Esnaf Kongresi Sonuç Bildirgesi Açıklandı
Saadet Partisi tarafından Türkiye'nin ilk Esnaf Kongresi dün çevrim içi ortamda 81 ilden esnafın katılımıyla yapıldı. Esnaf Kongresi sonuç bildirgesi açıklandı.
Saadet Partisi tarafından “Kepenkleri kaldırmadan ekonomi kalkınmaz” sloganıyla dün düzenlenen Esnaf Kongresi'nde esnaf, sorunlarını anlattı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nda katıldığı kongrede ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus ve TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de katıldı.
81 ilden birçok sektörden esnafın katıldığı Esnaf Kongresi sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, “Desteklerden kimin neye göre ve ne zaman yararlandığı ve yararlanacağı belli değildir. Bu durum eşitsizliklerin olduğunu, fırsat eşitliğinin sağlanmadığını, şeffaf olunmadığını ve bazı kararların insafsızca alındığını göstermektedir.
Buradan hareketle uygulanan politikaların geçiştirici olmalarının yanı sıra yanlı oldukları da görülmektedir.” denildi.
“Zengini daha zengin, işsizi-yoksulu daha fakir yapan düzen değişmelidir. Bu doğrultuda verimsiz kamu harcamalarından vazgeçilmelidir.” denilen bildirgesinde öneriler yer verildi.
Esnaf Kongresi sonuç bildirgesinde şu ifadeler kullanıldı:
- (NORMALLEŞME SÜRECİ HIZLANDIRILMALIR) Esnaf ve sanatkarlarımız faaliyetlerine kesintisiz olarak devam etmelidir. Bu doğrultuda kısıtlamalar kaldırılmalı, esnafımıza salgın önlemlerine uyum sağlama kapsamında destek verilmeli ve aşıda da öncelik tanınmalıdır.
- (TEDBİRLER VE DESTEKLERDE ESNAFLARIN GÖRÜŞÜ ALINMALIDIR) Salgınla ilgili tedbirleri ve ekonomik destek paketlerini belirleme yetkisi yerel idarelere bırakılmalı ve bu karar alma süreçlerine esnaf ve sanatkarlarımız aktif paydaş olmalıdır.
- (BEYAZ SAYFA AÇILMALIDIR) Sil baştan başlamak gerek bazen! diyerek sicil affı getirilmeli ve zor durumdaki esnafımızın itibarını yeniden sağlaması ve ekonomik faaliyetlerin hızlanması için fırsat tanınmalıdır.
- (GİRİŞİMCİLER CESARETLENDİRİLMELİDİR) İktisadi işleyişin önündeki doğrudan ve dolaylı bütün engeller kaldırılmalı, işe giriş ve iş yapabilme kolaylaştırılmalı, yargının hızlanması, ödeme araçlarının ve işlemlerinin aksatılmadan devam etmesi, banka-kredi politikalarının esnetilmesi, arabuluculuk mekanizmasının etkinleştirilmesi ve kamu alacaklarından dolayı yapılan haciz işlemlerinin ertelenmesi gerekmektedir.
- (EKONOMİ CANLANDIRILMALI, İSTİHDAM DESTEKLENMELİDİR) Piyasalara hareketlilik getirecek şekilde istihdamı teşvik edecek desteklerin arttırılması gerekmektedir. Bu doğrultuda Asgari ücretten vergi alınmaması, 10 kişiye kadar çalıştıran iş yerlerinin %50 kadar kurumlar vergisi indiriminden faydalandırılması ve emek kredisi uygulamasıyla istihdam başına 12bin TL faizsiz kredi olanaklarının tanınması uygulamalarına geçilmesi gerekmektedir.