İhracat Ve Üretim O Riskle Karşı Karşıya
Mümessil ofislerinin ve dış ticaret şirketlerinin sokağa çıkma yasağından muaf olmaması, muafiyet kapsamında olan sektörlerde faaliyet gösterenlerin ise NACE kodu nedeniyle sıkıntı yaşaması, üretim ve ihracatı tehdit eder duruma geldi.
Salgın tedbirleri kapsamında 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında tam kapanma uygulamasına geçildi. Yayınlanan genelge ile de üretim, imalat, tedarik ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler dışında kalan tüm ticari işletme, iş yeri ve ofislerin ise kapalı olacağı vurgulandı.
MUAFİYET DEVAM ETMELİ
Genelgeye göre ihracatın olmazsa olmazı mümessil ofisleri ve dış ticaret şirketleri ise ofis tanımı içinde yer aldıkları için muafiyet kapsamında yer almadı.
Genelge ile birlikte ihracatçıların telaş içinde kendilerini aradığını dile getiren İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gültepe, deklarasyonda sıkıntı olduğunu söyledi.
Gültepe, “Mümessil ve dış ticaret şirketleri ihracatçının bir departmanı gibi çalışıyor. Onların da muafiyet kapsamında yer alması, çalışmalarına devam etmesi lazım. Gelip ürünlerimize bakmaları, onay vermeleri gerekiyor.
Fiziki onay verecekler ki biz de ihracat yapabilelim. Biz, bizi arayanlara ‘çalışsınlar sorumluluk bizde' diyoruz. Gerekli desteği vereceğiz. Çünkü onlar olmadan ihracat olmaz” dedi.
Ege Hazır Giyim İhracatçı Birlikleri Başkanı Recep Burak Sertbaş da konuyla ilgili hem ihracatçı birlikleri hem de Ege Bölgesi Sanayi Odası'na gerekli başvuruları yaptıklarını belirterek kanuni yollarla çözüm beklediklerini söyledi.
CUMHURBAŞKANLIĞINA KONU İLETİLDİ AMA..
Yener Karadeniz'in haberine göre bu durumun ciddi bir açmaz olduğunu vurgulayan TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat ise şöyle konuştu:
“Mümessil ofislerde üretici ve ihracatçıları denetleyen denetçiler var. Hem ürünlerin yurtdışı ile bağlantılarını sağlayan müşterileri temsilcilerinin hem de teknikerlerin sahada dolaşması ve ürüne onay vermesi gerekiyor ki ihracat işlemi tamamlansın.
Üretim ihracat yapabilmek için devam ediyor. Şu an bu konu çok ciddi bir açmaz. Öte yandan dış ticaret şirketleri de ofis kapsamında oldukları için çalışmıyor. Bazı üreticiler ürünleri üretiyor ama ihracatı dış ticaret firması yapıyor. Bu konuyu TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na da ilettik. Cumhurbaşkanlığı'na da sunuldu konu ama şu ana kadar herhangi bir gelişme yok.
Mümessil firmalar ve ihracatı yapacak olan dış ticaret şirketleri hala muafiyet kapsamında değil. Üretiyorlar ama kim onaylayacak, kim ihraç edecek belli değil, sıkıntı büyük, herkes çözüm bulmaya çalışıyor ama kod işi de işin içine girince artık bu sınıftakilerin dışarı çıkması mevzu bahis değil” şeklinde konuştu.
Fayat'ın verdiği bilgilere göre hazır giyim sektöründe 17 bin ihracatçı şirket bulunuyor ve bunun önemli bir kısmı dış ticaret şirketleri vasıtasıyla ihracat yapıyor. İHKİB sitesinde yer alan bilgilere göre mümessil ofislerin sayısı ise 36'sı yabancı olmak üzere 96 adet.
GÖREV SÜRESİ KULLANIM HAKKI UZATILDI
Bu arada sistemde yaşanan aksaklıklar nedeniyle, manuel olarak hazırlanan görev belgesi kullanım süresi uzatıldı.
İçişleri Bakanlığı'nın yeni genelgesinde; muafiyet alanındaki iş kolları için işverenin ve çalışanın beyanı ve taahhüdüyle manuel olarak doldurularak çalışan ve iş yeri/firma yetkilisinin imzasıyla düzenlenecek "Çalışma İzni Görev Belgesi Formu'nun" geçerlilik süresinin 7 Mayıs 2021 Cuma 24.00'e kadar uzatıldığı bildirildi.