İsrail Türk Züccaciye Ürünlerini Boykot Ediyormuş
Geçtiğimiz yıl Türkiye ihracatına 6,1 milyar dolarlık bir katkı sağlayan ve 4 doların üzerinde ihracat birim fiyatıyla ortalamanın üzerine çıkan züccaciye sektörü, bu yılın ilk 9 ayında yüzde 3.48'lik bir kayıp yaşadı. Hedef yılı 6 milyar dolar ihracatla kapatmak. Züccaciye Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, mesleki eğitim konusunda ilginç bir öneri daha getirdi. Öksüz ' işveren gençlerin eğitim masraflarına destek olabilir, gece üniversiteleri açılarak vardiya sistemi kurulabilir' dedi.
Türk züccaciye sektörü açısından son yıllarda yıldızı parlayan ülkelerden biri olarak İsrail gösteriliyordu. Gitgide bu pazarın etkileyen en önemli faktör Türk dizileriydi. Diziler sayesinde Türk züccaciye ürünleri İsrail'de ciddi bir alıcı kitlesine ulaştı ki 2022 yılında bölgeye 306 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İsrail'in züccaciyede en fazla ihracat yapılan beşinci ülke oldu
Ancak Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına şapıyan vahşi saldırılar Türkiye&oekti ihracatçı neredeyse İsrai'e satışı durdurdu. Züccaciye Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, “İsrail ihracatımızdan yüzde 5 pay alıyordu ama bugün ticaret tamamen durdu. Biz nasıl Türkiye içinde İsrail ürünlerini boykot ediyorsak onlar da bizim ürünlerimizi boykot ediyor. Elbette ticaret yapıyoruz diye onların yaptıklarını hoş göremeyiz” dedi.
Züccaciye sektörünün ilk 6 aylık iç pazar büyümesini adet bazında yüzde 35 olarak açıklayan Mesut Öksüz, “Seçim vardı ve seçimden sonra fiyatların artacağı beklentisi vatandaşı alıma yönlendirdi. Şu an öyle bir beklenti yok. Alım gücümüzün had safhada düştüğü bir döneme geldik. İkinci 6 ayda adet bazında kayıplı döneme geçtik.Geçtiğimiz yıl Türkiye ihracatına 6,1 milyar dolarlık bir katkı sağlayan ve 4 doların üzerinde ihracat birim fiyatıyla ortalamanın üzerine çıkan züccaciye sektörü, bu yılın ilk 9 ayında yüzde 3.48'lik bir kayıp yaşadı. Hedef yılı 6 milyar dolar ihracatla kapatmak. Dünyanın en büyük ithalatçısı konumunda bulunan ABD, Kanada ve Japonya'da züccaciye sektörünün aldığı payı ‘çok yetersiz' olarak değerlendiren Öksüz, şu bilgileri verdi: “ABD'nin yıllık 77 milyar dolarlık ithalatı içinde bizim payımız binde 3 yani 297 milyon dolarlık ürün veriyoruz. Yıllık 9 milyar dolarlık ithalat yapan Japonya'ya ihracatımız 3-3,5 milyon dolar. Yine yıllık 8,5 milyar dolarlık züccaciye ürünü alan Kanada'ya satışımız 25 milyon dolar. Bu kadar büyük ithalat yapan bu ülkelerin ürünlerine iyi çalışmamız, iyi yoğunlaşmamız ve ilave pazar oluşturmamız lazım.”
Gece üniversiteleri açılarak vardiya sistemi kurulabilir.
Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedefine ancak üreterek ulaşabileceğini vurgulayan Züccaciye Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz üretmek için de istihdam açığının giderilmesi gerektiğini belirtti. Öksüz, şunları söyledi: “Meslek liseleriyle bu işin çözülmediğini görüyoruz. Gençler okumak istiyor. Gençleri hem okutup hem de iş yaşamına çekecek sistemler geliştirmeliyiz. Mesela işveren gençlerin eğitim masraflarına destek olabilir, gece üniversiteleri açılarak vardiya sistemi kurulabilir. Böylece gençler ailelerine yük olmadan hem okur hem de meslek sahibi olabilir. 50 yıllık plan yapıyorsak istihdamı mutlaka çözmemiz lazım. Bence bu en önemli gündem maddemiz olmalı. Çünkü önümüzdeki birkaç yılda artık sanayinin temel sorunu olacak.”
Mesut Öksüz bu açıklamaları Dnya Gazetesi'nden Nurdoğan A. Ergün'e yaptı.