İMF'den Bitcoin tehdidi!
El Salvador'un Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul etmesine iki aydan az bir süre kaldı. IMF'se borç batağında olan Latin Amerika ülkesini isim vermeden kredi kozunu kullanarak uyardı
El Salvador bir aydan biraz fazla bir süre sonrasında market harcamalarından vergi ödemelerine kadar her alanda Bitcoin'le yapılan ödemeleri kabul eden ilk ülke haline gelecek. Latin Amerika ülkesinin bu kararının yürürlüğe girmesine az bir süre kala Uluslararası Para Fonu (IMF) kripto para birimlerine resmiyet kazandırabilecek ülkeleri uyardı.
Washington merkezli bankadan Temmuz ayı sonlarında yayınlanan bir blog yazısında, kripto para birimlerinin yaygın kullanımının "makroekonomik istikrarı" tehdit edeceği ve kripto paranın yasadışı faaliyetlerle olan bağlantıları nedeniyle finansal bütünlüğe zarar vermesi potansiyelinin bulunduğu belirtildi.
IMF doğrudan El Salvador'u hedef almadı. Ancak Financial Times'ın haberinde, IMF'in Latin Amerika ülkesiyle 1 milyar dolarlık bir kredi için görüşme halinde olduğu ve El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin planlarının ilişkileri karmaşık hale getirebileceği belirtildi.
Düşünce kuruluşu Icefi'nin El Salvador Kıdemli Ekonomisti ve Koordinatörü Ricardo Castaneda Bitcoin hamlesine ilişkin, "Tüm sonuçları düşündüklerini sanmıyorum. Bu bir deney. İşe yarayıp yaramadığını görmek ilginç olacaktır. Ama işe yaramazsa, sonuçları çok ciddi olur” ifadelerine yer verdi.
BİTCOİN RESMİ PARA BİRİMİ OLACAK
Bukele, 7 Eylül'den itibaren Bitcoin'e resmi para birimi niteliği kazandırıyor. Devlet başkanı bu hamlenin Latin Amerika ülkesi için refahın kilidini açacağını ve "insanlık için büyük bir atılım" sunacağını iddia ediyor.
Ancak Dünya Bankası El Salvador'a Bitcoin piyasaya sürülmesi konusunda yardım etmeyi reddetti. IMF'se daha önceki bir açıklamasında bunun "çok dikkatli analiz gerektiren makroekonomik, finansal ve yasal bir konu" olduğu yönünde uyarılarda bulunmuştu.
El Salvador'un Bitcoin planı finans dünyasını şaşkına çevirirken ülke vatandaşları ise kararın doğru olduğunu düşünmüyor.
Latin Amerika ülkesinin devlet tahvilleri kararın ardından önemli bir düşüş gösterdi. Bu arada Icefi verilerine göre El Salvador gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 89'u borçtan oluşuyor. GSYİH'nın yüzde 10,1'lik kısmı olan 2 milyar dolarlık kritik seviyedeki borçların bu yıl ödenmesi gerekiyor.
ANKET YAPILDI
El Salvador Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 90'ından fazlası Bitcoin'i ödeme aracı olarak kabul etmek istemediğini ve dörtte üçü ödemelerde dolar kullanmaya devam edeceğini açıkladı. Universidad Francisco Gavidia tarafından yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 44'ü kararın ekonomiyi daha da kötü hale getirmesini bekliyor.
Ancak kripto para destekçileri ise, Latin Amerika'nın finansal erime ve hiperenflasyon tarihine dikkat çekiyor.
Bölge ülkeleri uzun zamandır kendilerinden bağımsız ekonomik olaylar sonucu sıradan insanların varlıklarının değerini korumakta güçlük çekiyor. Bitcoin destekçilerine göre Latin Amerika kripto paraların kullanımı için ideal bir alan olabilir.
Arjantin sürdürülemez bir borç yükü ve sürekli temerrüt tehdidiyle mücadele ediyor. Venezuela ekonomisi ise 2013'ten bu yana yüzde 75 küçüldü. Resmi döviz kuru dolar başına 3,3 milyon bolivar seviyesinde ve yıllık enflasyon yüzde 2,600'den fazla.
Toronto merkezli dijital varlık şirketi Ledn'in CEO'su Mauricio Di Bartolomeo, "Bitcoin ile, çok uzun zamandır ilk kez, Latin Amerika'daki insanlar dolar bazında bir varlık değerlemesine sahip oldular. Latin Amerika'daki insanlar çiftliklerini ellerinden aldığını ve bankaların bir gecede yok olduğunu gördüler. Bu yüzden Bitcoin bir bakıma diğer varlıklardan daha güvenli sayılabilir” açıklamasında bulundu.