Kamuran Sezer: Çok Büyük Yıkım Var

Kamuran Sezer, Arapgir postası gazetesinin sahibi. İkinci kuşak olarak Arapgir postasının yayınını devam ettiriyor Gazetemiz 69 yıldır 1 Haziran 1954'ten bu yana aralıksız olarak Malatya'nın Arapgir ilçesinde yayın hayatını sürdürüyor. Babasının1973 yılında vefatından sonra bu görevi üstlenen Kamuran Sezer Malatya depreminini Afetin Esnafları yazı dizisi için esnafhabertv.com 'a anlattı:.

Youtube Kanalı
Abone Ol

Arapgir postası ilçemizin sesini duyuran 69 yıldır haftada bir sıladan gurbete mektup havasında haber taşıyan bir gazetemiz, ilçenin sorunlarını dile getirme, çeşitli değerlendirme yazılarıyla okurlarımıza bilgiler ulaştırma konusunda basın olarak görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Ama Arapgir gibi bir kısım mahrumiyetlerin olduğu bölgede bu görevi yapmak elbette ki çok zor yine de bu zorlukları aşarak 69 yıldır bu günlere ulaştık bundan sonrada devam ettirme konusunda kararlıyız, nereye kadar bilemeyiz ama inşallah devam ettiririz.

ESNAFHABERTTV.COM: Bu yaşanan afetlerde ahilik töresinin ne gibi etkileri oldu, sizin gözlemlediğiniz şeyler nelerdi?

KAMURAN SEZER: Tabi ki çok büyük bir afetti, bir felaketti daha doğrusu bunları Malatya merkezde yaşayan bir kişi olarak, bizim matbaanın bir kısmı Malatya'da aktif çalışıyordu oradaki işyerlerimizin ağır hasarlı olması nedeniyle biz Arapgir deki şubemize nakletmek durumunda kaldık. Ahilik konusunda yani birbirimize yardım etme konusunda özellikle ne kadar başarılı olduk, o konuda başarılı olduğumuzu ben düşünmüyorum. Çünkü herkes kendi derdine düştü büyük bir felaketti dediğim gibi gerek canlarını kaybedenler, mallarını kaybedenler, işlerini kaybedenler oldukça fazla arkadaşlarımızın ama biz meslek olarak matbaa ve gazeteci mesleği olarak meslektaşlarımızla işbirliği içerisinde olduk. Şu anda da aynı şekilde birbirimizle paslaşıyoruz bir kısım meslektaşlarımız içerisinde makinelerini kaybeden arkadaşlarımıza destek oluyoruz, biz o konuda şanslıyız. Çünkü Arapgir'de ki şubemize makinelerimizi ağır hasarlı binadan çıkartarak getirmemizle yaklaşık bir ay içerisinde biz aktif duruma, çalışır duruma getirdik makinelerimizi. Bu nedenle de biraz daha şanslıydık, hala da şanslıyız Arapgir bu konuda, deprem konusunda özellikle daha riski az olan bir ilçemiz zemininin sağlam olmasının getirdiği bir avantaj, bu avantajı kullanmaya çalışıyoruz. Tabi ilçe olarak bu konuda da dediğim gibi özellikle il merkezindeki matbaacı arkadaşlarımız veya ihtiyacı hemşerilerimizin işlerine buradan da cevap vermeye çalışıyoruz.

ESNAFHABERTTV.COM: Bu yaşanan afet ve afetler sonrası esnaflarda gözlemlediğiniz finans, üretim, istihdam sıkıntıları nelerdi?

KAMURAN SEZER:İstihdam sıkıntıları, onu şöyle açıklayalım. Gerçekten de istihdam edecek yer bulmakta zorlanan bir sürü esnafımız oldu, dediğim gibi birçok insanın işyerleri harap oldu, hatta yıkıldı. Makinelerini, araç gereçlerini kaybedenlerimiz oldu, böyle bir ortamda istihdamdan bahsetmek bile çok zor. Çalışan kişilerin birçoğu işlerini bırakarak başka yerlere gitmek durumunda kaldı çünkü bu insanların evleri yıkılmıştı, çalıştıkları işyerleri yıkılmıştı başka yerde ekmek arama derdine düştü. İnsanlar bir kısmı çoluk çocuğunun eğitim ihtiyacı için gitmek zorunda kaldı. Bundan dolayı istihdamda çok sıkıntı oldu şu anda birçok iş yerinde çalışacak işçi bulmakta zorlanıldığını öğreniyoruz tabi bunun için devletimiz elinden geldiği kadar destek olmaya çalışıyor, çalışmakta bundan sonra da çalışacak ama hep birlikte özellikle sivil toplum kuruluşlarının da desteği ile bu işin üstesinden gelmemiz lazım. Çok büyük bir yıkım, çok büyük bir hasar var bu 10 ilimizde Malatya sesini duyuramıyor ama Malatya'da da büyük bir hasar var. Şuan ayakta kalan binaların bir bölümü yıkılmayı bekliyor çünkü içine girilecek durumda değil böyle bir ortamda insanlar barınacak bir yer bulamadığı için gitmek zorunda kaldı, işyerleri yıkıldığı için gitmek zorunda kaldı mı istihdamda gerçekten sıkıntılar yaşanıyor bu bir gerçek yani.

ESNAFHABERTTV.COM: Bu deprem anında veya sonrasında sizi çok etkileyen, iz bırakan bir anı oldu mu?

KAMURAN SEZER:İnanın her noktası, her anı bir anıyla dolu. Ben inanıyorum ki deprem sonrasında yaşananlar kitap ta olur, romanda anılarda toplanır, gerçekten her insanın yaşantısı başka duyuyoruz, dostlarımızdan öğreniyoruz, yaşadıklarımız var. İnsanlar enkazdan canlıları çıkarmakta zorlandılar çünkü bir şok yaşandı bu 10 ilde de. Gecenin, uykunun en yoğun olduğu saatte meydana gelen deprem herkesi uykuda yakaladığı içinde gerçekten zordu. Bu enkazdan çıkarılması ayrı bir hikaye, yaşadık gerçekten bunları, işyerlerinin, işyerlerindeki malzemelerin çıkarılması ayrı bir hikaye, hepsi ayrı bir hikaye hiç birini unutmamız mümkün değil.

ESNAFHABERTTV.COM: Size bu yaptığınız meslekten, gazetecilikten, basından vs detayları ile bahsedebilir misiniz?

KAMURAN SEZER: Gazetemiz biraz öncede belirttiğim gibi 1 Haziran 1954 yılında yayın hayatına başlıyor. 1950 öncesinde 40 binlere ulaşan nüfus 50 sonrasında gurbete göçlerle etkili bir duruma geldiği için Arapgir'de göçlerle gurbete giden insanlar memleketinden haber bekliyor haliyle o zaman Arapgir'de bir gazete çıkarma kararını babam ve bir arkadaşı Abdulvahap Aydınlar veriyorlar ve beraberce bu gazetenin yayınına başlıyorlar. 1954 yılında başlıyor daha sonra babam ve Abdulvahap Aydınların ayrılması sonrasında kendi bizzat bu işi devam ettirmeye karar veriyor vefatına kadar kendisi bu işi sürdürüyor babamın vefatından sonra da ben henüz lise yıllarında iken bu görevi üstlenmek durumunda kaldım. Arapgir şöyle bir durumda, gurbette oldukça fazla hemşerimiz var dolayısıyla Arapgir'le bağları hiçbir zaman kesilmedi bu Arapgir'le bağlarının kesilmemesinin bir sebebi de tabiki Arapgir postası bunların çoğuna abone yoluyla posta yoluyla gazeteler her hafta ulaştırılıyor böylece Arapgir'de olan biten, Arapgir'de dutların olduğundan bile haberler vererek onlara Arapgir hakkında bilgiler ulaştırıyoruz, bir mektup havasında zaten sloganımız sıladan gurbete köprü sloganıyla yayın hayatını sürdürüyor Arapgir postası sloganımız bu, bu şekilde hemşerilerimizin Arapgir'le olan bağlarının kopmamasına gayret ediyoruz şuanda da aynı şekilde sizlerde takdir edersiniz bu sosyal medya olayı bir çok şeyi altüst etti, bizi de etkiledi, artık gazeteler okunmuyor gazeteler sıkıntı olmaya başladı çünkü gazetelerin abonelerimize ulaştırılması biz de posta yoluyla PTT yoluyla oluyor PTT yoluyla gazeteleri gönderiyoruz ama PTT ‘lerin bu görevi aksatmasından dolayı da bir çok abonemize bu gazetelerimiz zamanında ulaşmıyor hatta kayboluyor kayıtlı posta değil indirimli tarifeye bağlı bir posta olduğu için de gerekli itina gösterilmediği için abonelerimiz bu konuda dertli bizde etkileniyoruz bundan ekonomik olarak da etkileniyoruz bundan dolayı da abone sayılarımızda düşüşler yaşanıyor bu tür sıkıntılar var. Arapgir postası tabi 69. yılda bu sene ama ne kadar gider, ne kadar devam eder bilemeyiz, zor şartlarda yayın hayatımızı sürdürsek te gidebildiği kadar gitmesinden yanayız, bazı okuyucularımız işte sosyal medya aracılığıyla bunları bize ulaştırın deseler de özellikle 60 yaştan yukarı olan hemşerilerimiz, okurlarımız gazetelerin nostaljik olarak da kağıda basılmasından yanayız demekteler ama seçenek sunmak zorundayız ve ileriki tarihlerde neler olur bilemiyoruz bakalım olumlu bir şeyler olur inşallah.

Bu röportaj Dünya Esnaf Sanatkarlar Derneği bünyesindeki Ahi Enstitüsü; İçişleri Bakanlığı Sivil toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile yürüttüğü “Ahilik Töresi Afet Bilinci Güvenli Millet, Güvenli Devlet” başlıklılar projesi kapsamında 6 Şubat'ta depremi ve daha sonra sel felaketiyle karşı karşıya kalan Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerinde esnaf odaları başkanları esnaf ve sanatkarlar ile çekilen filmlerden derlenerek yayınlanmaktadır.

Bakmadan Geçme