Sarar Giyim İşçiye 5 Kuruş Zam Yapmayınca Grev Kararı Çıktı
Türkiye'nin tanınmış giyim firmalarından Sarar Giyim '5 bir kişi çalışıyor. Her gün 5 binceket, bn gömlek, 5 binkadın ceketi üretiyoruz' sloganına rağmen mağaza işçileriyle yaptığı toplu sözleşme 5 kuruş zama yapmadı. Öz Büro iş sendikasına bağlı 400 işçi yarın 29 ilde 69 mağazada grev kararı aldı. İşçiler, Türkiye'nin ünlü AVM'leri başta olmak üzere mağaza önlerinde grev çadırı kurarak grev gözcülüğü yapacak.
Türkiye'nin önde gelen hazır giyim markalarından tekstil markalarından Sarar Mağazacılık'ta, 400 işçiyi kapsayan grev, 29 ildeki 69 mağazada yarın başlıyor. Öz Büro İş Sendikası'na bağlı işçiler, Türkiye'nin ünlü AVM'leri başta olmak üzere şehir bulvarlarında bulunan mağaza önlerinde grev çadırı kuracak ve grev gözcülüğü yapacak Böylece Türkiye'de ilk kez özel sektörde bir giyim mağazası önünde grev yapılmış olacak.
Sözleşme Görüşmeleri Çıkmaza Girdi
Sarar Büyük Mağazacılık ile Öz Büro İş (Büro, Eğitim, Güzel Sanatlar, Ticaret ve Kooperatif İşçileri Sendikası) arasında 20 Mart 2024 tarihinde başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, 8. ayında işverenin ücret konusundaki tavrı nedeniyle grev kararıyla sonuçlandı. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, sendikanın zam tekliflerine rağmen işveren, işçilerin mevcut durumlarını değiştirmeyecek bir ücret önerdi. Ayrıca, sözleşmenin ilk 6 ayı için müzakere yapılmayacağını ve geriye dönük ödeme kabul edilmeyeceğini belirterek, ücret zamlarını reddetti.
Sarar yönetiminin sunduğu teklif, ekonomik kriz karşısında sektörde çalışan diğer işçilerin ücretlerini dahi yakalayamadı. Görüşmeler devam ederken işverenin pazarlık masasından kalkarak görüşmelere son vermesi, işçileri greve gitmekten başka bir seçenek bırakmazken, “grev kırıcılığı” iddialarını gündeme getirdi.
Grev Kırıcılığı İddiaları
Grev kararının tebliğ edilmesinden itibaren işçilere yönelik baskı, tehdit ve yanıltıcı öneriler devreye sokuldu. İşçilerin istifaya zorlandığı ve Sarar yönetiminin grev kırıcılığı faaliyetlerinde bulunduğu iddiaları had safhaya ulaştı. Öz Büro İş Sendikası yönetimi, bu durumu acilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı'na şikayet etti.
Sendika yönetimi, grev kararının alındığı günden bu yana asıl amacın grev olmadığını, çalışanların geçimlerini sürdürebileceği ücretlerin talep edildiğini vurguladı. Ancak Sarar yönetimi, bu konuda herhangi bir adım atmadı.
Baki Gülbaba: "Hak Mücadelemize Grevle Devam Edeceğiz"
Öz Büro İş Sendikası Genel Başkanı Baki Gülbaba, grev kararıyla ilgili olarak Sarar mağaza işçilerine şu mesajı gönderdi:
“Sendika ve çalışanlar olarak sürecin bu noktaya gelmesini biz istemedik. Toplu iş sözleşmesi imzalanamadığı için hak mücadelemize grevle devam edeceğiz. İşyerinde üyelerimize yapılan baskılar, mobbingler ve grev kapsamı dışında bırakma girişimleri hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yazılı müracaat yapılmıştır. İşverenliğin bu süreçteki hoş olmayan tavırları, tüm çalışanları bir kez daha üzmüştür. Bütün mağazalarda belli bir plan doğrultusunda başlayacak grevimizin bizi haklarımızla buluşturmasını diliyorum. 29 Ağustos 2024 Perşembe günü yasal grevimiz, tüm Sarar mağazalarına sendikamızdan grev görevlisi olarak gelecek arkadaşlarımızla birlikte başlatılacaktır. Grev süresince greve katılan üyelerimizin tüm hak edişleri sendikamızın grev fonundan karşılanacak olup herhangi bir mağduriyet yaşanmayacaktır. Grev sonucunda imzalanacak sözleşmeden greve katılmayanlar yasal olarak yararlanamayacaktır.”
AVM'ler, Mağaza Önlerinde Grev Eylemi
Türkiye'nin 29 ilindeki ünlü AVM'ler başta olmak üzere kentlerinde önemli bulvarlarında bulunan 69 Sarar mağazasının önünde 29 Ağustos Perşembe günü saat 10:00'dayapılacak basın açıklamalarıyla grev başlatılacak.