Yine Servisçi Esnafını Suçladılar

ürkiye Gazetesi'nin haberine göre okul servislerinde güvenlik alarmları: Eksiklikler öğrenci güvenliğini tehlikeye atıyor Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte, okul servislerinde yaşanan güvenlik açıkları ve ihmal edilen bakımlar yeniden gündeme geldi. Velilerin yanı sıra sürüş uzmanları ve makine mühendisleri, bazı öğrenci servislerinde ciddi güvenlik sorunlarının bulunduğunu belirterek yetkililere çağrıda bulunuyor.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte, okul servislerinde yaşanan güvenlik açıkları ve ihmal edilen bakımlar yeniden gündeme geldi. Velilerin yanı sıra sürüş uzmanları ve makine mühendisleri, bazı öğrenci servislerinde ciddi güvenlik sorunlarının bulunduğunu belirterek yetkililere çağrıda bulunuyor.

Servislerde Güvenlik İhlalleri Artıyor

Son dönemde okul servislerinde meydana gelen adli olaylar, servis şoförlerinin ve araçların düzenli eğitim ve denetimden geçirilmesinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Ancak zaman ve maliyet gibi nedenlerle pek çok servis bu kontrolleri aksatıyor. İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Özgür Saraç, okul taşımacılığında standartların belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Okul servisi yapan bir araç, başka işler almamalı. Ancak bazı servisçiler şirket taşımacılığı, düğün veya piknik organizasyonları gibi ek işler yapıyor" dedi.

Bakımlar Göz Ardı Ediliyor

Saraç, servis sürücülerinin eğitimli olması gerektiğini hatırlatarak, “Kayıtlı sürücülerin dışında başka kişilerin aracı kullanması sık karşılaşılan bir sorun. SRC2 belgesi olmayan sürücüler bile servise çıkıyor. Ayrıca, okul servis araçlarının her 6 ayda bir yetkili servislerde bakım ve onarımdan geçmesi zorunlu. Ancak pek çok servis, maliyetten kaçındığı için bu bakımları ihmal ediyor. Çoğunda araç takip sistemi ve kamera bulunmuyor. Bu cihazlar zorunlu ve kayıtların en az 30 gün boyunca saklanması gerekiyor” diye ekledi.

Servisler Kapasitelerini Zorlayarak Fazla Öğrenci Alıyor

Bazı servislerin daha fazla öğrenci taşıyabilmek için araca ekstra koltuk eklediğini dile getiren Saraç, “17 kişilik kapasiteye sahip bir servis, daha fazla yolcu alabilmek için koridora açılır-kapanır koltuklar ekliyor. Ayrıca, rehber personel bulunması gereken servislerde, özellikle Anadolu'da, bu kural göz ardı ediliyor. Rehber olmadan hem maaş ödememek hem de daha fazla öğrenci almak için risk alıyorlar. Büyükşehirlerde ise denetimler daha sıkı yapılıyor” dedi.

Trafik Denetimleri Sorunları Ortaya Çıkarıyor

Türkiye genelinde yapılan trafik denetimlerinde de okul servislerinin güvenlik açıkları ortaya çıkıyor. Trafik ekiplerinin kontrollerinde, çoğu serviste öğrencilerin üç noktalı emniyet kemerleri yerine klasik kemerler kullandığı, hatta bazı öğrencilerin kemer bile takmadığı tespit edildi. Ayrıca, camlarda güvenlik aparatlarının bulunmadığı, "DUR" ikaz ışıklarının ve otomatik kapıların çalışmadığı birçok servis de kayda geçti.

Denetimler Devam Ediyor

Denetimler kapsamında İstanbul'da Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri ve sivil trafik ekipleri, okul servislerini kontrol etmeye devam ediyor. Beyoğlu Kasımpaşa'da gerçekleştirilen denetimlerde sürücülerin ehliyet, ruhsat ve taşıma belgeleri titizlikle incelendi.

Eksiklikler İçin Süre Verildi

Denetimler sırasında durdurulan bir serviste yan yazılar, işaretler ve numaraların eksik olduğu tespit edildi. Sürücüye 1280 lira para cezası kesilirken, eksikliklerin giderilmesi için bir haftalık süre tanındı.

Hoton Haber Ajansı

Bakmadan Geçme