Mehmet Şimşek Yine Gözünü Esnafa Dikti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yine faturayı esnafa kesti. Şimşek, tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmasının zorunlu olduğunu ve banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunmalarının şart olduğunu açıkladı

Bakan Şimşek: Esnafa Yeni Nesil Cihaz Zorunluluğu

Şimşek, bazı işletmelerin yüksek banka komisyon oranlarını gerekçe göstererek, nakit ödemeye kıyasla daha yüksek tutar talep ettiğini belirterek, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. İşletmelerin, komisyon farkını vatandaşa yansıtmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Yeni Nesil Cihaz Kullanımı Zorunlu

Geçen yıl sonunda yayımlanan tebliğle birlikte, 1 Temmuz 2024 itibarıyla tüm mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmaları zorunlu hale getirildi. Bu cihazlar, banka kartıyla yapılan ödemelerde slip ve fişi tek bir belgede birleştirerek, satışların tam anlamıyla kayıt altına alınmasını sağlıyor. Bakanlık, yeni cihazları kullanmayan mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesiyor.

Vatandaştan Yüksek Fark Talep Edilmemeli

Şimşek, işletmelerin bazılarının banka komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek vatandaştan daha fazla ödeme talep ettiğini belirtti. Ancak bu farkların banka komisyon oranlarının çok üzerinde olabildiğine dikkat çekti. Şimşek, bankaların komisyon oranlarının yüzde 2'nin altına düştüğünü ve vatandaşların, kendilerinden haksız yere yüksek fark talep eden işletmeleri GİB'e ihbar edebileceğini hatırlattı. İhbarlar, Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulaması gibi platformlar üzerinden yapılabiliyor.

Bankalara ve Ödeme Kuruluşlarına Cezalar

GİB, yeni nesil cihaz almak zorunda olan mükelleflere sadece POS cihazı veren banka ve ödeme kuruluşlarına da ceza kesiyor. Son düzenlemelerle bu ceza tutarı 200 bin liraya çıkarıldı ve her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacak. Şimşek, Bakanlığın kayıt dışı ticaretle mücadelede kararlı olduğunu ve bu çalışmaların vergide adaletin sağlanmasına yönelik olarak devam edeceğini söyledi.

esnafhabertv

Bakmadan Geçme