Suudi Arabistan'dan Otel Açılımı
Suudi Arabistan yönetimi, ülkeyi ziyaret edecek kadın ve erkek turistlerin, evli olduklarını kanıtlayan bir belge göstermeksizin otellerde aynı odayı paylaşmasına izin verdi. Uygulama ile Suudi kadınlar da dhil olmak üzere yabancı kadınların tek başlarına otelde kalmasının önü açılıyor. Riyad'ın bu kararla, yanında refakatçisi olmayan yabancı kadınların ülkeyi ziyaretini mümkün kılmayı amaçladığı da belirtiliyor. Ya da evli olmayan partnerlerin de gelmesini mümkün kılıyor.
Katı şeriat kurallarıyla yönetilen Suudi Arabistan'da evlilik dışı cinsel ilişkiye yönelik ağır cezalar uygulanıyor.
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw'ın Arapça yayın yapan Suudi Okaz gazetesinden aktardığına göre, Suudi Arabistan Turizm ve Ulusal Miras Komisyonu'nu şu açıklamayı yaptı:
'Otellere giriş yapmak isteyen tüm Suudi vatandaşları aile cüzdanı ya da birlikteliklerini kanıtlayıcı belge sunmak zorundadırlar. Ancak bu yabancı turistleri kapsamamaktadır. Suudiler de dahil olmak üzere tüm kadınlar, otele giriş (check-in) işlemlerinde sadece kimlik belgesi sunarak rezervasyon yapabilir ve otellerde yalnız kalabilirler.'
Petrole dayalı bir ekonomiden kurtulup gelirini çeşitlendirmek isteyen Riyad yönetimi, geçtiğimiz hafta kapılarını 49 ülkeden gelen yabancı turistlere açmıştı.
Bu arada kadın turistlerin üzerini siyah örtü ile örtmesi mecburiyeti de kaldırıldı.
Kadın turistlerden daha 'mutevazı' bir kıyafet giymeleri isteniyor.
Ancak yabancılar dahil alkol tüketimi ülkede halen yasak.
On yıllardır dışa kapalı bir yönetim şekline sahip Suudi Arabistan'da son dönemde nispeten yumuşama görülüyor.
Konserler dahil bazı eğlenceler serbest bırakılıyor ve kadınların da bu etkinliklere katılmasına imkan tanınıyor. Riyad yönetiminin 2030 yılına kadar ülkeye yılda 100 milyon turist çekmeyi hedeflediği belirtiliyor Ancak bu durumun sınırları zorlayabileceği ve muhafazakar kesimi öfkelendireceği ifade ediliyor.
Körfez Krallığı, ağır bir şekilde eleştirilen yasağı sona erdirerek geçen yıl kadınların ehliyet alıp araç kullanmasına ve ağustos ayından itibaren da tek başlarına yurtdışına seyahat etmelerine izin verdi.
Bununla birlikte kadınların yaşamları boyunca önemli kararları onaylaması için bir erkekten izin almalarını gerektirecek vesayet uygulamasına son verdi.