Sosyal Güvenlikte Bilmediklerimiz
EKSİK KALAN PRİMLER
Soru:1- 2010 ile 2016 yılları arasında ayda 15 gün şeklinde kısmi süreli çalıştım. Emeklilik zamanım yaklaşınca bu kısmi çalışmalarımdan dolayı eksik kalan günlerimi borçlanıp ödeyebilmem mümkün mü? (Zeki GÜVENİR)
Cevap:1- Kısmi süreli çalışmalarda ay içerisinde çalışılmayan günlerin borçlanılmasına ilişkin yasal düzenleme 2011 yılı mart ayında yürürlüğe girmiştir. O yüzden 01.03.2011 tarihinden 2016 yılına kadar geçen zamanda ki eksik günlerinizi ihtiyaç olması halinde borçlanma hakkınız bulunmaktadır.
YATARAK, AYAKTA TEDAVİ FARKI
Soru:2- Annemin rahatsızlığı nedeniyle gerekmesi halinde doktorumuz İstanbul'a sevk etmektedir. İstanbul'da yatarak tedavi olduğunda farklı ayaktan tedavi olduğunda SGK farklı tutarlarda bize yol parası ödemektedir. Farkın nedeni nedir aceba? (Kıymet AŞÇI)
Cevap:2- Tıbbi olarak hekimlerin gerekli görmesi halinde Genel Sağlık sigortalısının muayene ve tedavi edildiği yerleşim yeri dışına yapılan sevklerde, sigortalının kendisi ile bir kişi ile sınırlı olmak üzere refakatçisinin gidiş, dönüş yol gideri ve gündelikleri tedavi süresince ödenmektedir. Ancak yatarak tedavilerde ise gidiş dönüş yol gideri ile sadece gidiş ve dönüşe ait gündelikler ödenmekte yatış süresince gündelik ödenmemektedir. Çünkü yatarak tedaviler de hastanın ve refakatçisinin yemekleri hastane tarafından verilmektedir. Aradaki fark bununla ilgilidir.
SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK
Soru:3- İşyerimize iş müracaatı yapan kadınlardan bazıları sigorta istemediklerini eşinden veya babasından maaş aldıklarını söylemektedirler. Kendileri sigorta istemediği için bu şekilde çalıştırırsam tespiti halinde ceza uygulanır mı? ( isimsiz)
Cevap:3-Ülkemizde sosyal güvence kanunen zorunludur. Sigorta yaptırılmasından feragat edilmesi hukuken mümkün değildir. Bu nedenle kendileri istemese dahi çalışanların mutlaka kayıtlı olması gerekmektedir. Aksi takdirde telafisi mümkün olmayan mali ve idari yaptırımlarla karşı karşıya kalırsınız. Bununla birlikte eşinden ölüm aylığı alanlar çalışsalar dahi maaşları kesilmez. Sadece babasından ölüm aylığı alan kız çocuklarının çalışmaya başlaması ve evlenmesi halinde aylığı kesilir.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM
Soru:4- Nüfusta kayıtlı olan doğum tarihim 01.05.1970 ama gerçekte 01.07.1968 olduğu için dava açıp yaş tashihi yaptırdım. Mahkeme kararı yeni kesinleşti. İlk kez 01.12.1988 tarihinde sigortalı oldum. Toplam 5180 gün primim var ve hala SSK lı çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? (Ahmet Hikmet GÜNEY)
Cevap:4- Sosyal Güvenlik mevzuatında, yaş tashihi ilk kez sigortalı olmadan önce kesinleşmiş mahkeme kararı varsa dikkate alınmaktadır. Bu yüzden sizin yaş tashihiniz emeklilik hesabında dikkate alınamaz. İlk kez sigortalı olduğunuz tarihteki doğum tarihiniz dikkate alınarak hesaplama yapıldığında; 25 yıl 51 yaş 5450 gün şartlarına göre emekli olabilirsiniz. Yani 5450 günü doldurup 01.05.2021 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.