Fehmi Çankaya: Esnaf pandemiden Yaralı Çıktı, Destek Bekliyor
www.esnafhabertv com'a konuşan Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Fehmi Çankaya, esnaf ve sanatkarın Rusya ve Ukrayna Savaşını fırsata çevirebileceğini söyledi. Çankaya esnaf emekli maaşının en az asgari ücret seviyesine çıkarılmasını da istedi.
Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Fehmi Çankaya, Hükümetten üç önemli talepte bulundu. Çankaya'nın talepleri şu şekilde:
Kredi Desteği: Esnaf ve sanatkârımıza Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifinden limitlerin arttırılması. KOSGEB desteklerinin arttırılması
BAĞKUR Primlerine Destek: bir de bu pandemi sürecinden yaralı çıkan esnaf ve sanatkâra, gerçekten BAĞ-KUR primleri çok yüksek, bunların biraz hükümetimiz tarafından finanse edilmesi,
BAĞKUR Emekli Maaşları: Eesnaf ve sanatkârımız BAĞ-KUR'dan emekli olunca 2500-3000 lira civarında maaş alıyor, en azından emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olması.
www.esnafhabertv com'a konuşan Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Fehmi Çankaya, esnaf ve sanatkarın Rusya ve Ukrayna Savaşını fırsata çevirebileceğini söyledi.
Çankaya devamla şunları söyledi:
"Pandemi sürecinden tabii ki yaralı olarak çıktık, en önemli destek esnafa destek veren, Kredi kefalet kooperatifidir. Şu anda ticari araç ve dükkân almak için kredi limiti 1 milyon liraya çıktı. Bence şu anda 275 olan ticari kredi limitinin de 500'e çıkmasını talep ediyoruz hükümetimizden çünkü 275 bin artık gerçekten bu dönemde biraz az kaldı. En az 500 olmasını talep ediyoruz. Bu bağlamda esnaf ve sanatkârımız da her zaman hükümetinin, devletinin, milletinin yanında olmuştur. Esnaf ve sanatkârımızın bu sıkıntılı günlerde de geçmişte yalnız bırakmadığı gibi gelecekte de yalnız bırakmayacağından eminim. Bu bağlamda, hükümetimize, devletimize, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Bakanlarımıza, milletvekillerimize, yerelde Belediye Başkanımıza ve Salın Vali'mize çok teşekkür ediyorum. Daha güzel günler diliyorum, teşekkür ediyorum."
Savaşı Esnaf Fırsata Çevirebilir:
Ukrayna – Rusya savaşı da bizim için bir dezavantaj oldu ama önümüzdeki dönemde bu dezavantajı, esnaf ve sanatkârımızın avantaja çevirmesini bekliyorum. Çünkü önümüzdeki yıllarda dünyada en büyük sıkıntı gıda sıkıntısı olacaktır. İlimiz ve ülkemiz bir tarım ilkesidir. Tarımda olmazsa olmaz, gıda da, bu sıkıntılı durumu avantaja çevireceğimizi düşünüyorum. Esnaf ve sanatkâr da pandemi döneminde başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin desteğiyle ve yerelde valimiz, belediyemiz ve milletvekillerimizin desteğiyle, birbirimize destekle atlatmış bulunuyoruz.
Pandemiden Sonra Hayat Pahalılığı Esnafı Çok Etkiledi:
Ben bu bağlamda esnaf ve sanatçılarımızın temsilcisi olarak, pandemide en çok etkilenen küçük esnaf ve sanatkârımızdır. Bu pandemiyi çok şükür atlattık, bundan sonrası hayat pahalılığı, özellikle bu fırsatçıların ülkemize yaşattığı şeker, yağ, un gibi sıkıntıları, esnaf ve sanatkârımızın bu sıkıntılı günleri de atlatacağından eminim. Önemli olan ülkemizin, milletimizin payidar olmasıdır, ayakta olmasıdır. Esnaf ve sanatkârımız da, ülkemiz ne zaman dara düşse her zaman esnaf ve sanatkârımız ülkesinin, hükümetinin yanında olmuştur. Şimdi bundan sonrada olacaktır. Ben bu sıkıntılı günleri de aşacağımızdan eminim, inşallah önemli olan vatanımıza, milletimize bir sıkıntı gelmesin. Bu günleri de el ele, omuz omuza aşacağız, güzel günler bizi bekliyor.
Tokat Önemli bir Ekonomi Kenti:
Ahilik kültürü Tokat'ımızda yaşanan bir kültür, Türkiye'de yaşanan bir kültür, 13.yy'da başlayan, Türklerin Anadolu'ya girişiyle başlayan Ahi Evran Veli'nin kurduğu bir sistemdir. Günümüzde bu sistemin temsilcileri Tokat Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği olarak bizleriz ve bağlı olan odalarımızdır. Bu kültürün, bu sistemin bence yüzyıllar sonrasına taşınmasında bizlerinde katkısı olacaktır. Tokat olarak tarım, sanayi aynı zamanda turizme dayalıdır. Özellikle İpek Yolu kapsamında yer alan Tokat'ımız, Cumhuriyetimizin ilk yıllarında ekonomi olarak Türkiye'nin önemli ekonomilerinden biriydi. Tabi zamanla teknolojiye ayak uydurma konusunda güçlük çekildiği için şu anda Türkiye'nin orta düzeyli illeri arasındayız. Tarım Tokat'ta, Tokat sanayisinde önemli bir etkendir çünkü sanayimiz tarıma dayalı sanayidir. Bu kapsamda ilimizin 7 ovası, 3 nehri olarak gerçekten tarım sisteminde 200 rakımdan, 9 rakıma kadar 3 tane verimli ovasıyla, Türkiye tarımında önemli yere sahiptir. Bu kapsamda esnaf ve sanatkârımızın gelişmesinde katkı, tarım en büyük etkendir.
Geleneksel El Sanatlarını Yaşatacağız:
Çankaya, Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği'nin “Anadolu'nun Ahisiyiz, Üreten Türkiye'nin Hizmetindeyiz” projesi kapsamında Tokat ile Siirt esnaflarının proje yer almasıyla ilgili de şunları söyledi:
“Biz Tokat'ta Siirt Ahilik Kültürü kapsamında kardeş şehir olduk ve ben buradan Siirt esnaf ve sanatkârlarına da selamlarımı iletiyorum. Tokat'ta Basmacılık geçmişimiz hemen hemen 1000 yıla dayanmaktadır. Yazmacılık ve Dokumacılık Tokat'ta şu anda bir sektördür. Tabii ki teknolojiye ayak uydurma babında biraz zayıf kalmıştır ama geleneksel ürünlerimiz yarısında vardır. Yazmacılık, Baskıcılık, özellikle el baskısı yazma ve diğer ürünler, bu kapsamda biz Ahilik kültürü olarak, ahilik temsilcileri olarak kapanmaya veya kaybolmaya yüz tutmuş esnaflarımıza destekleyerek geleceğe taşımak amacındayız, taşıyoruz da. Tokat'ta Yazmacılık, Bakırcılık işte diğer geleneksel el sanatları var, bunları da geleceğe taşımak için hep beraber çalışıyoruz.”