Orhan Turan : Yeni Ekonomik Programa İhtiyaç Var
TÜRKONFED'de ikinci kez Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getirilerek güven tazeleyen Orhan Turan, genel kurulda 'Yeni Dönem, Yeni Ufuklar' vizyon belgesi kapsamında Türkiye'nin sorunlarına değinirken, çözüm önerilerini paylaştı.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) 14. Olağan Genel Kurulu'nda Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine yeniden Orhan Turan seçildi. Toplantıda, TÜRKONFED Yönetim Kurulu, Yüksek Danışma Kurulu, Denetleme Kurulu ve Haysiyet Divanı üyeleri belirlendi. TÜRKONFED'in “Yeni Dönem, Yeni Ufuklar” adlı yeni vizyon belgesini tanıtan Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, konuşmasında ekonomiye dair mesajlar verdi.
Yeşil Mutabakat çerçevesinde yeni bir ekonomik programa ihtiyaç olduğunun altını çizen Turan, Paris İklim Anlaşması'nın onaylanmasını, İstanbul Sözleşmesi'nin yeniden ele alınmasını, gençleri tersine beyin göçüne ikna edecek bir ortam hazırlanması gerektiğini vurguladı.
Ekonomide önümüzdeki süreçte yaşanacakları, yalnızca salgına bağlamanın hatalı olacağını söyleyen Turan, şöyle konuştu:
“Çift hanelerde gezen enflasyon-faiz-kur sarmalı ile işsizlik ve özellikle genç işsizlik rakamları, yapısal sıkıntılarımızın devam ettiğini gösteriyor. Ülkemiz son 40 yılda risklerini düşürmeye değil faizi düşürmeye odaklandığı için enflasyon dahil pek çok sorununu çözemedi. Yüzde 7'lik büyümenin sürdürülebilir olması için yapılması gereken ev ödevleri ise hala askıda duruyor.
Bölgesel farklılıkların ayrılmaz bir bütün oluşturduğu ülkemiz için; bütünleşik, bölgesel ve yerel kalkınma stratejileri düşünülmüş, küresel ekonomiye daha güçlü ve etkin bir biçimde entegre olmayı hedefleyen, kurumları, kuralları ve hukuku da kapsayan yeni bir ekonomik programın acil ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.”
TÜRKONFED'in ‘Hayalindeki Türkiye'
Orhan Turan, genel kurul toplantısında TÜRKONFED'in ‘Hayalindeki Türkiye'yi açıkladı:
- “Yerküreyle ve yeşil dönüşüm ile uyumlu bir ekonomik atılımı başlatmış;
Sosyal, laik ve demokratik hukuk devletini yeniden inşa etmiş; - Güçler ayrılığını, denge ve denetleme mekanizmalarını yerli yerine oturtmuş;
- Yargının tam bağımsızlığını tesis etmiş;
- Toplumsal ve siyasal uzlaşmalar ile yeni dönemin, yeni ve sivil anayasasını yapmış; Avrupa Birliği'ne tam üye olmuş;
- Hukukun üstünlüğüne inancı artırmış, ortak yaşama iradesini ve toplumsal esenlik ile güçlü bir toplumsal dönüşümü başarmış,
- Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı politikalar geliştirmiş, ayrımcılığın, ötekileştirmenin, kutuplaşmanın olmadığı, toplumun refah ve huzurunun esas olduğu, bir toplumsal mutabakatı ve toplum - devlet mutabakatını sağlamış;
- Onurlu yaşam hakkını kurumsallaştırmış ve garanti altına almış;
- Adaletsizlik ve yoksullukla mücadele politikalarının küresel öncülerinden olmuş bir Türkiye.”