Yüksek fiyatlara karşı tüm gözler 30 Eylül'de

Son dönemde yaşanan fahiş fiyatları tüm Türkiye'nin gündemindeki yerini koruyor. Özellikle hissedilen enflasyonu tetikleyen temel gıda ürünlerine yaşanan fiyat yükseklikleri sürerken gözler yüksek fiyatlara neşter vurması beklenen hal yasasında.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İnşallah enflasyonu da en kısa sürede kontrol altına alarak, fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz. Fırsatçılarla mücadele ederek milletimizin refah seviyesini daha da yukarı taşıyacağız." açıklaması hallerde başlayan denetimler hal yasasını tekrar gündeme getirdi.

HAL YASSINDA SONA GELİNDİ

Uzun süredir yasalaşması beklenen Hal Yasası'nda sona gelindi. Kamuoyunda "Hal Yasası" olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılacak düzenlemeyle sebze ve meyve ticareti sektöründe köklü dönüşümler yapılacak.

Zamlarda domino etkisi! Bir tanesi karın doyurmaz ama tanesi 6 TL'den satılacak

ARACILARIN FIRSATÇILIĞINA KARŞI HAL YASASI

Hal yasası kapsamında fırsatçılığın önüne geçilmesi öngörülürken, hallerin altyapısı yenilenecek ve modernizasyonu sağlanacak. Diğer bir yandan hallerdeki ürün çeşitliliği artırılacak ve aracılık maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlayacak.


MECLİS'İN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ EKONOMİ OLACAK

1 Ekim'de açılacak olan Meclis'in gündeminde ekonomi olacak. Sona gelinen Hal yasasının yeni dönemde Meclis'e gelmesi beklenirken AVM ve Zincir marketlere yönelik yeni düzenleme de TBMM'nin gündeminde olacak.

Yok böyle bir zam! Vatandaşın sofrasından eksik olmuyor: Peynirin kilosu 140 TL'ye çıktı


ERKEN UYARI SİSTEMİ 30 EYLÜL'DE DEVREDE

Gıda fiyatları ve enflasyonla mücadelede önemli başlıklardan biri de Erken Uyarı sistemi olacak. Bu kapsamda, Fiyat İstikrarı Komitesi, arz yönlü ve yapısal sorun alanlarına odaklanacak ve uygulanacak politikaların koordinasyonunu sağlayarak etkinliğini artıracak.

Piyasada sağlıklı fiyat oluşumuna katkı sağlamak amacıyla başta gıda fiyatlarına yönelik "Erken Uyarı Sistemi" olmak üzere büyük veri ve veri analiz sistemleri oluşturularak, bunlar etkin şekilde kullanılacak.

Erken Uyarı Sistemi, Merkez Bankası koordinasyonunda ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve TÜİK işbirliğiyle kurulacak. Yüksek gıda fiyatlarına karşı mücadele edecek Erken Uyarı Sistemi'nin 30 Eylül'e kadar hayata geçirilmesi bekleniyor.

GIDA FİYATLARI 3 AŞAMALI TAKİP GELİYOR

Fahiş fiyatlara karşı kurulacak olan Erken Uyarı Sistemi'nin ilk ayağını arz sistemi oluşturacak. Sistem ile tohumdan hasat dönemine kadar sıcaklık, yağış, don, hastalık gibi riskler tüm bölgelerde anlık olarak tespit ederek arz eksiklikleri ürün bazında erkenden uyarı verecek. Elde edilen veriler ışığında ihtiyaç halinde dış ticaret ve vergide tedbirler de alınacak.

İkinci bileşen fiyat izleme noktası olacak. Üçüncü bileşen ise arz zinciri izleme olacak. Arz zinciri izleme sistemi, tarladan markete kadar olan süreçte her aşamada ürün fiyatında oluşan eklentiler detaylı olarak takip ve analiz edilecek.

Bakmadan Geçme