Normalleşme Gıda Fiyatlarını Düşürebilir

Salgın dönemindeki belirsizlik ve kuraklık birçok tarımsal emtia üreticisi ülkenin, ihracat kısıtlamasına gitmesine yol açmıştı. Pandemi koşulların normalleşmesi ile artacak küresel ticaret, enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek olan gıda fiyatlarının düşmesine yol açabilir.

Uzun bayram tatilinin sonuna geldik. Uluslararası piyasalar bu süreçte COVID-19 salgınının yeniden hızlanmasının yarattığı endişeler nedeniyle dalgalı bir seyir izledi. 15 Temmuz'da 34.987 puandan kapanan New York Borsası'nda Dow Jones Endeksi, 19 Temmuz'da 33.742 puana kadar indi. Yani iki işlem gününde Dow Jones'ta yüzde 3.5'i aşan kayıplar yaşandı.

Ancak bu düşüşün ardından gelen alımlarla Çarşamba günü 34.800'e çıkan Dow Jones, kayıplarının büyük bölümünü telafi etti. 16 ve 19 Temmuz'da yarım gün işlemlerin olduğu Borsa İstanbul yurtdışında kayıpların yaşandığı günlere denk geldi ve kısa işlem günlerini satış baskısıyla tamamladı.

Ufuk Korcan'ın haberine göre tatil dönüşü piyasaları yine yoğun bir gündem bekliyor. Pandeminin seyri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 13 yılın zirvesine çıkan enfl asyon rakamları sonrasında hem faiz artırımına hem de tahvil geri alımında azaltıma gidip gitmeyeceğini takip edecek.

Yurtiçinde de ana gündem maddelerinin başında enfl asyon geliyor. Haziran ayında yıllık yüzde 17.53'e yükselen enflasyonun, elektrik ve doğalgaz zamlarının fiyatlar üzerinde etkisinin görüleceği temmuzda ne olacağı yakından izlenecek.

Ekonomistler zamların temmuz enfl asyonuna 1 puan civarı etki yapmasını bekliyor. Peki, temmuz enflasyonunun ardından nasıl bir seyir izlenecek?

Son açıklanan rakamların ardından yapılan yorumların büyük bölümünde karamsar görüşlerin ağırlıkta olduğu görülüyor. Ancak bardağın o kadar da boş olmadığını düşünüyorum. Salgın dönemindeki belirsizlik ve kuraklık nedeniyle azalan rekolte, birçok tarımsal emtia üreticisi ülkenin ihracat kısıtlamasına gitmesine yol açmış, bu durum tarımsal emtia fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu.

Salgın önlemlerinin gevşetilmesi ve koşulların normalleşmesi ile küresel ticaretin ivmelenmesi orta vadede arz kısıtlarının da azalmasına ve enfl asyon sepetinde ağırlığı yüksek olan gıda fiyatlarının düşmesine yol açabilecek.

Ayrıca Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği, Euro Bölgesi için hem bu yıl hem de 2022 için büyüme tahminlerini yükseltti. Bu da Türkiye'nin ihracat gelirlerine olumlu etki yapacak bir diğer gelişme.

Bakmadan Geçme