'Kapatan esnaf yok' eşittir, milletten çok uzağız!
İYİ PARTİ'li Örs:Şu dönemde esnaf çok büyük sıkıntıda. On aydır dükkânı kapalı, siftah yapmamış, servis şoförü arabasının marşına basmamış, okul kantincisi mekânının tozunu almamış. Hâl böyleyken 'Kapatan esnaf yok.' demek milletten ne kadar uzak olduğunuzun da bir göstergesidir
İYİ PARTİ Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, "Şu dönemde esnaf çok büyük sıkıntıda. On aydır dükkânı kapalı, siftah yapmamış, servis şoförü arabasının marşına basmamış, okul kantincisi mekânının tozunu almamış. Hâl böyleyken “Kapatan esnaf yok.” demek milletten ne kadar uzak olduğunuzun da bir göstergesidir." dedi
TBMM Genel Kuruluna hitap eden Örs, pandemi dönemindeki ekonomi politikalarının yetersizliğine işaret etti.
Örs şöyle konuştu:
"Esnafa 2020 sonunda vergi ve prim ödemeleri sonucu bir yapılandırma geldi, güzel ama yapılandırmaya göre, esnaf, vergisinin ilk taksitini Şubatın son günü ödemek zorundaydı. Hafta sonuna geldi bu gün, Martın 1'ine denk düştü.
Değerli arkadaşlar, aylardır dükkânını açmayan ama bu sürede kirası, elektriği, doğal gaz faturasını da ödemek zorunda kalan esnaf yapılandırma taksitini neyle ödesin? Birçoğu da zaten ödeyemedi. Üstelik, yapılandırmaya göre ilk 2 taksitinden birini ödeyemeyen ya da diyelim ki bunları ödedi, sonraki taksitlerden üst üste 2 tanesini ödeyemeyenin yapılandırılması iptal ediliyor. SGK borçları için bu yapılandırmanın ilk taksiti de önümüzdeki 31 Martta ödenecek. Arkadaşlar, eğri oturalım, doğru konuşalım. Nasıl olacak bu iş? Esnafımız nasıl yapacak? Neyle ödeyecek?
Değerli arkadaşlar, sırf “Bir şey yaptım.” demek için yapılan bir kira yardımı meselesi var, o da bir ayrı konu. “Büyükşehirdeki esnafa ayda 750, diğer şehirlerdekine 500 TL kira yardımı veriyoruz.” diye “Müjde! Müjde!” diyorsunuz. Gidin, bir esnafa sorun bakalım, ne kadar kira veriyor. Bir de bunu bir esnafa sorun diyorum. Orada da yine algı yapıyorsunuz çünkü bu 500 ve 750 TL'lik yardımı da her esnafa vermiyorsunuz.
Değerli arkadaşlar, kapalı iş yerlerinden kira stopajı alınmakta, gelirin olmaması dolayısıyla ödenemediği için de tahliye davaları açılmaktadır. İş yerlerinin camlarında asılı duran “kiralık veya satılık” ilanlarını ne zaman göreceksiniz?
İş yerleri kapalı olduğu dönemde ortalama tüketime göre tahminen düzenlenen ve birçoğundan iş yerinin sahibinin de haberi olmadığı için ödenemeyen doğal gaz, su, elektrik faturaları için bir de açma, kapama ücreti alınıyor.
Şimdi “Türkiye'de 4 renkle bir normalleşme dönemine geçiş yapıyoruz.” dediniz. Benim şehrim Trabzon da başta olmak üzere birçok şehrimiz yine en kırmızı bölgede. Trabzon'un, Rize'nin, Doğu Karadeniz'in neden en kırmızı bölgede olduğunu zaman az olduğu için burada konuşmak istemiyorum ama herkes neyin ne olduğunu biliyor. Bu kadar sorumsuzluk, bu kadar iş bilmezlik olmaz, bu kadar duyarsızlık olmaz. Allah'ınızı severseniz şu güç zehirlenmesinden bir an önce çıkın diyorum.
Son söz olarak, bu ve benzeri sorunların acilen çözümü için, alınan son kararların ardından yeniden açılan iş yerlerinin çarkı çevirebilmeleri için esnafımıza faizsiz, bir yıl sonra ödemeli bir can suyu kredisi verin diyorum.