Yasa Dışı Kapı Dışı' Kampanyası 150 Bin Esnafla Devam Ediyor

Kaçağa karşı mücadele kapsamında geçen yıl 150 bin esnafla başlatılan 'Yasa Dışı Kapı Dışı' kampanyası ise başarıyla devam ediyor.

Tütün Sanayicileri Derneği'ne bağlı BAT Türkiye, Imperial Tobacco Türkiye, JTI Türkiye ve Philip Morris Türkiye, yasa dışı tütün ticaretiyle mücadelede önemli bir adım atarak 2023 yılında 150 bin esnafın katılımıyla 'Yasa Dışı Kapı Dışı' kampanyasını başlatmıştı. 2024 yılı sonuna yaklaşılırken, dernek yasa dışı tütün ticaretinin devlet gelirlerine etkisine dair önemli veriler paylaştı.

176,6 Milyar Liralık ÖTV Geliri Tehlikede
2023 yılında tütün mamullerinden sağlanan 176,6 milyar liralık Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), toplam ÖTV gelirlerinin %20'sini, toplam vergi gelirlerinin ise %4'ünden fazlasını oluşturdu. Ancak yasa dışı tütün ticareti nedeniyle devletin yıllık vergi kaybının 100 milyar liraya yaklaştığı tahmin ediliyor.

'Kaçak Ticaret Halen Sorun Olmaya Devam Ediyor'
Tütün Sanayicileri Derneği, yasa dışı tütün ticaretine dair şu açıklamayı yaptı:
'Ülkemizde tüm alınan önlemlere rağmen, yasa dışı sarmalık kıyılmış tütün, doldurulmuş makaron, sahte ve kaçak sigaralar sorun olmaya devam etmektedir. Büyük çoğunluğu ekicilerden yasa dışı bir şekilde alınan tütünler, vergisi ödenmeden piyasaya arz edilmektedir. Bu ürünler şeffaf poşetlerde veya sigara paketi görünümünde satılmaktadır.'

Yasa Dışı Ticarete Karşı Yeni Düzenlemeler
Devlet kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları, yasa dışı ticaretle mücadelede ortak çalışmalar yürütüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2023 Eylül ayında başlattığı tütün paketleme standartları kapsamında, 2024 Temmuz itibarıyla 100 gram üstü tütün paketleri piyasadan kaldırıldı. Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın makaron ve filtre ticaretine yönelik düzenlemeleri de sektöre yeni bir şekil kazandırdı.

Tütün Sanayicileri Derneği, bu düzenlemeler ve denetimlerin yasa dışı ticareti zayıflatmak adına kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Hoton Haber Ajansı

Bakmadan Geçme