Erol Hakan: Herkes Sıfırı Tüketti, Geldi

Erol Hakan, Malatya'nın Arapgir ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatarak ürettiği ayakkabılarına coğrafi işaret belgeli tahta çivili ayakkabı ustası. Afetin Esnafları yazı dizisi için esnafhabertv.com 'un sorularını cevapladı

Youtube Kanalı
Abone Ol

ESNAFHABERTV.COM: Yaşanan afetlerde ahilik bilinci, ahilik törene nasıl bir rol oynadı, ne gibi etkileri oldu?

EROL HAKAN:Afeti Cenab-ı Allah bir daha hiç kimseye yaşatmasın çok zor bir durumdan geçişte Malatya'mız ve diğer on ilimiz. Malatya'da esnaf diye bir şey kalmadı artık. Malatya'da esnaflar daha önce Ahilik kültürünü çok iyi yaşatıyorlardı birbirlerine yardımcı oluyorlardı, usta çırak ilişkileri vardı, çıraklar ustaların yanında çalıştıktan sonra mesela ben babamı örnek vereyim rahmetli yanında 4-5 tane çırak çalışırdı, bu çıraklar askere gidene kadar hemen hemen çalışırlardı askere gidip geldikten sonra tekrar gelip yerlerine oturdukları zaman babam bırakmazdı babam dükkan bulurdu, yeni dükkan açardı, malzemelerini temin ederdi bundan sonra sen kendi evini geçindireceksin derdi böyle bir ahilik kültürü vardı. Depremden sonrada Malatya'da sanatkar kalmadı ki, bir usta kalmadı ki ahilik geleneği sürsün herkes kendi derdine düştü, herkes kendi başının çaresine bakmaya başladı. Bazı kötü niyetli insanlar bu işe biraz şey yaptılar güzel olmadı, hoş olmadı. Ellerindeki beş liralık malı 10 TL'ye sattılar, 15 TL'ye sattılar, diğer taraftan da diğer insanlar bunlar depremzedelerdir diye kendi malını bedavaya vermeye çalıştı, ikram etti, yardımcı olmaya çalıştı ne bileyim bir ikilem yaşadık, bayağı bir ikilem yaşadık Allah bu günleri bir daha göstermesin.

ESNAFHABERTV.COM: Bu yaşanan afet sonrası finans, üretim, istihdam konularında yaşanan sıkıntılar nelerdi, esnaf ve esnaflar olarak?

EROL HAKAN:Ben kendi şahsım olarak herhangi bir sıkıntı yaşamadım, herkes kendi ayağını yorganına göre uzatırsa bir sıkıntı yaşanılacağını da zannetmiyorum. Malatya'da büyük şehirde bazı büyük mağazalar, şunlar bunlar her yer yerle bir oldu, onlar çok büyük sıkıntı yaşadılar hem dükkanları gitti, hem evleri gitti, hem dükkanların içerisindeki malzeme ve mallar gitti, çok büyük bir sıkıntı yaşayan arkadaşlarımız oldu, bir gece önce trilyonluk olan arkadaşlarımız ertesi gün sıfır olarak çıktı.

ESNAFHABERTV.COM: Bu yaşanan sorunların çözümü için neler yapıldı?

EROL HAKAN:Devlet sıkı bir şekilde çalışıyor Malatya'mızda da. Malatya diğer illerin gerisinde kalmasına rağmen hala yıkıntılar falan var onları kaldırıyorlar, yıkılacak binalar var. Malatya'da ayakta duran bina çok ama o binaların hemen hemen neredeyse %50'si yıkılacak, hepsi hasarlı oturulacak gibi değil. Vatandaşlar evlerine giremiyorlar parklarda, bahçelerde, kayısı bahçelerinde yatıyorlar veya çevre ilçelere bizim Arapgir'e çok gelen oldu, çoğu geri döndü ama çokta şu an Arapgir'de depremzedelerimiz var yani.

ESNAFHABERTV.COM: Peki deprem anında veya sonrasında sizi etkileyen olay, anı ne vardı?

EROL HAKAN:1. depremde çok sallamadım ama ikinci depremde baya korktum, çok güçlü bir şekilde bir sallandık, kendimi dükkandan dışarı zor attım korktum bayağı yani.

ESNAFHABERTV.COM: Sizi etkileyen bir hikaye, olay oldu mu?

EROL HAKAN:Her şey bizi etkiledi hangisini anlatayım, etkilemeyen bir şey yoktur, herkes sıfırı tüketip geldi, herkes perişan onlara üzüldük, onlarla beraber dertleştik, anlatacak çok şey var ama hiçbir şey de yok yani, Allah bir daha göstermesin.

ESNAFHABERTV.COM: Buradan yetkililere söylemek istediğiniz bir şey varsa iletebiliriz.

EROL HAKAN:Vallahi 3-4 ay sonra havalar soğuyacak kış geliyor yetkililer bir an önce ellerini çabuk tutmaları lazım. Malatya'da baya yeni bina yapıldı onların bitirilmesi lazım, bitirilmeyecekse konteynerlerin klimalarla şunlarla, bunlarla desteklenmesi lazım çünkü Malatya'nın soğuğu fena, bu insanların perişan olmaması lazım.

Bu röportaj Dünya Esnaf Sanatkarlar Derneği bünyesindeki Ahi Enstitüsü; İçişleri Bakanlığı Sivil toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile yürüttüğü “Ahilik Töresi Afet Bilinci Güvenli Millet, Güvenli Devlet” başlıklılar projesi kapsamında 6 Şubat'ta depremi ve daha sonra sel felaketiyle karşı karşıya kalan Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerinde esnaf odaları başkanları esnaf ve sanatkarlar ile çekilen filmlerden derlenerek yayınlanmaktadır.

Bakmadan Geçme