Kader Mahkûmlarından Usta İnşaatçılara
İnşaat Sektörüne Yeniden Can Verme Projesi... Doğu Akdeniz Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED), inşaat sektöründe yaşanan kalifiye eleman eksikliğini çözmek amacıyla dikkat çekici bir projeye imza atıyor
Karslıoğlu: Kahramanmaraş'ta İnşaat Ustası Kalmadı
DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, Kahramanmaraş Yapı İnşaat Müteahhitleri Derneği'ne (KAMÜDER) yaptığı ziyarette, depremler sonrası inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Karslıoğlu, "Kahramanmaraş'ta kalifiye eleman bulmakta büyük zorluklar yaşıyoruz. Deprem sonrası birçok usta şehirde kalmak istemiyor," dedi.
16 Branşta Meslek Edindirme Kursları
Karslıoğlu, Adalet Bakanlığı ile yürüttükleri program kapsamında, 16 farklı branşta meslek edindirme kursları düzenlediklerini belirtti. Bu kurslar sayesinde, terör ve yüz kızartıcı suçlar dışında kalan mahkûmlar, cezaevinden çıktıklarında inşaat sektöründe iş bulma imkânına kavuşacak. "Federasyonumuz, mahkûmların cezaevi sonrası hayata tutunmalarını sağlamak ve sektörün kalifiye eleman ihtiyacını gidermek için çalışıyor," diye ekledi.
Kurslar Hangi Branşları Kapsıyor?
Mustafa Karslıoğlu, 2025 yılına kadar 100 bin kader mahkûmunu inşaat sektörüne kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti. Meslek edindirme kursları şu branşlarda düzenleniyor:
Erkek elektrik ustası
Erkek sıhhi tesisat ustası
Erkek-kadın iş makinesi operatörü
Erkek paletli kepçe operatörü
Erkek vinç operatörü
Erkek-kadın boya ustası
Erkek kalıp ustası
Erkek demir bağlama ustası
Erkek-kadın elektro fizyon kaynak makine ustası
Erkek demir kaynak ustası
Erkek gazaltı kaynak ustası
Erkek seramik ustası
Erkek-kadın mobilya ustası
Erkek-kadın PVC doğrama ustası
Erkek-kadın parke döşeme ustası
Erkek mermer döşeme ustası
Kahramanmaraş'ta Uygulama Başlıyor
Karslıoğlu, bu programın Kahramanmaraş'ta da uygulanacağını ve gerekli valilik onayının ardından Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşerek mahkûmları programa dahil edeceklerini belirtti.
Hem Sektör Hem de Mahkûmlar Kazanacak
Dünya Gazetesi'nden Ziya İpek'in haberine göre, DAİMFED, Adalet Bakanlığı ile iş birliği yaparak 2025 yılına kadar 100 bin kader mahkûmunu inşaat ustası olarak yetiştirmeyi planlıyor.Bu projeyle, hem inşaat sektöründeki kalifiye eleman açığı kapatılacak hem de cezaevinden çıkan mahkûmlar topluma kazandırılarak meslek sahibi olacaklar. DAİMFED'in bu girişimi, sektördeki daralmaya çözüm sunarken, toplumsal faydayı da göz önünde bulunduruyor.