Hodri Meydan Parası olan Kapalı Günde Dükkan Açsın !

Berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olacağı kararı yürürlüğe girmesi tartışmaları beraberinde getirdi. İşte A'dan Z'ye kapanma kararının anatomisi. Ticaret Bakanlığı Baş müfettişi Ümit Işık ekonomim gazetesinde kaleme aldı.

Ticaret Bakanlığı'nın 01.07.2024 Tarihli Kararı:

Berber, kuaför ve güzellik salonu işletmecilerinin büyük çoğunluğunu barındıran sektör paydaşları tarafından Bakanlığa iletilen talep ve öneriler değerlendirildi. Bu değerlendirme sonucunda, ülke genelinde tüm berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması yönünde karar alındı. Bu karar doğrultusunda, berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması uygulaması 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. İşletmelerin Valilikler tarafından belirlenen günlerde kapalı olmadığının tespiti halinde Bakanlık tarafından idari yaptırım uygulanacak.

Kararın Ayrıntıları:

  1. Karar Talebi:

    • Karar, ülke genelinde 122 meslek odasını ve yaklaşık 83.000 meslek mensubunu temsil eden Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu'nun talebi üzerine alındı.
    • Esnaf ve tacirlerin tamamını temsil eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) uygun görüşleri alındı.
  2. Uygulama Tarihi:

    • 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.
  3. Kapanma Gününün Belirlenmesi:

    • İşyerlerinin kapalı olacağı gün, o yerdeki meslek mensupları tarafından belirlenecek ve Valilik tarafından bu yönde karar alınacak.

6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a Göre İşyerlerinin Kapanması:

6585 sayılı Kanun'a dayanılarak çıkarılan Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin “Çalışma saatleri” başlıklı 13'üncü maddesinde şu düzenlemelere yer verilmiştir:

  1. Çalışma Gün ve Saatlerinin Belirlenmesi:

    • Perakende işletmelerin bir kısmının veya tamamının çalışma gün ve saatleri ilçe, il, bölge veya ülke düzeyinde belirlenebilir.
    • İlçe veya il düzeyinde belirlenmesine meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine yetkili idarenin görüşü alınmak suretiyle vali; bölge veya ülke düzeyinde belirlenmesine üst meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine Bakanlık yetkilidir.
  2. Mesleğe ve Bölgesel Şartlara Göre Düzenleme:

    • Çalışma gün ve saatlerinin belirlenmesinde mesleğe, mevsime ve turizme özgü şartlar ile yöresel şartlar, özel gün ve haftalar, milli ve dini bayramlar gibi hususlar gözetilir.
    • Alışveriş merkezi içindeki umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin çalışma gün ve saatleri de bu düzenlemelere tabidir.

Valilik Tarafından Alınacak Karara Uyulmaması Halinde Yaptırımlar:

  1. Esnaf ve Sanatkârlar İçin Uygulanacak Yaptırımlar:

    • 5362 Sayılı Kanun Çerçevesinde Meslek Örgütü Tarafından Uygulanabilecek Yaptırımlar:
      • 5362 sayılı Kanun'un 19'uncu maddesi kapsamında, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nin organları arasında yer alan disiplin kurulu, oda üyelerinin meslekî faaliyetleri sırasında meslek ahlakı ile bağdaşmayan hareket ve işlemlerini soruşturma ve disiplin cezaları verme yetkisine sahiptir.
      • Verilebilecek cezalar: Uyarma, kınama, para cezası ve geçici veya uzun süreli oda üyeliğinden çıkarma cezası.
      • Para cezası, mevzuata uygun olarak alınmış kararlara aykırı hareket edilmesi durumunda uygulanır. 2024 yılı için belirlenen yıllık aidatın iki katı olan 4 bin 20 TL olarak uygulanacaktır. Tekrar halinde ceza, yıllık aidatın beş katı olan 10 bin 50 TL olarak belirlenmiştir.
  2. Tacir ve Sanayiciler İçin Uygulanacak Yaptırımlar:

    • 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun “Oda Disiplin Kurulunun Görevleri” başlıklı 22'nci maddesi ve “Disiplin Suç ve Cezaları” başlıklı 87'nci ve ilgili diğer maddeleri kapsamında değerlendirilir.

6585 Sayılı Kanun'a Göre Bakanlık Tarafından Uygulanacak Yaptırım:

  1. Çalışma Saatlerine Uymama Durumunda:

    • 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un “Çalışma Saatleri” başlıklı 13'üncü maddesinde, perakende işletmelerin çalışma saatlerinin belirlenmesi ve buna aykırı hareket edilmesi durumunda uygulanacak idari yaptırımlar düzenlenmiştir.
  2. Ceza Hükümleri:

    • Kanunun 18'inci maddesine göre, belirlenen çalışma saatlerine aykırı hareket edenlere 2024 yılı için 5 bin 492 TL idari para cezası uygulanacaktır.
    • Aykırılığın bir takvim yılı içinde tekrarı halinde, her bir tekrar için bir önceki cezanın iki katı olarak 10 bin 984 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Bu düzenlemeler çerçevesinde, berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması kararı, hem esnaf ve sanatkârlar hem de tacir ve sanayiciler açısından çeşitli yaptırımları beraberinde getirmektedir. Bu karar, sektörde düzen ve denetimin sağlanması adına önemli bir adım olarak değerlendirilmelidir.

Hoton Haber Ajansı

Bakmadan Geçme