Esnaf odasının feryadı: Artık evimize bakacak gücümüz kalmadı!

Edirne Keşan'daki  Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf Odası üyeleri yaşadıkları sorunları aktardılar.

Edirne Keşan'daki Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf Odası üyeleri yaşadıkları sorunları aktardılar.

Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf Odası üyeleri tarafından dün, yaşanan sorunlarla ilgili basın açıklaması düzenlendi.

Medya Keşan'dan Aygül Konar'ın haberine göre, Oda toplantı salonunda yapılan basın açıklamasına, Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Çakmak ve oda yöneticileri katıldı.

Koronavirüs vakasından ötürü hayatını kaybeden sağlık çalışanları ve vatandaşları anarak sözlerine başlayan Çakmak, “Hastalıktan ötürü yaşamını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet; hastalarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

“ARTIK, EVİMİZE BAKACAK GÜCÜMÜZ KALMADI”

Koronavirüs vakasının ilk 16 Mart 2020 tarihinde Türkiye'de görülmeye başlandığını hatırlatarak, sözlerine devam eden Hüseyin Çakmak, şunları söyledi: “Biz, o dönem alınan kararlar neticesinde, kapatılma kararıyla tanıştık. Tam 1 yıldır işyerlerimiz açılıp kapandı. Ama geçen süreç içerisinde en büyük sıkıntıyı Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf Odası üyelerimiz yaşadı. 1 yıl içerisinde hiçbir esnafımız, Bağkur primlerini ödeyemedi. Vergilerimizi, aldığımız kredileri ve kiralarımızı ödeyemiyoruz. Artık, evimize bakacak gücümüz kalmadı. İşletme sahipleri ve aile reisleri olarak, çocuklarımıza karşı mahcup duruma düştük. Oda yöneticileri olarak, gelen her türlü kararları sosyal medya ve basın aracılığıyla bildiriyoruz. Bizim 950-1000 arasında üyemiz bulunuyor. Odamıza üye, 20 meslek dalında faaliyet gösteren esnafımız kapalı durumda. Kahvehane, birahane, cafe, bar, internet cafe, kantin işletmecileri, çay bahçeleri, dernek lokalleri, içkili lokanta, esnaf lokantaları, köy kahveleri, kır lokantaları, halı sahalar, bilardo salonu, düğün organizasyonları, canlı müzik işletmecileri, fırınlar ve çay ocakları gibi işletmelerimiz kapalı durumda. Yaklaşık 800 esnafımız kapalı durumda. Yanlarında çalışanlar birlikte hesaplandığında, yaklaşık 2 bin 500 insanımız işsiz durumda. Aileleriyle birlikte bu rakam 10 bini bulmaktadır. Yaşanan durum bizim içimizi acıtıyor. Biz çalışacağız ki, devletimize vergi vereceğiz. Bağkur primlerimizi ve vergilerimizi gününde ödeyemiyoruz. En azından 1 yıldır biriken primlerimizi devlet tarafından ödensin. Esnaf kapalı olduğu süre içerisinde, vergilerden muaf olmalı.

“3 BİN TL'LİK YARDIMLA 1 YIL GEÇİNİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Esnafa verilen 1000'er TL'lik yardımlar hakkında konuşan Çakmak “Esnafımıza 3 aylık 1000'er TL olmak üzere 3 bin TL yardım yapılıyor. Ancak, bu 3 bin TL'lik yardımla 1 yıl geçinilmesi mümkün değildir. Sadece ekmek ve su tüketsek bile mümkün değil. Esnafımıza, geri almamak üzere can suyu verilmesi gerekiyor. Biz hiç kimseye sitem ya da eleştiri de bulunmuyoruz. Sadece yaşanan sorunlarımızı aktarıyoruz. Bizim derdimiz geçim derdidir” dedi.

“VALİMİZDEN TALEPLERİMİZ VAR”

Edirne Valisi'ne hem teşekkür hem de taleplerini aktaran Hüseyin Çakmak sözlerine şöyle devam etti: “Edirne Valiliği tarafından maske, dezenfektan, bilgilendirme yapıldı. Bu süreçte, denetimler sıkı şekilde yapıldı. Edirne Valimizin, 1 yıldan bu yana esnafımıza gösterdiği ilgi ve yardımlardan ötürü teşekkür ediyorum. Valimizden taleplerimiz var. Sayın Valim biz, 1 yıldır kapalıyız ve 15 gün daha kapanmaya razıyız. 15 gün daha kapalı kalarak, bu hastalığı hep birlikte bitirelim. En azından Keşan'da fırınlarımız, bakkallarımız açık kalsın. Ramazan Ayı geliyor ve işlerimiz zaten durgun olacak. Esnaflar olarak, buna da katlanmaya hazırız.”

“İSTANBUL, ANKARA VE TEKİRDAĞ'DA UYGULANAN SİSTEME RAZIYIZ”

Keşan'da yol boyunda bulunan işletmelerin durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çakmak, “Pandemi nedeniyle, esnafımızın kapıları kapalı durumda. İstanbul'da yaşayanlar sahillere gelmeye başladı. Bölgemize gelen insanlar, yol boyundaki işletmelerde yemeklerini yemeleri lazım ama bunlar yapılamıyor. Lokantacılarımızın talepleri ise, İstanbul, Ankara ve Tekirdağ'da uygulanan sisteme razıyız. İşletmelerimiz, yüzde 50 kapasiteyle çalışmaya razılar. Yeter ki, bize de bu imkanları sunsunlar” ifadelerini kullandı.

“YASAK KONULDUYSA, KİMSENİN BU UYGULAMAYI DELMEMESİ LAZIM”

Keşan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlar hakkında konuşan Hüseyin Çakmak, “Fırınların pazar günleri kapatılması konusunda karar alındı. Ben buna anlam veremedim ama saygı duyuyorum. Geçtiğimiz Pazar günü kapalıydı, gelecek Pazar günü de kapalı kalacak. Bu kurtuluş değil. Ama vatandaş eline ekmeğini alıp, çarşıyı geziyor. En yakın yerden alışverişin yapılmasın hak tanınıyor. Yasak konulduysa, kimsenin bu uygulamayı delmemesi lazım. Ayrıca, çay ocaklarımız geçen hafta kapandı. Yaşanan bu duruma üzüldük. Bu süreçte, çay ocaklarımız hiç kapatılmadı. Ama bazı çay ocaklarının içinde olanlar oluyor var ve dışarıdan belli gruplar halinde insanlarımızın olduğunu görüyoruz. Bunlar diğer işletmeleri düşünmediler ve şimdi hepsi kapandı. Kurallara uyulmalı, uyulmadığı takdirde, sıkıntılarını hep birlikte yaşayacağız” şeklinde konuştu.

“AÇILIŞ TARİHİMİZ BELLİ OLMALI”

Daha sonra organizasyon sahibi Hülya Sakarya söz alarak, şunları söyledi: “Bizim istediğimiz tek şey, açılış tarihimizin belli olmasıdır. En azından ona göre hazırlıklarımızı yaparız.”

“15-20 GÜN KOMPLE KAPANALIM VE BU VİRÜS BELASINDAN KURTULALIM”

Birahane işletmecisi olan esnaf da şunları söyledi: “Pandemi sürecinde hiç açılmayan sektörlerden biri birahanelerdir. Açıldığımız takdirde gerek ülke gerekse bölge ekonomisine katkımız olacak. Çalışanlarımız evlerine ekmek götürecektir. 15-20 gün komple kapanalım ve bu virüs belasından kurtulalım. En azından fırınlarımız acık kalsın. Zaten Ramazan Ayı da geliyor. Hiç olmazsa 15 günde bu hastalığı bitirip, önümüzü görelim. Ben, 2020 yılı TAPDK için 720 TL yatırdım ve 16 Mart itibariyle kapandım. Bir gün dahi işletmemizi açmadık. Geçen yıl yatırdığımız ücret ne olacak?”

“HES KODUYLA İŞLETMELERİMİZİN FAALİYETE GEÇMESİNİ İSTİYORUZ”

Diğer esnaf yöneticileri ise, şunları söyledi: “Ekonomik olarak, ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. En azından HES koduyla işletmelerimizin faaliyete geçmesini istiyoruz. Konulan tüm kurallara uyulmasını şartıyla, Edirne Valimizin bizlere açılma konusunda yardımcı olmalarını istiyoruz. Açılmamız için sadece bizim değil, vatandaşlarımızın yasaklara uymasını istiyoruz.”

Bakmadan Geçme