Kuaförler, Kuyumcular, Restorantlara Sıkı Takip

Tebliğ kapsamında restoranlar, kuaförler, kuyumcular, diş hekimleri, plaj işletmecileri ve çeşitli hizmet sektörü işletmeleri de yer alıyor. Bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin günlük hasılatları kontrol edilecek ve beyan edilen gelirlerle uyumlu olup olmadığı incelenecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla işletmelerin beyan ettikleri gelir ile gerçek hasılatları arasında fark tespit edilmesi durumunda yeni bir uygulamayı devreye alıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği'ne göre, ticari ve serbest meslek sahiplerinin beyan edilen gelirleri ile günlük hasılatları kıyaslanacak. Aradaki fark yüzde 20'yi aşarsa mükellefler izaha davet edilecek.

Gerçek Hasılat Tespiti 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek olan düzenlemeyle, mükelleflerin günlük hasılatları aylık ve yıllık bazda hesaplanacak. Günlük hasılat, bir ayda en az 3 kez, bir yılda ise en az 12 kez yapılan yoklamalarla belirlenecek. Elde edilen günlük ortalama hasılat, ilgili ayın çalışma günleriyle çarpılarak o ayın hasılat tutarı oluşturulacak.

Mükellefler Risk Analizleri ile Belirlenecek Hangi mükellefler üzerinde yoklama yapılacağı risk analizlerine göre belirlenecek. Beyan edilen gelir ile harcamalar arasında uyumsuzluk olan mükellefler, yoklama yapılacak grup içerisinde yer alacak. Ayrıca mükelleflerin faaliyet özellikleri de dikkate alınarak, sezonluk çalışma, hafta içi ve hafta sonu çalışma günleri gibi faktörler göz önünde bulundurulacak.

Geniş Bir Kapsam Tebliğ kapsamında restoranlar, kuaförler, kuyumcular, diş hekimleri, plaj işletmecileri ve çeşitli hizmet sektörü işletmeleri de yer alıyor. Bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin günlük hasılatları kontrol edilecek ve beyan edilen gelirlerle uyumlu olup olmadığı incelenecek.

Bu yeni düzenlemeyle, vergi güvenliği artırılırken işletmelerin gerçek gelirlerinin tespiti hedefleniyor.

esnafhabertv

Bakmadan Geçme