Mustafa Recep İpar:Fiyat Artışları İnsanları Çok Etkiledi

Onları depremin çilesinde ölümün kıskacında yoğurdu kader… Ölümün kenarından döndüler. Sevdiklerini toprağa verdiler…Evleri, dükkanları yıkıldı ancak umutları yıkıldı mı ? 6 Şubat'ta asrın felaketiyle karşı karşıya kalan Adıyaman Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa illerinde esnaf odaları başkanları esnaf ve sanatkarlar ile görüşen usta kalem Gazeteci-Yazar Fehmi Çalmuk Afetin Esnaflarını kaleme aldı. Neler yaşadılar, neler yaşıyorlar? Esnaf kredileri, devlet yardımları ne durumda ? Ağlayarak okuyup izleyeceğiniz Afetin Esnafları yazı dizisi ve videoları esnafhabertv.com ve youtube kanalında. Şanlıurfa' da yüzyılın afetini yaşayan esnaf, 'Afetin Esnafları' yazı dizisine konuştu.

Youtube Kanalı
Abone Ol

Şanlıurfa'nın atadan asırlık künefecisi Mustafa Recep İpar, 6 Şubat depremini ve sonrasını, Esnafhabertv.com'a anlattı...

Esnafhabertv.com: Sizi tanıyabilir miyiz?

Mustafa Recep İpar: Ben Mustafa Recep İpar, 1960 doğumluyum. 4. Kuşak künefe, kadayıf Urfa lehçesi ile kadayıf işi ile uğraşıyorum. Dededen babaya, babadan abiye, abiden bana devam etmektedir. 1928 den biz bu mesleği icra ediyoruz sanıyorduk, valilikte 1910 çıktı. Bir asırdan fazladır bu işi yapmaktayız. Benden
sonra oğlum yapacak çocuklarımız yapacak. Asırlık bir dükkan dostacı bir dükkan. En güzel şekilde icra etmeye çalışıyoruz.

Esnafhabertv.com: Bu afet döneminde ahilik geleneği nasıl bir yol oynadı?

Mustafa Recep İpar: Ahilik geleneği yardım ettiler. Belediyeler olarak, valilik olarak, esnaf olarak, odalar olarak, birlik olarak herkes birbirine karınca kararınca yardım ettiler, destek çıktılar. Yanımızda oldular. Bizi sel vurdu. Deprem o kadar şey yapmadı.

Hasarlı binalarımız oldu, yıkılan binalarımız oldu. Fakat sel vurdu, selde esnafımız çok şey çekti. İnanç turizmden dolayı balıklı göl hasar gördü, camilerimiz hasar
gördü. Minarelerimiz yıkıldı. Taşlar yerinden oynadı, 28 tane cami aşağı yukarı kapalıydı. Bunun şeyinde ibadette bile sıkıntı çekildi. Esnaf biraz korku panik oldu, dükkan açmadı. Aynı gün yerde kar da vardı, onunda vermiş olduğu bir şey vardı. Zaten senede biz 2 defa karı görüyoruz ona da yakalandık. Hepsi üst üste geldi yani.

Esnafhabertv.com: Bu afet sonrası siz esnaflar olarak neler yaptınız? Halkla nasıl irtibata geçtiniz?

Mustafa Recep İpar: Yardım ettik. Bizim en çok yardım ettiğimiz çevre illere yardım ettik. Bizde bir şey yoktu çünkü. Burada yemekler tapıldı, ekmekler yapıldı. Adıyaman'a, Malatya'ya, Maraş'a, Hatay'a günlük yardım gidiyordu. Biz oda olarak bile kendi mutfak ekipmanımızı oraya gönderdik. Yemek mutfağı kurduk. Belediyelerimiz çok öncü yaptı, yardım etti. Zaten Adıyaman da devamlı her şey de her platformda.. Urfa bize çok yakın çok tez davrandı, çok çabuk davrandı. Allah onlardan razı olsun onlara da yaşatmasın. Çok büyük felaketti, büyük bir afetti. Ben Adana depremini de gördüm. Marmara depremini de gördüm. Bu deprem çok büyüktü.

Esnafhabertv.com: Bu yaşanan deprem, sel sonrası siz esnaflar olarak finans, üretim, istihdam olarak kollarında ne gibi problemler yaşadınız?

Mustafa Recep İpar: Yaşamdı tabi en çok fiyat artışları oldu. Fiyat artışları insanları etkiledi. İşe gelmeyen işçiler oldu. korku, panik mesela fırında adam eleman çalıştıramadı. Fırıncılar gelmedi biz nasıl gelelim, çalışalım. Pastane de imalat da çalışan arkadaşlar gelmedi. Çok zorluk yaşandı ama toparlandı. 1 ay süreyle
toparlandı.

Esnafhabertv.com: Bu finans üretim alanında yaşanan sorunlara ne gibi çözümler üretildi? Diğer iller yada esnaflar tarafında.

Mustafa Recep İpar: koordineli çalışma oldu. Destek verildi birbirlerine. İnsanlar bu işin üstesinden geldi, kısa sürede. Etkisi var, 2 gün evvel yine sallandık. İnsanlar ister istemez parklara aşağı indi. Evlere çıkmaz, arabalarda yatar oldu. Bize en büyük zorluk ne oldu biliyor musunuz? Evimize çıkamadık. Bir ay araba
da yattık. Çamaşır değiştirmeye bile hırsız gibi eve girip evden çıktık ama toparlandık çok şükür buna da şükürler olsun.

Esnafhabertv.com: Sizin yetkililerden iletmek istediğiniz bir şeyler var mı?

Mustafa Recep İpar: Tabi. Kredileri açmaları lazım, kobilere yardım etmesi lazım. Bu piyasanın düzelmesi için çok çalışmak lazım. Birde geriden gelen ne çırak var, ne kalfa var ne usta yetişiyor.

Bu Türkiye için çok büyük tehlike. Çalışmıyor ben yanımda 2 tane emekli adam çalıştırıyorum. Bulamıyoruz, iş beğenmiyorlar gençler. Bu da büyük bir kayıp.

Esnafhabertv.com: Sizin yaşadığınız afetlerde sizi en çok etkileyen anı bizimle paylaşabilir misiniz?

Mustafa Recep İpar: Tezgahta çalışıyorduk. 1. Deprem de değil, 1. Depremde zaten yukarda yakalandık. 2. Deprem de tezgahta çalışıyordum, tezgah da gittim geldim. Bir baktım ki bizim Haşimiye meydanı var. O insanlar nerden çıktı, herkes meydana dolmuş. 1. Hazırladı , 2. Yıktı. Çok büyük bir afetti. Allah yaşatmasın çok
vahim bir olaydı. Allah bize güç kuvvet kudret versin. Devletimize varanımıza zeval vermesin. Çok zor bir olay ama üstesinden geldik atlattık. Artçı artçı depremleri görüyoruz. Şükür etmekten başka çaremiz yok, dua etmekten başka çaremiz yok. Buna da şükür.

Bu röportaj Dünya Esnaf Sanatkarlar Derneği bünyesindeki Ahi Enstitüsü; İçişleri Bakanlığı Sivil toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile yürüttüğü “Ahilik Töresi Afet Bilinci Güvenli Millet, Güvenli Devlet” başlıklılar projesi kapsamında 6 Şubat'ta depremi ve daha sonra sel felaketiyle karşı karşıya kalan Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerinde esnaf odaları başkanları esnaf ve sanatkarlar ile çekilen filmlerden derlenerek yayınlanmaktadır.

Bakmadan Geçme