçekleştirilmediği için turistlerin ilgi odağı olmaktan epeyce uzak.

Etrafı dağlarla çevrili bir platoda bulunan ve kışın gelmesiyle üzeri tamamen buz tutan Çıldır Gölü'nün üstünde atlı kızak, geleneksel balıkçılık, yaya yürüyüşleri gibi çeşitli faaliyetler yapılıyor. Yerli ve yabancılar için kış turizmi merkezlerinden biri olabilecek göl, bölgenin ihmal edilmesi nedeniyle gözlerden çok uzak ve bu durum pandeminin de etkisiyle bölgedeki esnafı çok zor durumda bırakıyor.

Bürokratik engeller pandemiden ağır

Geçen yıl 20 bin turisti ağırladığını belirten Esnaf Gökhan Alibeyoğlu, bu sene neredeyse hiç turistin gelmediğini söyledi. Alibeyoğlu gazetemize yaptığı açıklamada şu ifadeyi kullandı:

“Sürekli bürokratik engellerle karşılaşıyoruz. Hiçbir altyapı yok; elektrik, su, kanalizasyon… hiçbir şey yok.”

Pandemide esnafın durumunun daha da kötüleştiğini söyleyen Alibeyoğlu “Bütün yaşadığımız bu zorluklara bir de pandemi eklendi. İşler daha da kötüye gitti. Halihazırda yüz kişi evine ekmek götürüyor. Tabii götürebiliyorsa… Hiçbir yardım, destek yapılmadı esnafa. Bırakın yardım yapılmasını, insanlar kendi çabalarıyla bir şey yapmak istese de bürokratik engellerle karşılaşıyorlar” dedi.

Kış turizmi için Kars'ın ideal bir bölge olduğunu söyleyen Alibeyoğlu, bu bölgedeki farklı kültürler için de yeterince tanıtım yapılmadığını dile getirdi.

“Kars ve Ardahan kozmopolit iller. Kürtler, Terekemeler, Azeriler Türkler, Lazlar, Malakanlar ve hatta Almanlar… Değişik kültürlere sahip halklar yaşıyor. Bu kültürler düzgün tanıtılmış olsaydı, emin olun bugün durum çok farklı olacaktı. Yine yöresel yiyecekler; yağ, peynir, bal… buna benzer mutfak kültürüne dair birçok şey yok oldu. Bizim buralarda cirit sporu meşhur. Gençler de çok hevesli. Fakat hiçbir devlet kurumu destek olmuyor, insanların hevesi kırılıyor. Oysa ilimiz bir milyonu aşkın turisti kaldırabilecek potansiyele sahip. Ancak yetkililer elini taşın altına sokmuyor.”

Kars'taki çok sesliliğin ve çok kültürlüğün anlatılmadığını ifade eden Alibeyoğlu “Örneğin aşık geleneği, dengbej geleneği, maniler, çiroklar, hikayeler, meseleler bir sürü şey var… Bunlar düzgün yapılsa kim gelmek istemez ki? Ama bakıyoruz bu değerler zamanla yok olmaya, yozlaşmaya mahkum oldu. Eskiden kaz ve peynir festivalleri yapılıyordu, artık bunlar da yapılmıyor. Eskiden Çıldır Gölü festivali yapılıyordu artık o da yapılmıyor. Yine iki yüz yıllık bir tarihi Rus yolu var, taşlarla yapılı. Gölün etrafındaki köylerde bulunan kilise, manastırlar tahrip edildi; bir çoğu camiye dönüştürüldü. Gelen turistlere de gösterilmiyor. Bunun gibi bir çok sorunumuz mevcut” dedi.

Bakmadan Geçme