Osmangazi Belediyesi , Ata Tohumunu Destekliyor
Osmangazi Belediyesi'nin Ekolojik Yaşam Merkezi'nde kurduğu serada ekilen 'Ata Tohumları' fideye dönüşürken, üretilen domates, biber ve patlıcan fideleri vatandaşlara dağıtıldı. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 'Ata Tohumu Yetiştirme' projesi ile sürdürülebilir tarıma katkı sağlamak istediklerini söyledi.
Artan hibrit tohum kullanımı ile birlikte her geçen yıl üretilebilir yerli tohumların kaybolmaya yüz tuttuğuna dikkat çeken Başkan Mustafa Dündar, ithal tohumun önüne geçip, yerli ve milli tohumun yaygınlaştırılması amacıyla Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi bünyesinde kurulan Ekolojik Yaşam Merkezi'ndeki serada yerli tohumlardan fide yetiştirmeye başladıklarını söyledi.
Sürdürülebilir tarıma katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Mustafa Dündar, Türk tarımının yerli ve milli tohum ile güçlenmesinin önemine dikkat çekti. Başkan Dündar, “Amacımız, halk tabiriyle tavan arasında kalmış diyebileceğimiz orijinal, ata tohumlarımızı bulup onların kalitesini bozmadan, genetiği ile oynanmadan üretilebilir yerli ve milli tohumlar elde etmek.
İnsan hayatı için tarımsal faaliyetlerin, tarımsal faaliyetler için de tohumun ne kadar önemli olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Son yıllarda kullanımı artan hibrit tohumlardan ilk yıl ürün alınırken, ikinci yıl üretim yapılamıyor.
Osmangazi Belediyesi olarak kendi milli tohumlarımızı yetiştirmek adına Ekolojik Yaşam Merkezi'ni kurduk. 35 dönümlük alan üzerine kurduğumuz bu merkezde ata tohumlarından domates, biber ve patlıcan fideleri ürettik. Elde ettiğimiz bu fideler ile tohumun devamlılığını sağlamış olacağız” dedi.
Dündar, yetiştirilen binlerce tohumun evinin balkonunda ya da bahçesinde sebze yetiştirmek isteyen vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldığını dile getirdi. Ekolojik Yaşam Merkezi'nde, ata tohumları yetiştirmenin yanı sıra ekolojik yaşam ve perma kültür eğitimleri de verdiklerini söyleyen Başkan Dündar;
“Salgın nedeniyle 2 yıldır bu eğitimleri gerçekleştiremiyoruz. Ancak, ata tohumlarımızın üretilmesi noktasında çalışmalarımızı sürdürüyorlar. Şu ana kadar yetiştirdiğimiz ata tohumları 21 tür ve 100 çeşit. Vatandaşlarımızın kendi milli tohumumuza ve ürünümüze sahip çıkmalarını sağlamak adına bir öncülük başlattık” diye konuştu.