PARTİLER : Esnaf Bakanlığı Kurulsun

Koronavirüs salgını nedeniyle Millet İttifakı sıkıntılarla boğuşan esnaf için yeni çözüm yollarıyla gündeme geliyor.

Yaşanan salgın hastalıklar küresel sistemi, devletleri, ekonomik yapıyı ve sosyal refahı her zaman etkilemiştir.

Covid-19 salgını sadece bireylerin sağlığını değil, ülkelerin toplumsal ve ekonomik hayatını da
derinden etkilemisiyle birlikte bir çok işletme içinde bulunulan ekonomik buhran'dan çıkış yolu arıyor.

Ülkeler işletmeler için pandemi esnasında ekonomik tedbir eylemlerine hazırlıklı tutabilmeye çalışılsa da bu çalışmaların pek işe yaramadığı görüldü.

Ülkemizde yaşanan kısıtlamaların etkisine bağlı olarak yalnızca esnaf ve işletmeler değil aynı zamanda partilerde çıkış yolu arıyor.

Millet İttifakı son günlerde bazı talepler ile gündeme geliyor.

Millet İttifakı'nın talepleri :

CHP

1- Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır.

2- Sicil affı çıkarılmalıdır.

3- Esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilmelidir.

4- Kiralarda stopaj kaldırılmalıdır.

5- AVM'ler haftanın bir günü kapanmalıdır.

6- Esnafın sosyal güvenlik primleri, iş yerlerinin kapalı olduğu dönemde Hazine tarafından karşılanmalıdır.

7- Esnafa salgın sürecinde haksız-insafsız ceza yazılmamalıdır.

8- Devlet, esnafa olan borçlarını ödemelidir.

9- Hijyen koşullarının sağlanması şartıyla kahvehanelerde oyunlara izin verilmelidir.

10- Küçük esnafımızın yanında çalışanların, kısa çalışma ödeneği ile ilgili yaşadığı sorunlar giderilmelidir.

11- Kamu kurumları, iş yerleri kapalı olduğu sürece kiracısı olan esnafımızdan kira almamalıdır.

12- Ertelenen vergi ve sigorta primleri için salgın sonrasında yeniden yapılandırma olanağı getirilmelidir.

13- Esnafımıza yönelik icra işlemleri durdurulmalıdır.

14- Okul kantinlerinden bir yıl süreyle kira alınmamalıdır.

15- Servis işletmecilerinden alınan teminat mektupları iptal edilmelidir.

16- Altı milyon sokak esnafımız kayıt içine alınmalı ve güvenceye kavuşturulmalıdır.

17- Pandemi boyunca zarara uğrayan esnafa kira desteği sağlanmalıdır.

İYİ PARTİ:

1- Pandemi nedeniyle işyerlerini açamayan veya açsa da gelir kaybına uğrayan esnaf ve sanatkarlarımıza aylık 2 bin TL olmak üzere 6 ay boyunca karşılıksız yardım yapılması

2- Kira stopaj oranının yılbaşından itibaren 6 ay süreyle sıfırlanması

3- Mart 2020'den sonra alınan kredilerin geri ödeme sürelerinin 1 yıl uzatılması ve bu nedenle oluşacak faizlerin Hazine tarafından karşılanması

4- Vergi borçlarından kaynaklanacak ödemelerin 6 ay süreyle ertelenmesi

5- Her esnaf ve sanatkara çalışan başına 10 bin TL kredi verilmesi, kredi ödemelerinin 1 yıl geri ödemesiz 36 ay taksitle ödenmesi, kredi faizlerinin Hazine tarafından sübvanse edilmesi

6- Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediyeler ve diğer kamu idarelerinin kiracısı olan esnaf ve sanatkardan 6 ay süreyle kira alınmaması, yılın kalanı için de kiralarının artırılmaması

Son derece makul olan bu taleplerin yerine getirilmesi hem esnaf ve sanatkarlarımız ile çalışanlarını bir nebze olsun rahatlatacak hem de ekonomik aktivitenin zarar görmemesini sağlayacaktır.

HDP

1-Kira ödemeleri salgın süresince durdurulmalıdır.

2-Bankalara olan bütün kredi ödemeleri salgın süresince durdurulmalıdır.

3-Elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet, ihtiyaç sınırına kadar, salgın süresince ücretsiz olmalıdır.

4-İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır. KOBİ'lere sağlanacak bütün destekler bu şarta bağlı olmalıdır.

5-Faaliyetini durduran işyerlerinde işçiler ücretli izne çıkarılmalı, işçilerin SGK primleri ve işçiler üzerinden alınan tüm vergiler devlet bütçesinden karşılanmalıdır.

6-Ücretli izne çıkarılan işçilerin maaşlarının yüzde 50'si işveren tarafından, yüzde ellisi 3.000 TL'yi aşmamak üzere devlet bütçesinden karşılanmalıdır.

7-İşsizlik Sigortası Fonu'ndan, tüm işsizlere kayıtsız şartsız doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.

8-Faaliyeti durdurulan esnafların zararı tazmin edilmelidir. Salgın süresince kira ve vergi ödemeleri durdurulmalıdır.

9-Çiftçi destekleri hemen ödenmelidir. Çiftçi borç ödemeleri salgın süresince durdurulmalıdır.

10-Öğrencilerin, Kredi Yurtlar Kurumu'na olan borçları silinmelidir.

11-En düşük emekli aylığı 2.400 TL olmalıdır.

12-Günlük, ev eksenli çalışan, yalnız yaşayan ve çocuklarına bakmak zorunda olan alt gelir grubundaki kadınlara, doğrudan gelir desteği yapılmalıdır.

DEVA PARTİSİ

1. Acilen nakit ve kredi desteği kapsamı, süresi ve miktarı genişletilmelidir.Esnafımıza DEVA olmak için, ayda asgari ücret kadar destek sağlanmalı ve bu destek minimum 9 ila 12 ay arasında sürdürülmelidir.

2. Kısa çalışma ödeneği şartları esnetilmeli ve devam ettirilmelidir.Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresi pandemi süresi de göz önüne alınarak en az yüzde 50 artırılmalı ve 6, 8, 10 aylık yararlanma süreleri 9, 12 ve 15 aya çıkarılarak devam ettirilmelidir.

3. SGK prim ödemeleri, vergi borçları, elektrik, su, doğalgaz ödemeleri acilen faizsiz olarak pandemi bitene kadar ertelenmelidir.

4. DEVA olacak pakette, kira desteğinin kapsamı genişletilmeli, kirası bahsedilen sınırları aşan esnafımıza da destek olunmalı, desteğin uygulandığı iş kolları çeşitlendirilmelidir. Mevcut kiranın yüzde 50'sini geçmemek üzere, büyükşehirlerde 2.500 Türk Lirası ve diğer illerde ise 1.500 Türk Lirası kira desteği 9-12 ay boyunca sağlanmalıdır. Gerçek usulde vergilendirilen esnaflar da bu destekten faydalanmalıdır.
5. Kira desteği kapsamında kira stopajı da bu süre boyunca esnaftan alınmamalıdır.

6. DEVA olacak pakette bankalardan kredi çeken vatandaşlarımızın kredi borçları ile diğer kamu borçları da faizsiz olarak en az 18 ay süreyle ertelenmelidir.


7. Çarkların yeniden dönmesi için işletmelere rehabilitasyon destekleri, kredileri çok düşük faiz ve bir yılı geri ödemesiz olmak üzere en az 3 yıl vade ile verilmelidir.

8. DEVA olacak pakette, ciro destek şartı olan yüzde 50 ciro kaybı şartı yüzde 25'e indirilmelidir ve ciro kaybının en az yüzde 20'si seviyesinde destek sağlanmalıdır. Bu destekten düğün salonları, sinema işletmecileri, oyun salonları, hamamlar-kaplıcalar, AVM işletmeleri, eğlence sektörü vb. alanlarda faaliyet gösteren işletmelerimiz de faydalandırılmalıdır.


9. DEVA olacak pakette, ücretsiz izne çıkartılan vatandaşlarımızın sabit giderlerini karşılamaları, en azından askıda ekmek beklemeyecek derecede bir gelire sahip olmaları için yardımın asgari ücret kadar olması sağlanmalıdır. Bu destek tüm pandemi süreci boyunca yapılmalıdır.

10. Kısıtlamaların sürdüğü ve işyerlerinin yasaklarda hafifleme olmasına rağmen tam faaliyete geçemediği bu süreçte, vergi ve prim yapılandırmaların bozulmaması için en az altı ay süreli faizsiz erteleme gerekmektedir. Pandemi bitene kadar da faizsiz erteleme sürdürülmelidir.


11. Vatandaşımızın ve esnafımızın dertleri dinlenmelidir. Ceza uygulamaları ile ekonominin düzeltilemeyeceği anlaşılmalıdır. Yükselen masraflar dolayısıyla üretici-satıcı cezalandırılmamalıdır. Tam aksine, üretici-satıcı, fiyatları düşürmelerine imkan sağlayacak desteklerle donatılmalıdır.

12. Vatandaşımıza DEVA olabilmek için; valilik koordinasyonunda kamu-özel sektör temsilcileri, belediyeler, oda, birlik ve meslek örgütleri bir araya getirilmeli, kriz masaları oluşturulmalı, acil eylem planları hazırlanmalı ve istişare ile hareket edilmelidir.”

Millet İttifakı'nın talepleri'nin büyük bir bölümü esnafı ve işletmeleri menmun edecek büyüklükte görünüyor olsa da , devlet'in bu talepleri kabul edip etmeyeceği , uygulanabilirliği büyük bir tartışma konusu olacağa benziyor.

Bakmadan Geçme