Kiralamacı Kobileri Kaybetti
2021'e yeniden büyüme beklentisiyle giren araç kiralama sektörü, ilk çeyrekte daraldı.
Pandemi koşulları, faizlerdeki yükseliş ve çip krizi bu daralmada etkili oldu. Zordaki 3 bin KOBİ'nin yeni sözleşme yapmaması da sektöre büyük darbe vurdu.
Aysel Yücel'in haberine göre Araç kiralama sektörü, yeniden büyüme umudu ile başladığı 2021'de, ilk çeyrekte yüzde 3.5 daralma yaşadı. Şirketlerin müşteri sayısı da azaldı. Kiralamacılar yılın ilk çeyreğinde 3 bin KOBİ müşterisini kaybetti. TOKKDER Başkanı İnan Ekici;
“Maalesef Türkiye'deki esnaf, zanaatkârlar ve KOBİ'lerin büyük bir kısmı pandemiden çok negatif etkilendi. Onlar da süresi dolan araçlarını yenilemek yerine araç almamayı ya da azaltmayı tercih etti” dedi.
Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği'nin (TOKKDER) 2021 yılı ilk çeyrek raporuna göre, 2020 yılı sonuna göre sektör yüzde 3,5 daraldı, şirketlerin filosunda bulunan araç sayısı 254 bin adede düştü. Yılın ilk çeyreğinde sektörün aktif büyüklüğü 42,4 milyar TL oldu.
Sektör yılın ilk üç ayında 4,2 milyar TL'lik yeni yatırımla Türkiye'de satılan yeni otomobillerin yüzde 10,9'u olan 17 bin 100 adet aracı filosuna kattı.
Sektördeki daralmayı yorumlayan TOKKDER Başkanı İnan Ekici, “Aslında 2020'nin dördüncü çeyreğinde daralma durmuş, aksine bir miktar da büyüme olmuştu. Yılın başında, 2020'de satın alınan an 57 bin 500 adetlik araç sayısını nı 2021'de iki kattan fazla artırabiileceğimizi söylemiştik.
2017'nin in rakamlarını, yani 360 bin adetlik ik araç parkı büyüklüğünü ise en errken 2023-2024'te yakalayabileceğimizi söylemiştik. Ancak aksine ne COVID-19 vaka sayılarının yükkseldiği bir ilk çeyrek yaşadık. Bu durumun üstüne araç bulunurluuğunda, yarı iletkenlerin kısıtla- rından kaynaklı, sıkıntılar oldu.
Özellikle filo müşterilerinin ihtiyaçlarına dönük olan ekonomik sınıftaki düşük motor hacimli araç bulunurluğundaki azalmaya bağlı tedarik sıkıntısı yaşandı.
Aslında mayıstaki kapaanışa kadar güçlü bir talep oluşmaaya başlamıştı. Kapanma bunu bir miktar etkiledi. Ramazan'a kapannmanın olumsuz etkileri eklendiiğinde, 1-7 günlük kiralamada mayıs ayına özel yüzde 60-70 daralma oldu” şeklinde konuştu.