Sanayicinin Yatırım İştahı Kabarıyor

Sanayicinin pandemide yatırım iştahı artınca, büyüklük olarak yetersiz kalan organize sanayi bölgelerinde genişleme çalışmaları hızlandı. Buna rağmen Türkiye'de sanayi alanlarının payı gelişmiş ülkelerin hala çok gerisinde.

Sanayicinin yatırım iştahı, yeni sanayi alanlarının yaratılmasını ve organize sanayi bölgelerinde genişleme çalışmalarını gündeme getirdi.

Türkiye'deki sanayi alanları ve geliştirilmiş alanlar, sanayicilerin talebini karşılayamıyor. Türkiye geliştirilmiş sanayi alanları açısından gelişmiş Avrupa ülkelerinin çok gerisinde. Sanayiciler OSB'lerde 2 yıla kadar uzayan yer tahsisi süreçlerinin sadeleştirilip, sürenin kısaltılmasını istiyor.

Otomotivden tekstile, makineden ambalaja pek çok sektörde artan yatırım iştahı organize sanayi bölgelerinde (OSB) genişleme çalışmalarına hız verdi.

Ancak, sanayi alanlarının payına bakıldığında Türkiye hala gelişmiş ülkelere göre oldukça geride kalıyor.

Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında, Türkiye'den Almanya 15 kat, İtalya'da 7 kat, Fransa'da 5 kat daha fazla sanayi alanına sahip.

Sanayiciler, OSB'lerde 2 yıla kadar uzayan yer tahsisi sürecinin daha da sadeleştirilerek sürenin kısaltılmasını bekliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Sanayi Genel Müdürlüğü ‘Türkiye'de Sanayi Sektörü ve Sanayi Alanları Kullanımı'na ilişkin bir rapor yayınladı.

Buna göre, Türkiye'de sanayi alanları 278 bin 229 hektar alanı kaplarken, bu rakam ülke alanının sadece yüzde 0,36 gibi küçük bir kısmını denk geliyor.

Türkiye'de sanayi alanlarının büyüklüğüne bakıldığında bu alanların yüzde 39,3'ünü OSB'lerin oluşturduğu görülüyor. OSB'lere ayrılan alan ise 109 bin 340 hektar.

Bunun dışında sanayi alanlarının yüzde 7'sinin küçük sanayi sitesi, yüzde 5,6'sının endüstri bölgesi, yüzde 0,9'unun serbest bölge alanı geriye kalan yüzde 47,2'sinin ise diğer sanayi alanlarından oluştuğu dikkat çekiyor.

Bakmadan Geçme