enflasyon ve döviz kurundaki hareketlilik piyasaların ritmini değiştirdi

Moderatörlüğünü usta gazeteci yazar Fehmi Çalmuk'un yaptığı BBNTÜRK TV'de yayınlanan Politik Adam programında Türkiye Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP) Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, Ekonomi Muhabirleri Derneği Genel Başkanı Turgay Türker ile (TÜSPAF) Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Genel Başkanı Ali Karaca önemli açıklamalarda bulundu.

Usta gazeteci Fehmi Çalmuk, Türkiye Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP) Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, Ekonomi Muhabirleri Derneği Genel Başkanı Turgay Türker ile (TÜSPAF) Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Genel Başkanı Ali Karaca'yı konuk etti.

Enflasyon ve döviz kuru tarım, hayvancılık ve arıcılık sektörünü nasıl etkiledi? Dolar düşmesine rağmen fiyatlar neden inmiyor?

TAHAP Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, sürekli olarak sahada tüketici vatandaşlarla birlikte olduğunu belirtti. Zamlardan önce fabrika çıkış fiyatı, artı nakliye ve sıfır karla arıcı üyelerine besleme şekerlerini dağıttığını açıkladı.

"Bu bir ahlak sorunu”

Dövizin yükselmesiyle fiyatların arttığını da kabul eden Sarıoğlu, bu fiyatlardaki artışın bir “ahlak sorunu” olduğunu söyledi. Bu iddiasına karşın kanıtlarının ve savunmasının olduğunu da ekledi.

Yılın neredeyse tamamını arazide geçiren arıcılara ise her saha ziyaretinde ekmeğe olan artıştan ötürü ekmeği kendi elleriyle yapmaları gerektiğini de söylediğini ifade etti.
Doların 11-12'den 13-14 bandına girdiğini ve arada dört TL'lik bir oynama olduğunu söyleyen Mustafa Sarıoğlu, nakliyenin etkili olduğunu belirtti asıl sorunun ise dezenformasyon olduğunu açıkladı.

“Enflasyon ve döviz konusunda STK'lar üzerine düşeni yapmıyor.”

Mustafa Sarıoğlu enflasyon ve döviz konusunda STK'ların üzerine düşen görevi yerine getirmedikleri iddiasında bulundu.

"FİYAT ARTIŞININ TEK SEBEBİ NAKLİYE DEĞİL"

Ardından TÜSPAF Genel Başkanı Ali Karaca market ve Pazar fiyatlarının artış sebebinin yalnızca nakliyat olmadığını açıkladı.

Bütün dünyada %3 olan KDV oranı Türkiye'de %8

Karaca, bahçede üreticinin ürettiği ürünün, pazara geliş fiyatlarında maliyetlerinin çok yükseldiğini, bunda işçilik, ambalaj ve %8 KDV'nin maliyetlerin artmasında büyük etkisi olduğunu anlattı. Geçen yıla göre fiyatların ise iki kat arttığını açıkladı.

Ali Karaca, ürünlere çok fazla maliyet bindiğini ve bu durumun nedeninin ise dünyanın hiçbir yerinde sebze ve meyveye getirilen KDV oranının %8 olmadığından ötürü olduğunu söyledi. Ayrıca meyve ve sebze fiyatlarında ki KDV oranının daha önce %1 iken %8 oranına çıktığını da açıkladı.

Yalnızca Türkiye'de olan KDV oranından duyulan rahatsızlığı maliye bakanına bildirdiğini söyleyen Karaca, bu konuda tepkisiz kalındığının da altını çizdi

“Pazarcılar ve esnaf bu konuda ne yapıyor?”

Karaca, “Kasa bedeli iki TL iken yedi TL'ye çıktı. Ancak dolar düşmesine rağmen kasa maliyetleri düşmedi. Mazotun yükselmesiyle, işçi maliyetleri de yükseldi. Fakat dolar düşse de dolardan nasibini alan maliyetler düşmedi.” Ayrıca ürünün girdisi çıktısı belli iken, marketlerde rayiç bedellerde, yani yüksek bedellerde satışların devam ettiğini de ekledi.

“Pazarcılar, market zincirleri kadar devletten destek görmüyor.”

TÜSPAF Genel Başkanı, pazarcıların zincir haline gelen marketler kadar yardım görmediklerini belirtti. Ardından marketlerin tekelleşmenin önünü açtığı gibi, ürüne istediği kadar fiyat da verebildiklerini İfade etti.

Dolar artışları ve döviz kurunda ki bu hareketliliği yorumlayan Ekonomi Muhabirler Derneği Genel Başkanı Turgay Türker ise vatandaşların endişeleri hakkında şu açıklamalarda bulundu.

Türker, doların şu anda. %4.04 eksiye düştüğünü açıkladı. Doların ise düşmeye devam edeceğini açıkladı.

“Kesinlikle FASON marka, üretimi yasaklanmalıdır.”

Ülkemizde geçen sene meydana gelen, orman yangınlarının üretimde veya bal üretiminde herhangi bir krize yol açtı mı?

Sarıoğlu, hiçbir krize yol açmadığını bu iddiaların kesinlikle asılsız olduğunu ifade etti. Bu kanıya değindikten sonra asıl olarak Raf Teröründen bahseden TAHAP Genel Başkanı “Bu ülkede zincir mağaza raf terörü var. STK'ların, korporatiflerin ürünlerinden hizmet bedeli alınamaz.” Aynı zamanda zincir mağazalarının ödeme günlerinin uzaması konusunda da dem vurdu. Ayrıca buna destek olarak zincir mağazalarının birçok mazeretle para aldıklarını da açıkladı. Bu sözlerine ilaveten Fason Marka üretiminin yasaklanması gerektiğini de de belirtti.


Fason üretimle, gerçek üreten üreticileri bir tefeci zihniyetiyle tahakküm altına alınamayacağını belirtti. “Gramajlarda çalıntı var.” İfadeleriyle de dikkat çekti.

TAHAP Memleket Bakkalları

Mustafa Sarıoğlu, TAHAP Memleket Bakkalları kuracağını, tüketen üreticilere bir nefes olacağını ifade etti. Besleme şeker, un ve bakliyat vereceklerini bunu yaparken de yarı fiyatına düşürerek vatandaşa vereceğini açıkladı.

Sarıoğlu, bunun nasıl gerçekleştirileceğini ise “Devletin Türk Şeker diye bir kurumu var. TAHAP, devletin bu kurumundaki e kalite ürünü alacak ve karsız bir şekilde sadece nakliyat koyarak tüketiciye ulaştıracak.” Bununla birlikte TAHAP'ın KDV oranını düşüreceğini de duyurdu.

Ayrıca çıkan yangınlarda, afetlerde bal üreticilerinin mağdur olduğunu belirten Sarıoğlu STK' lardan bu konuda hiçbir yardım almadıkları konusuna da dem vurdu.

Bakmadan Geçme