İcra dosyası 27 milyonu aştı, işletmelere kredi değil hibe lazım
CHP'li Antmen, 'İcra dosya sayısı 27 milyonu aştı. Borcu olmayan vatandaş kalmadı. sayın Cumhurbaşkanı 'Kapanan esnaf yok.' dedi. Kapananı bırakın, kendini yakan esnaf var, tırda kendini asan var'
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, “İcra dosya sayısı 27 milyonu aştı. Borcu olmayan vatandaş kalmadı. sayın Cumhurbaşkanı "Kapanan esnaf yok." dedi. Kapananı bırakın, kendini yakan esnaf var, tırda kendini asan var" dedi.
Antmen, Genel Kurul gündemindeki torba yasanın 23'üncü maddesinin Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu'nun 5'inci maddesinde değişiklik yapmakta olduğunu dile getirdi.
İktidar sıralarına seslenen Antmen “Aslında ülkede ticari hayat bırakmadınız, esnaf bırakmadınız, çiftçi, sanayici, tekmil tacir kan ağlıyor, iflasın eşiğinde ama yine de biz bakalım nedir bu ticari işlemlerde taşınır mal rehni. Bu kanunla bir ticari işletme veya esnaf işletmesinin tümü yanında bir kısım unsurları üzerine veya belirli mal veya haklar üzerine teslimsiz rehin kurulması amaçlanmıştır” diye konuştu.
Antmen sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yani kanunun amacı esnaf işletmelerinin ve ticari işletmelerin teslim koşulu olmadan taşınır mal ve belirli haklar üzerinde rehin tesis ederek finansman ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Değişiklikle getirilen husus, işletmelerin tamamı üzerinde rehin kurulmasının yanında, işletmenin belirli bir taşınır varlık grubunun da rehin edilmesi amaçlanmaktadır. Tamam, güzel, yararlı olacak mı bu düzenleme, bunu zaman içinde göreceğiz ama normal şartlarda durum böyle iken, değerli milletvekilleri, ülkemizin bugünkü ekonomik durumunda esnaf, tacir kan ağlıyor; işletmesine kredi değil, hibe lazım, hibe. Yani biz burada işletmelere yine finansman imkânlarını görüşüyoruz ama onlara bir hibe vermiyoruz.”
İcra dosyası 27 milyonu aştı
Antmen, icra dosyalarına da dikkati çekti:
“İcra dosya sayısı 27 milyonu aştı. Borcu olmayan vatandaş kalmadı. sayın Cumhurbaşkanı "Kapanan esnaf yok." dedi. Kapananı bırakın, kendini yakan esnaf var, tırda kendini asan var. Eskiden krizlerde insanlar dükkânını kapatıyordu, şimdi ise borçlarından dolayı kendilerini asıyorlar. Son on beş yılda kapanan iş yeri sayısı yaklaşık 2 milyondur.
Bakın, daha bugün ortaya çıktı. Ziraat Bankasından tarım destek kredisi alan çiftçilerin tarlaları ödeyemedikleri borçları nedeniyle banka tarafından ihaleyle satışa çıkarıldı. Bankanın sitesinde ihaleye çıkarılan tarlaların sayısı binleri aştı. Allah aşkına, bu pandemi sürecinde yapılacak iş mi bu? Allah aşkına, biraz vicdan!”