Fırın Ekmeğine Karşı Batman Tandır Ekmeği
Yirmi yıldır İstanbul gibi metropolde yaşamalarına rağmen bir türlü alışamadıkları fırın ekmeğine karşı tandır ekmeklerini de taşıdılar. Kurdukları fırında günde bir ekmek üretiyorlar. Tandır ekmeği 4 gün bayatlamıyor.
Batman'ın Gercüş ilçesinden 20 yıl önce İstanbul'a göç eden Kadri ailesi memleketlerindeki tandır ekmeği kültürünü İstanbul'a taşıdı.Günde bin tandır ekmek üreten Muhammed Kadri "Normal fırın ekmeği ve tandır ekmeği arasında bazı farklar var. Fırından aldığınız somun ekmeği aldığınız gün tüketmeniz gerekiyor. Diğer güne kaldı mı bayatlar. Fakat tandır ekmeği 3 gün de kalsa 4 gün de kalsa taze kalabiliyor” dedi.
Muhammet Kadri, “Biz aslen Batmanlıyız. Gercüş ilçesine bağlı Bınkelbe köyündeniz. Yaklaşık 20 yıldır da İstanbul'da yaşıyoruz. Kendi yaşadığımız yerlerden göçüp gelmişiz buralara. Tandır ekmeğine o kadar hasret kalmıştık ki kafamızda böyle bir proje fikri oluştu. Yaklaşık 3 yıldır tandır ekmeği yapıyoruz. Burada 2 fırınımız var. Halkımız da bundan oldukça memnun. Demek istediğim burada böyle bir imkan sunmamız onları çok memnun etti. Bu halde işlerimizi sürdürüyoruz. Normal fırın ekmeği ve tandır ekmeği arasında bazı farklar var. Fırından aldığınız somun ekmeği aldığınız gün tüketmeniz gerekiyor. Diğer güne kaldı mı bayatlar. Fakat tandır ekmeği 3 gün de kalsa 4 gün de kalsa taze kalabiliyor” dedi.
Bu ekmeğin yapımında kullanılan unu özel olarak seçtiklerini belirten Muhammet Kadri, tandırlarını da Batman'dan getirdiklerini kaydetti.
Rudaw'dan Heja Bagdu'unun haberine göre Muhammed Kadri açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Tandırlarımızı Batman'dan getiriyoruz. Tabi ki bir süre kullandıktan sonra tandırlarda deformasyon oluşabiliyor. Biz 2 keredir tandırlarımızı yenilemek durumunda kaldık. O tür durumlarda memleketimizden yenisini istiyoruz ve getirtiyoruz. Buradaki müşterilerimizin çoğu Batman ve Mardin civarından gelen kimseler. Gercüşlüler de var ama daha çok Batman'ın köylerinden gelen insanlar. Diğer yerlerden gelen insanlar da var. Türkiye'nin batısından ekmeğimizi merak edip gelenler de oluyor. Ekmeğimizi tattıktan sonra sürekli almaya gelen de var. Hoşlarına gidiyor. Bu şekilde hayatımızı idame ettiriyoruz”