Türk öğrenci kabul etmeyen Fransız okullarına işlem yapılacak
Türk öğrencileri kabul etmeyen ve Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uymayan Türkiye'deki Fransız okullarına son uyarı geldi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 'Yasal mevzuatımız var. Uluslararası anlaşmalar var. Biz bu okulların hukuki statüye ulaşmasını istiyoruz. Kurallara uymayan Fransız okullarına işlem yapılacak.' dedi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türk öğrenci kaydına izin verilmeyen okullar hakkında yaptığı açıklamada “Kurallara uymayan Fransız okullarına işlem yapılacak” ifadelerini kullandı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlenen AK Parti Grup Toplantısı'nı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Tekin, Fransa'nın müfredatını uygulamaları nedeniyle Türk öğrenci kaydına izin verilmeyen okullar hakkında konuştu.
Tekin, “Yasal mevzuatımız var. Uluslararası anlaşmalar var. Biz bu okulların hukuki statüye ulaşmasını istiyoruz. Kurallara uymayan Fransız okullarına işlem yapılacak" dedi. Tekin, okulların normal koşullarda mevzuatta yeri olmadığını belirterek eğitimin ancak mevzuat içerisine girmeleri halinde devam edeceğini ifade etti.
“FRANSA İLE GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDİYOR”
Tekin, "Arzu ettiğimiz şey, bir yasal mevzuatımız var bir de kanunlar. Anayasamızın 90. maddesi çerçevesinde ülkelerle yaptığımız uluslararası anlaşmalar var. Bu nedenle biz bu okulların hukuki statüye kavuşması için uluslararası sözleşme yapılmasını istiyoruz. Biz de ülkelerin bu bahsi geçen yasal dayanağı olmayan 12 okulun uluslararası sözleşmeyle karşılıklı iki ülkenin anlaşacağı zeminine konuşacağını düşünüyoruz. Fransa ile görüşmelerimiz devam ediyor, Pakistan'da görüşmelerimiz devam ediyor. Uluslararası sözleşme yapıldı, biz de karşılıklı ülke olarak öncelikle Türk vatandaşlarımızın çocuklarını eğitim hakkından kendi kültürlerini anlatımlarını öğrenebileceği şekilde sözleşme yapmak için çaba sarf ediyoruz.” diye konuştu.
FRANSIZ OKULLARI GÜNDEMİ
Milli Eğitim Bakanlığı, Fransa müfredatı uygulanan Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarında Türkiye'deki müfredatın uygulanmasını istiyor. Eğer bu konuda bir anlaşma sağlanamazsa Türk öğrenciler başka okullara nakledilecek.
Tekin daha önce bu okullara giden öğrencilerin resmi kayıtlarda öğrenci olarak görünmediğini dile getirmişti.
NE OLMUŞTU?
Ankara'daki Charles de Gaulle ve İstanbul'daki Pierre Loti liseleri, Türkiye'deki Fransız elçiliğine bağlı bulunuyor. İki okul da doğrudan Fransız Milli Eğitim Bakanlığı ve Yurt dışı Fransız Eğitim Ajansı (AEFE) tarafından yönetiliyor. Okulun eğitim-öğretim kararları direkt olarak AEFE tarafından alınıyor ve denetleniyor. Müfredat, AEFE'nin tüm dünyada eğitim veren kurumları ile uyumlu olarak düzenleniyor.
İki Fransız okulunun Türkiye'den resmi onayı bulunmuyor. Bu durumda iki okul da MEB tarafından resmi olarak tanınmıyor. Taraflar arasındaki anlaşmazlık da bu noktada başlıyor.
Aralık ayında MEB ve Fransız büyükelçiliği arasında yapılan görüşmelerin ardından 2024 yılı başında iki Fransız okuluna Türk vatandaşı öğrencilerin artık alınmayacağına dair haberler basına yansıdı.
12 Temmuz'da Türkiye Fransız Kültür Merkezi Genel Müdürü ve Kültür Etkinlikleri İşbirliği Müsteşarı Sylvie Lemasson imzasıyla velilere yazılı açıklama gönderildi.
Açıklamada, 2 Temmuz tarihinde MEB'in kendilerine gönderdiği anlaşma taslağının kabul edilmemesi halinde, 2024-2025 öğretim yılından itibaren Türk öğrenci alınamayacağı ve okulda eğitim gören öğrencilerin de Türk okullarına nakledileceğine ilişkin bir nota verildiği belirtildi.
13 Temmuz'da ise Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Erzurum İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda, Fransız yetkililerin sunulan şartları kabul etmemeleri halinde gerekli hukuki prosedürü başlatacaklarını söyledi.