TESOB, Ahşap Hediyelik Eşya Sektörüne Damga Vurdu
Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB), Mobilyacı İş Adamları Derneği (MOBİAD) ortaklığıyla yürütülen 'Gençler CNC Tezgâhı ile İş Hayatına Atılıyor' projesinin kapanış toplantısını gerçekleştirdi. Proje kapsamında 15 kadın, 15 erkek ve 5 özel gereksinimli bireye eğitim verilerek istihdama katılmaları ve iş kurmaları desteklendi.
Kara: "Projemizin Temelinde İmalat, İstihdam ve Katma Değer Var"
TESOB Başkanı Metin Kara, toplantının açılış konuşmasında, TESOB olarak ulusal ve uluslararası alanda birçok proje yürüttüklerini belirtti. Kara, "Bu projelerin içeriğinden bahsetmeyeceğim fakat ifade etmek isterim ki beni en çok heyecanlandıran proje bu projemiz oldu," dedi ve şunları ekledi:
"Çünkü projemizin temelinde imalat var; işsiz gençlerimizi istihdama kazandırmak var, ilimiz ve ülkemiz turizmine, ekonomisine katma değer sağlayacak birçok çıktı var. KTÜ Orman Endüstri Mühendisliği Fakültesi'nde bir imalathane oluşturduk. Burada uygulamalı eğitimler gerçekleştirildi ve kursiyerlerimiz ahşap hediyelik eşya imalatı konusunda teorik ve pratik eğitimler aldılar."
"İlimizde Satışı Yapılan Hediyelik Eşyaların Sadece Yüzde 10'u Trabzon'da Üretiliyor"
Başkan Kara, Trabzon'da satılan hediyelik eşya ve hobi ürünlerinin yüzde 70'inin Çin'den, yüzde 20'sinin ise Türkiye'nin diğer şehirlerinden geldiğini belirterek, "İlimizde satışı yapılan hediyelik eşyaların yalnızca yüzde 10'u Trabzon'da üretilmektedir. Projemiz ile bu sektörde ilimizin katkı oranını yükseltmeyi hedefliyoruz," dedi.
Eğitim ve İstihdamın Önemi Vurgulandı
Proje Koordinatörü Erhan Eroğlu, 12 ay süren proje kapsamında yapılan çalışmaları anlattı. İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Dr. Varol Dur ise, "Bu projede 35 kişi eğitildi ama yıllarca sürecek bir altyapı oluşturuldu. İŞKUR olarak her zaman sizlerin yanındayız," dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Vekili Ersoy Günay, 2007 yılından bu yana 830 milyon avroluk bin 162 proje uygulandığını belirterek, "Bu projelerle 1 milyon 100 bin vatandaşımızın hayatında fark yaratmanın gururunu yaşıyoruz," ifadelerini kullandı.
İşbirliği ve Teknolojinin Rolü
MOBİAD Başkanı Vedat Muhcu, kursu bitiren arkadaşları istihdam edeceklerini ve yeni firmalar kurmayı planladıklarını söyledi. KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ise, projelerde yapay zekanın kullanılmasının önemine değindi ve "Turizm kenti diyoruz, bu ürünler turizm açısından çok önemli. Bir satış noktası kurulması gerekiyor," dedi.
Üreten Toplumların Gücü
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Trabzon'un en büyük sorunlarından birinin işsizlik olduğunu vurgulayarak, "Her gün yüzlerce gencimiz iş için yanımıza geliyor. Bu kentte meslek odalarımız işsizliği çözmeye yönelik değerli bir iş ortaya koymuşlar. 35 gencimiz inşallah üretimin bir parçası olacak," dedi.
Gençlerin İstihdamı ve Eğitim
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, kapanış konuşmasında, "Kapanış deniyor hep ama bu aslında başlangıçtır. Gençlerimiz burada aldıkları eğitimle iş bulma ve istihdama katılma konusunda ilerleme kaydedecekler. CNC tezgâhları bugünün en önemli makinelerinden ve üretim yapacak olanların eğitimli ve donanımlı olmaları önemli," dedi.
Yoğun Katılım ile Gerçekleştirildi
Ahşap hediyelik eşya üretiminde dışa bağımlı olan Trabzon'un bu sektördeki payını artırmayı hedefleyen projenin kapanış toplantısına Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Dr. Varol Dur, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Vekili Ersoy Günay, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gürkan Üçüncü ve diğer önemli isimler katıldı.
Konuşmaların ardından kursiyerlere ve proje ekibine başarı belgeleri ve plaketleri takdim edildi.