Gaziantepli Çiftçinin Kuraklıkla İmtihanı
Bu yıl son 50 yılın en kurak nisan ayını geride bırakan Gaziantepli çiftçiler, tarlalara ektiğini biçemedi. Kuraklığın vurduğu kentte, hububat ve bakliyat hasadı rekoltesinde yüzde 60-70 oranında düşüş yaşandı
Gaziantep'te çiftçilerin aylardır beklediği hasat dönemi istedikleri gibi geçmedi. Önceki yıllarda hasat dönemini karnaval havasında karşılayan üreticiler, buruk bir dönem geçiriyor. Kuraklığın çiftçinin kaderi olmamasını isteyen üreticiler, Fırat Nehri için yetkililerden bir proje bekliyor.
Talip Öztürk'ün haberine göre nisan yağmurlarının çiftçiler açısından hububat ve bakliyatlar için çok önemli olduğunu söyleyen Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, bu yağmurların hububat ekili alanlarda üreticilerin hasadını iki katına çıkardığı gibi yüzde 50 zarara da yol açabileceğini kaydetti.
Çolak, bu yıl istedikleri oranda yağmur yağmadığını belirterek, “Kuraklık, yüzde 60-70 seviyelerinde rekoltenin düşmesine neden oldu.
Bölgemizde arpa hasadının yüzde 80'i yapılmış durumda. Dekar başına bundan önceki yıllara bakarak almamız gereken 600-700 kilo iken şu anki miktar 200-250 kilo arası.
Şimdiki elde edilen ürün çiftçinin masrafını dahi karşılamıyor” dedi. “Alın terimiz kalsa yeter” derdik diye konuşan Çolak, şöyle devam etti:
“Bu yıl alın terimiz de kalmadı. Çiftçi önümüzdeki yıl için kara kara düşünmeye başladı. Bu da sadece arpada yaşanmadı.
Şahinbey bölgesi özellikle kıraç, susuz bölgedir. Suyu olan çiftçilerimiz de enerji maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı sulu tarım yapamıyor.
Yağan yağmura bakarak üretim yapıyoruz kuraklık olduğu için de çiftçilerimiz arpa, buğday, mercimek ve nohutta yüzde 60 ile 70 civarında ürün kaybına uğradı.
Yüzde 60-70 demek çiftçinin bitişi demek. Fırat Nehri burnumuzun dibinden akıyor. Fırat'a 200 metre uzaklıktaki fıstık ağacı kuraklıktan kurumaya yüz tutmuş.
Çiftçi kendi imkânlarıyla Fırat'tan su alamıyor. Bu durumda arkamızda devletimizin desteğini hissetmemiz lazım. Bize imkân sağlanması lazım” diye konuştu.