Kayıt dışı ile mücadele pandemiden sonra
ANKESOB Başkanvekili Hüseyin Ar, Kovid-19 pandemisinin sekte vurduğu kayıt dışı ile mücadeleye çalışmaları ve planlamalarına pandemi sürecinin atlatılmasının akabinde devam edileceğini bildirdi.
Esnafın çözüm bekleyen en büyük sorunlarından biri olan “kayıt dışılık” konusundaki mücadele geçen yıl Aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde başlayıp tüm dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi büyük darbe vurdu.
Bu konuda yürütülen çalışmalar adeta bıçak gibi kesilirken esnaf temsilcileri, pandemi sürecinin atlatılmasının hemen ardından söz konusu çalışmaların tüm hızıyla devam edeceğini bildirdi.
ANKESOB 2020/II. Dönem Oda Genel Sekreterleri Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı, pandemi nedeniyle video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan ANKESOB Genel Başkanvekili Hüseyin Ar, kayıt dışı ile mücadele çalışmaları ve planlamalarının pandemi nedeniyle durduğunu bildirdi. Ar, bu çalışmaların pandemi sürecinin atlatılmasından sonra devam edeceğini söyledi.
Ar'ın gündeminde 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun da vardı. Yasanın 17 Kasım 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Ar, yapılandırmadan yararlanacak esnaf ve sanatkarlara yönelik bilgilendirmenin önemine işaret etti. Ar, vergi ve sigorta prim borçları gibi yapılandırma için son başvuru tarihinin 31 Aralık 2020 olduğunu hatırlatarak, “Aidat yapılandırmasından yararlanmak isteyen üyelerimizin de en geç 31 Ocak 2021 tarihine kadar bağlı bulundukları odalara başvurarak, yapılandırma müracaatlarını gerçekleştirmeleri gerekmektedir” dedi.
Ar, odaların genel sekreterlerinin üstlendikleri kritik role dikkati çekerek şunları kaydetti:
“Odaların tüm idari işlerini yürütmekle yükümlü genel sekreterlerimiz odaların işleyişinde en önemli unsurdur. Sizler odalarınıza bağlı üye esnaf ve sanatkarlarınızla devamlı etkileşim halindesiniz ve dolayısı ile elde ettiğiniz bilgiler aracılığıyla öncelikle oda başkanınız ve yönetiminizle, sonra da ANKESOB olarak bizlerle istediğiniz zaman görüşebilir, sorunlarınızı, taleplerinizi paylaşabilirsiniz. Odalarımızla ve esnaf ve sanatkarlarımızla ilgili bütün sorunlarımızı bizler başta sayın ANKESOB Başkanımız Mehmet Yiğiner olmak üzere ilgili kamu kurumlarıyla paylaşıyor, çözülmesi için büyük gayret gösteriyoruz.”
Hüseyin Ar, “2021 yılının Türkiye ile esnaf ve sanatkar sağlık ve mutluluk, başarı getirmesini dileyerek “Yeni yılda inşallah sorunlarımızı da kökten çözeriz” dedi.
“Esnaf teşkilatı olarak pandemi sürecinde yaşanan sıkıntılardan ister istemez payımızı alıyoruz”
Toplantının açılış konuşmasını yapan ANKESOB'un Eğitimden Sorumlu Başkan Vekili Muhittin Köksal, “Hepimiz çok zorlu bir dönemden geçiyoruz. Bu zorlu süreçte odalarımızı kapatmadan, büyük bir ciddiyetle görevlerimizi yerine getirdik, getirmeye de devam ediyoruz. Esnaf teşkilatı olarak pandemi sürecinde yaşanan sıkıntılardan ister istemez payımızı alıyoruz. İnşallah en kısa sürede bu salgından kurtulur, eski güzel ve sağlıklı günlere döneriz. Tedbirlerimizi elden bırakmayalım, lütfen maske, mesafe ve temizlik konularına çok dikkat edelim” ifadesini kullandı.
Online olarak gerçekleştirilen 2020 yılının son ANKESOB Oda Genel Sekreterleri Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı'nın, odalarımız, genel sekreterlerimiz ve teşkilatımız için hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyorum. Katılımlarınızdan dolayı genel sekreterlerimiz olarak hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar, hepinize sağlıklı, huzurlu günler diliyorum. 2021 yılının dünya için, bizler için sıkıntıların bittiği bir yıl olmasını temenni ediyorum.”