Pazarcı Esnafının 9 Kabusu

Pazarcı esnafı ne halde ? Son zamanlarda artan fiyatlar üzerine onun hayat mücadelesinin etkileyen 9 madde tespit ettik., Hatta 'yok mu arttıran?' diye soruyoruz.

1.Yüksek Üretim Maliyetleri ve Düşük Fiyatlar:

Çiftçiler, yüksek üretim maliyetleri ve ürünlerin düşük satış fiyatları nedeniyle ürünlerini satmakta zorlanıyor, bu da ürünlerin tarlada kalmasına yol açıyor.

2.Vatandaşın Alım Gücündeki Düşüş:

Vatandaşlar, alım gücünün azalması nedeniyle pazarlarda daha az alışveriş yapıyor, bu da pazarcı esnafının tezgah açmasını zorlaştırıyor.

3.Pazarlarda Esnaf Sayısının Azalması:

Geleneksel olarak her yaz pazarlarda tezgah açan esnaf sayısı bu yıl yüzde 20 oranında azaldı.

4.Komşuluk ve Akrabalık İlişkilerinin Azalması:

Eskiden daha yoğun olan komşuluk ve akrabalık ilişkilerinin azalması, meyve-sebze alışverişini de olumsuz etkiliyor.

5.E-Ticaretin Yaygınlaşmasının Etkisi:

E-ticaretin yaygınlaşması, pazarcı esnafının müşteri kaybına neden oluyor. Özellikle perakende yasasının eksikliği, büyük marketlerle rekabeti zorlaştırıyor.

6.Perakende Yasasının Çıkmaması:

400 metrekareden büyük marketlerin şehir dışına taşınmasını öngören perakende yasası hâlâ yürürlüğe girmedi. Bu durum, küçük esnafın büyük marketlerle rekabet edememesine neden oluyor.

7.Kredi Kartı Kullanımının Artması:

Vatandaşların kredi kartlarına yüklenmesi nedeniyle pazarlarda kartla ödeme oranı yüzde 50'ye ulaştı, bu da nakit alışverişi olumsuz etkiliyor.

Üniversiteli Pazarcı Sayısının Artması:

Üniversite mezunu gençler iş bulamayınca baba mesleği olan pazarcılığa dönüyor, bu da mesleğin sürdürülebilirliğini olumsuz etkiliyor.

Plansız Üretim ve Zayiat Sorunu:

Plansız üretim nedeniyle sebze ve meyveler tarlada kalıyor. Bu durum, ürün zayiatını artırırken, planlı üretime geçilmemesi kaliteli ve ucuz ürünlere erişimi zorlaştırıyor.

esnafhabertv

Bakmadan Geçme