Koronavirüs Nasıl Yayıldı?

Küresel vakaların 660.000'in üzerinde toplanması ve ölümlerin 30.847'ye ulaşması nedeniyle Çin'de ilk salgın sonrasında koronavirüs nasıl mutasyona uğradı ve sekiz suş nasıl dünyaya yayıldı Dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları, yayılımı izlemek için virüs DNA'sını sıralıyorlar Tanımlanan sekiz tür var, ancak hepsi küçük varyasyonlarla çok benzer Uzmanlar, hiçbir zorlamanın diğerlerinden daha öldürücü görünmediğini söylüyor Virüsün daha ölümcül bir suşa dönüşmesi de olası değildir. Coronavirüs çok yavaş mutasyona uğramış gibi görünerek uzun süreli aşı için umut veriyor Coronavirus belirtileri : bunlar nedir ve bir doktora görünmelisiniz? Dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları , virüsün nasıl yayıldığını göstermek için genetik dedektif çalışmaları kullanarak dünyadaki en az sekiz koronavirüs suşunu takip ediyorlar. Araştırmacılar, virüsün çok yavaş değiştiğini, farklı suşlar arasında sadece küçük farklılıklar olduğunu ve virüs suşlarının hiçbirinin diğerinden daha ölümcül olmadığını söylüyor. türk takipçi Ayrıca, suşların geliştikçe daha ölümcül büyüyeceğini de söylemiyorlar. San Francisco Tıp Fakültesi Kaliforniya Üniversitesi'nde tıp profesörü ve bulaşıcı hastalık profesörü Charles Chiu, USA Today'e , 'Virüs o kadar yavaş mutasyona uğruyor ki, virüs suşları temelde birbirine çok benziyor' dedi .

Genom sekanslarına dayanan bir harita, farklı koronavirüs suşlarının dünyaya yayıldığını gösterir, en az sekiz suş takip edilir  Bununla birlikte, dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları , ölümcül virüsün dünya çapında nasıl yarıştığını izleyen bir harita oluşturarak NextStrain.org'da genetik sıralama verilerini derleyebildiler .

Virüs resmi olarak adlandırıldığı gibi farklı SARS-CoV-2 suşlarını izlemek, bilim adamlarının yeni vakaların topluluk yayılımından mı yoksa farklı bir sıcak noktadan mı ithal edildiğini göstererek çevreleme önlemlerinin çalışıp çalışmadığını görmelerini sağlar. Chiu, analizinin Kaliforniya'nın sıkı 'evde kalma' çabalarının işe yaradığını gösterdiğini söyledi.

Son iki hafta içinde sıraladığı genomların sadece yüzde 20'sinin Kaliforniya'daki topluluk yayılmasından kaynaklandığını söyledi. Geri kalanı devlet dışına seyahatle ilişkilidir veya sağlık çalışanlarına veya bilinen vakaların aile üyelerine bağlıdır.

Araştırmacılar, farklı suşların temelde benzer olduğunu vurgulamaktadır, çünkü koronavirüs çok yavaş bir şekilde mutasyona uğrar, ortak gripten yaklaşık sekiz ila 10 kat daha yavaştır.

Şimdiye kadar virüsün en farklı soylarında bile, bilim adamları 30.000 baz çiftinin genomundan sadece 11 baz çifti değişikliği buldular. SARS-CoV-2'nin bir 'aile ağacı' farklı mutasyonların nasıl geliştiğini gösterir

Bu, farklı türlerin farklı semptomlara neden olmadığı veya farklı ölüm oranları vermediği anlamına gelir.

Dünyadaki farklı ülkeler önemli ölçüde farklı ölüm oranları kaydetmiş olsalar da, bunun nedeni neredeyse kesinlikle nüfuslarını farklı oranlarda test ediyor olmalarıdır.

Birçok vakada hiçbir belirti olmadığından, agresif ve yaygın testler ölüm oranının düştüğünü gösterir, çünkü doğrulanmış vakaların toplam sayısı çok daha yüksektir.

Araştırmacılar ayrıca, hastalar hiçbir semptom veya hafif semptom göstermediğinde, bunun virüsün 'hafif bir türünü' daraltmaları nedeniyle olmadığını söylüyorlar.

Aksine, semptomlardaki farklılıkların büyük olasılıkla bir bireyin kendi bağışıklık sistemi ve genel sağlığı ile ilgisi vardır. Bir kişi üzerinde çok az etkisi olan bir suş, diğeri için ölümcül olabilir.

Chiu, 'Mevcut virüs suşları hala temelde birbirine çok benziyor,' dedi.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından sunulan bu elektron mikroskobu görüntüsü, COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsünü göstermektedir

Virüsün yavaş mutasyon oranı, bilim insanlarına nihai bir aşının yıllar hatta on yıllar boyunca koruma sağlayabileceğini ummuştur.

Bir virüsün ne kadar hızlı değiştiğine bağlı olarak, bazı aşıların düzenli olarak güncellenmesi gerekir, bu tür bir grip aşısı her yıl uygulanmalıdır.

Kızamık ve su çiçeği gibi diğer aşılar da onlarca yıl, hatta ömür boyu koruma sağlar.

Pazartesi günü, Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan bir biyolog olan Peter Thielen, koronavirüsün gripten daha fazla kızamık ve su çiçeği gibi yavaşça değiştiğini söyledi.

Thielen yaptığı açıklamada, 'Bu virüs Çin'de ilk kez dizildiğinde, bu bilgi aşı geliştirme sürecinin başlatılmasında yardımcı oldu.' Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan bir biyolog olan Peter Thielen (ön), koronavirüsün gripten daha fazla kızamık ve su çiçeği gibi yavaşça değiştiğini söyledi.

'Yaptığımız şey, virüsün bu orijinal diziden mutasyon geçirip geçirmediğini ve ne kadar hızlı olduğunu bildiriyor' 'diye devam etti ve COVID-19'a neden olan virüs SARS-CoV-2 genomunu dizmek için yaptığı deneyleri açıkladı.

'Mutasyon oranına dayanarak, erken veriler, bunun her yıl grip aşısı gibi güncellenmesi gereken tek bir aşıdan ziyade tek bir aşı olacağını gösteriyor' 'dedi.

Uzmanlar, koronavirüs için en erken aşı olabilen en erken bir yılın 18 ay olduğunu söylüyorlar.

ABD, İngiltere ve diğer ülkelerde aşı denemeleri devam etmekle birlikte, atışların milyonlara yayılmadan önce güvenli ve etkili olduğunu kanıtlamak için zamana ihtiyaç vardır.

Koronavirüs dünyanın farklı bölgelerine nasıl yayılıyor?

NextStrain.org'daki araştırmacılar, 1.495 halka açık paylaşılan viral genomun analizine dayanarak 27 Mart'ta aşağıdaki durum raporunu yayınladılar.

Bu viral genomları birbirleriyle karşılaştırarak, virüsün dünya çapında nasıl hareket ettiğini ve yerel olarak yayıldığını karakterize edebilirler. Rapor ediyorlar:

Avrupa

'Virüsün son 3-5 hafta içinde sınırlar arasında hareket etmeye devam ettiğini gösteren Avrupa genelinde örneklerin güçlü bir şekilde karıştırılmasını görmeye devam ediyoruz. Etki azaltma önlemlerinin yürürlüğe girmesi için zaman olduğundan, vakaların ülkelere göre daha fazla kümelenmesini görebiliriz. '

Kuzey Amerika

ABD içinde iletim kalıpları karmaşık: ülkenin karşı taraflarından toplanan örnekler hala yakın ilişkiler gösteriyor.

'Washington eyaletinde en az iki bağımsız giriş yapıldı (birincisi Çin'den, ikincisi Avrupa'dan) ve bu da iki ayrı iletim zincirine yol açtı.

'Pek çok eyalette, en açık olarak Kaliforniya dahilinde muhtemel yerel iletim olduğuna dair kanıt var.'

Orta ve Güney Amerika

Bu hafta Güney Amerika'dan yeni diziler aldık, ancak örnekleme seyrek. Bu bölgede mevcut verilerden daha fazla COVID etkinliği olabilir, ancak kesin olarak söyleyemeyiz. '

Asya

'Son zamanlarda İran'dan COVID-19 ihracatı için kanıt buluyoruz.'

Afrika

Filogeni, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kinshasa içinde son 11+ gün boyunca olası yerel iletim önermektedir.

'Bu hafta Afrika'dan yeni diziler aldık, ancak örnekleme seyrek kalıyor; bu bölgede eldeki verilerden daha fazla COVID aktivitesi olabilir. '

Okyanusya

'Avustralya, Yeni Güney Galler'de yerel iletim için genetik verilerde kanıt var.' Kaynak: www.dailymail.co.ukKT5

Bakmadan Geçme