TESK'den Yabancı Dil Dilde Tabela Tepkisi

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sayıları hızla artan yabancı tabela kullanımına dikkat çekerek, bu durumun milli kimliğe zarar verdiğini vurguladı. Palandöken, tabela yönetmeliğinde yer alan kurallara sıkı sıkıya uyulması ve kamu denetimlerinin artırılması gerektiğini belirtti.

"Türkçe Tabelalar Azalıyor, Görüntü Kirliliği Artıyor"

Bendevi Palandöken, cadde ve sokaklarda giderek daha fazla yabancı kelimelerle dolu tabelaların yer aldığını söyleyerek, “Türk dilinin kullanıldığı tabelalar her geçen gün azalıyor. Çok renkli, farklı boyutlardaki tabelalar şehrin kültürüne zarar veriyor. Ayrıca, bu tabelalarda ne satıldığını bilmediği için kendi vatandaşlarımız bile bu işletmelere girmekte zorlanıyor,” dedi.

"Müessesenin Ne Sattığının Bilinmesi Gerekir"

Özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerine artan göçle birlikte yabancı tabela kullanımının aşırı şekilde arttığına dikkat çeken Palandöken, “Bu artış, milli kimliğimize zarar veriyor. Tabela birliğinin sağlanması ve yabancı tabela kullanımının sınırlandırılması gerekiyor. Turistlerin yoğun olduğu bölgelerde dahi, yabancı dillerin yanı sıra Türkçe karşılıkları mutlaka kullanılmalı. Çünkü bir işletmenin kim olduğu ve ne sattığının bilinmesi gerekir,” ifadelerini kullandı.

"Dilimize ve Kültürümüze Sahip Çıkmak İçin Önemli Bir Adım"

Palandöken, tabelaların sadece bir tanıtım aracı değil, aynı zamanda profesyonel ve saygın bir imaj oluşturmanın önemli bir parçası olduğunu belirterek şunları ekledi: “Tabelalar, işletmelerin kurumsal kimliğini ön plana çıkaran önemli unsurlardır. Standartlara uygun olarak hazırlanmış tabelalar, güven duygusu oluşturarak işletmenin tanınırlığını artırır. Bu düzenlemeler hem işletmelerin profesyonel bir görünüm kazanmasına hem de şehirlerin estetiğinin korunmasına katkı sağlar. Yabancı ve görsel bütünlüğü bozan tabelaların kontrol altına alınması, dilimize ve kültürümüze sahip çıkmak adına atılacak önemli adımlardan biridir.”

Hoton Haber Ajansı

Bakmadan Geçme